Morvai Krisztina: Akit gumibotoznak, az szokott sírni

Vágólapra másolva!
Október 23-án nyugodt ünneplés lett volna, ha a rendőrség nem lép közbe - ez a véleménye Morvai Krisztinának, a zavargásokat vizsgáló alternatív bizottság vezetőjének. Az [origo] Vendégszobájában a büntetőjogász arról is beszélt, hogy a rendőri sérülések jelentős része éppen a könnygáz miatt keletkezett. Válaszolt arra a kérdésre is, mit szólt hozzá, amikor férje, Baló György elhatárolódott tőle.
Vágólapra másolva!

Sok szeretettel üdvözlöm a chatelőket és várom a kérdéseket!

Magyarázza már el, a Fidesz miért nem felelős semmiért? [cébéhéccázötven]

- A mi bizottságunk jogászokból áll, elsődlegesen a jogi felelősség kérdéseit tárjuk fel és emberjogi megközelítésben, az emberi jogok tömeges és durva megsértéséért nem állapítottunk meg felelősséget a Fidesz oldalán.

Engem például az érdekelne, hogy miért sír mindenki, amikor a rendőrség folyamatosan nyomta a felszólításokat, hogy hagyják el a teret...és ennek ellenére ott maradtak... [Medzsik]

- Akinek kilövik a szemét, vagy akinek leszakítja egy gránát két ujját, illetve, akit gumibotoznak, ahol érnek, az szokott sírni, ezek a dolgok ugyanis nagyon fájnak. A tömegoszlatásra való felszólítás nem hallatszott rendesen és nem mellékesen a rendőrség az összes menekülési útvonalat lezárta. A "tömegoszlatásnak" köze nem volt a vonatkozó jogszabályokhoz.

Ön szerint ezek miatt Gyurcsány Ferenc lenne a felelős egyedül, ha egyáltalán felelős? [Baxxter]

- Szeptember 19-én éjszaka Gyurcsány Ferenc végig követte az eseményeket, hírügynökségi jelentésekből tudhatta, hogy a rendőrök gumibottal ütnek mindenkit, ahol érnek. Tudhatta, hogy kb. száz sérült van az utcákon (a rendőri brutalitástól), szemmagasságban nyomják a könnygázt. Minderre másnap reggel azt mondta: "példamutatóan járt el a rendőrség", ebből egyenesen következően másnap éjjel megismétlődtek a rendőri bántalmazások és önkényes letartóztatások. Ezúttal úgy nyilatkozott, "ilyen minőségű" rendőri munkával kell fenntartani a rendet.

Az irányadó jogszabályok szerint a rendőrséget a kormány irányítja, mindezekből következik, hogy az elsődleges felelős Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Felelősök még Petrétei József miniszter, a kormány többi tagja, a kormánypárti országgyűlési képviselők, Demszky Gábor főpolgármester és több rendőri vezető, elsődlegesen Gergényi Péter, Budapest főkapitánya.

[KéjFérj 33] Ön szerint Gyurcsány Ferencnek nem alapvető feladata ilyenkor kapcsolatot tartani a rendőri vezetőkkel? Helyesnek tartaná, ha utasítaná őket akár arra, hogy ne bántsák a randalírozókat?

- Igen, Gyurcsány Ferencnek alapvető feladata, hogy hasonló helyzetben tartsa a kapcsolatot a rendőri vezetőkkel, így is tett szeptember 18-a és 21-e között és október 23-án is. Azonnal le kellett volna állítania a jogsértéseket, ehelyett kifejezetten bíztatóan hagyta jóvá azokat.

Az autók felgyújtásáért ki a felelős? [Crease]

- Az a kb. 50-100 erőszakos garázda, akiket a rendőrség - máig érthetetlen okokból- nem emelt ki a tömegből, és úgy tűnik, máig sem vett őrizetbe.

Ha Ön lenne rendőr, és dobálnák kövekkel és más tárgyakkal, amik sérülést okoznak, akkor mit tenne? [Baxxter]

- Abbahagynám a brutalitást, amelynek hatására számos addig békés ünneplő szándékváltáson ment át, és megelégelve a tapasztaltakat, dobálni kezdte a rendőröket. Ezen túlmenően pedig szakmám szabályai és az irányadó jogszabályok alapján kiemelném a jogsértőket a tömegből. Viszont nem adnék le közvetlen közelről lövéseket rájuk, nem gumibotoznám végig a testüket, nem törném össze a csontjukat, és nem rugdosnék földön fekvő, magatehetetlen embereket. Ha rendőr lennék, nem viselkednék erőszakos garázda bűnözőként.

Nagyon hálás lennék Önnek, ha megmagyarázná, mit ért szándékváltáson ? :D [egyszerüen]

- Ez egy büntetőjogi szakkifejezés, ez esetben azt jelenti, hogy a békés, ünneplő tömeg egy része, megtapasztalva a hatalom arcátlanságát, azt, hogy körbekergetik őket a saját országukban, a saját városukon, megváltoztatják eredeti békés szándékukat, szembefordulnak a garázda és brutális rendőrökkel és a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal dobálják őket.

Fotó: Szabó Pál

Egyszerű a kérdésem: mi volt előbb, a kocsigyújtogató "békés" tüntető vagy a túlkapásos rendőr? [2Bálint]

- Az 50-100 főnyi garázda csoport kocsigyújtogatása semmiféle jogalapot vagy felhatalmazást nem adott a tömeges rendőri brutalitásra és önkényes letartóztatásokra.

Ön úgy beszél, mintha az ott lévők csendben, áhítattal ünnepeltek volna, és a rendőrség csak úgy, minden előzmény nélkül rájuk rontott volna. [egyszerüen]

- Még ha, ad absurdum bűnözők lettek volna, akkor is felháborító és durván jogellenes volt a rendőri brutalitás.

Mi történhetett volna, ha a rendőrség nem lép közbe? [egyszerüen]

- Nem értem a kérdést: mikor nem lép közbe? Október 23-án a probléma ott kezdődött, hogy az ünnepelni vágyó emberek elől hermetikusan lezárták a Kossuth teret. Ettől kezdve egész álló napon keresztül a rendőrség "jogellenes tüntetőknek" tekintette az ünneplő csoportokat, és garázda bűnöző módjára lépett fel velük szemben. Tehát a válasz: semmi nem történt volna, ha a rendőrség nem lép közbe, nyugodt ünneplés lett volna.

Ezt megelőzően, szeptember 19-én és 20-án éjjel a Kossuth-térről hazasétálókat, illetve járókelőket "vadásztak le" ebből keletkezett a feszültség és a Blahánál a harcok, ezt szintén kihagyhatta volna a rendőrség. A rendőri közbelépésre az MTV-ostromnál lett volna szükség. Máig rejtély, hogy a miniszterelnök, a rendészeti miniszter és a rendőrségi vezetők teljesen kiszolgáltatott helyzetben és életveszélyben, miért nem rendeltek el azonnali erősítést.

Hány rendőr és hány "békés" ünneplő sérült meg, a rendőrök biztos egymást verték! [moholudens]

- Elnézést, de nincs nálam a statisztika, kérem tekintse meg a jelentésünket a honlapunkon, ezenkívül kérem, olvassa el az előző kérdésre adott válaszomat. Még egy információ: a rendőri sérülések jelentős része a saját maguk által alkalmazott könnygáztól eredő egészségi probléma volt.

Egy rendőr mit kap, ha kiderül róla, hogy ártatlan emberekre támadt? [boyocska19]

- Ha az azonosító jelvény hiánya és az arcot fedő símaszk ellenére meg tudnák állapítani a személyazonosságát, akkor "alsó hangon" 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lennének büntethetőek.