ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Sinkó Eszter: Fél évig ne legyen beteg senki
2007. január 22., hétfő, 16:19|Utolsó módosítás: 2007. január 22., hétfő, 16:42

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A vizitdíj és a kórházi napidíj hátrányosan érinti a szegényeket, a gazdagabbak a hálapénzzel a jövőben is meg tudják kerülni a sorban állást - mondta Sinkó Eszter egészségügyi szakértő, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa a Vendégszobában. Szerinte a reformokkal járó változások miatt a betegek hónapokig orvosaikat keresve fognak kószálni a kórházi folyosókon. Sinkó Eszter tanácsa: amíg az új struktúra kialakul, addig senki ne legyen beteg.


Fél évig kószálhatnak a betegek 1/2. oldal >>

Fotó: Marton Bálint
Sinkó Eszter
Ajánlat
Többen mentesülnek a vizitdíj megfizetése alól
289 fajta gyógyszer lesz a benzinkutaknál
Kóborlással kezdődhet a reform a betegeknek

- Milyen átalakulásokra lehet számítani az egészségügyben?[Baxxter]
- Vegyük sorra a változásokat. Egyrészt fizetni kell az orvos látogatások után, február 15-től a kórházakban 300 forintos napidíjat, a szakrendelőkben és a háziorvosnál pedig ugyancsak 300 forintos vizitdíjat. A másik változás, hogy csökken az elérhető kórházi ágyak száma, emiatt várhatóan többet kell majd sorba állni, azaz hosszabb ideig kell várakozni arra, hogy egy orvos lásson bennünket. A harmadik, hogy az orvosi és gyógyszerész kamarai tagság kötelező jellege megszűnt, ez leginkább nekik fáj, de a döntéssel a demokratikus döntéshozatal módja is csorbult. Negyedszer az orvosok kötelesek lesznek odafigyelni, hogy mit írnak fel a betegeknek. Emiatt változik a gyógyítás módja. Ötödszörre érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos gyógyszereket, kb. 200-300 készítményt pedig lehet majd kapni plázákban, illetve a benzinkutaknál is.

- Ön szerint mennyire szolgálja az esélyegyenlőséget a jelenleg hozott egészségügyi intézkedéscsomag? [Paranya]
-
Nem szolgálja. A vizitdíj és a kórházi napidíj például rendkívül kedvezőtlenül érinteni majd az alacsony jövedelemmel rendelkezőket, akik ráadásul általában betegebbek is, mint az átlagpopuláció. Emellett a gazdagok a megnövekedett sorokat meg tudják kerülni azzal, hogy paraszolvenciát fizetnek, valamint magánorvosokat is könnyebben fel tudnak majd keresni.

- Elképzelhető, hogy nem lesz zökkenőmentes az átállás? [sbarrett]
- Biztos vagyok benne, hogy nem lesz zökkenőmentes, mivel valószínűleg a betegutakat (vagyis azt, hogy a háziorvos által beutalt betegnek melyik szakrendelésre kell mennie) nem fogják tisztességesen kidolgozni. A betegek így kószálni fognak a rendszerben, vagyis nem lesz gazdájuk. Jó fél év eltelik majd, amíg kialakulhat az új működőképes struktúra, addig lehetőség szerint senki ne legyen beteg - ez a személyes jó tanácsom!

- A teljes reformot ilyen rövid idő alatt keresztül lehet vinni? [2Bálint]
- Nem lehet, emiatt fog káosz kialakulni. A változások egy részére egyébként szükség lett volna "békeidőben" is, csak nem ilyen tempóval. Egyre több intézkedést kénytelenek késleltetni, mert az előkészítés menetrendje túl gyorsra sikeredett. A kórházi kapacitásokat le kellett volna építeni más körülmények között is, de előbb meg kellett volna erősíteni a háziorvosi rendszert és a járóbeteg szakrendeléseket, hogy felfogják a növekvő betegáradatot. Ezek azonban elmaradtak, főként ennek lesz köszönhető, hogy a betegek nem fogják tudni, kihez forduljanak majd. Ráadásul mindenütt hosszú sorokkal fognak találkozni.

- Mi lesz azokkal, akik nem fizetik a tb-t? [Kata006]
- Amennyiben a potyautasokra gondol, ők a jövőben, ha nem tudják igazolni a jogviszonyukat, akkor ellátás nélkül maradnak. Ma Magyarországon a tízmillió állampolgárból mindössze négymillió az, aki maga fizet járulékot vagy pedig a munkáltatója fizeti utána. A többiek után az esetek többségében az állam fizet. A potyautasok száma bizonytalan. De tudni kell, ha rendbe rakják a jogviszonyrendszert, akkor az államnak több százezer állampolgár után kell majd fizetni járulékot, mivel ezek többsége munkanélkülivé válik a fizetési kényszer miatt. Ezzel azonban eddig kevésbé számolt a politika.

- Mikor lesz végre Magyarországon olyan egészségügy, ahol egy rutinműtétbe nem fog belehalni az ember? [##Dávid17##]
- Jó kérdés! Az ugyan nem igaz, hogy rutinműtétben is általában meghal a beteg, de az elkerülhető halálokok csakugyan magasak Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az ellátórendszer nem áll a helyzet magaslatán minden esetben. Ha a változások elérik azt a céljukat, vagyis azt, hogy a megmaradt kórházi ágyakon jó felkészültségű szakemberek megfelelő műszerekkel dolgozzanak, a beavatkozásokat megfelelően megfinanszírozza az OEP, illetve az ellenőrzésrendszer is szigorodik, akkor várható, hogy az ellátások jobb minőségűvé válnak.


1/2 következő oldal >>

1. Fél évig kószálhatnak a betegek

2. "A főpolgármester egy kicsit túlspilázza"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor