ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Morvai Krisztina: Akit gumibotoznak, az szokott sírni
2007. február 27., kedd, 19:03|Utolsó módosítás: 2007. március 28., szerda, 11:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Október 23-án nyugodt ünneplés lett volna, ha a rendőrség nem lép közbe - ez a véleménye Morvai Krisztinának, a zavargásokat vizsgáló alternatív bizottság vezetőjének. Az [origo] Vendégszobájában a büntetőjogász arról is beszélt, hogy a rendőri sérülések jelentős része éppen a könnygáz miatt keletkezett. Válaszolt arra a kérdésre is, mit szólt hozzá, amikor férje, Baló György elhatárolódott tőle.


Gyurcsányt tartja felelősnek mindenért 1/2. oldal >>

Fotó: Szabó Pál
Ajánlat
Itt elolvashatja a bizottság jelentését
A Morvai bizottság honlapja
Ajánlat
Zavargásokat jósol az ellenbizottság vezetője
Az EU-biztosnak se tetszett a gumilövedék
Félredobta a Gönczöl-jelentést a Fidesz
A mohácsi vészig nyúl vissza a Gönczöl-jelentés

Sok szeretettel üdvözlöm a chatelőket és várom a kérdéseket!

Magyarázza már el, a Fidesz miért nem felelős semmiért? [cébéhéccázötven]

- A mi bizottságunk jogászokból áll, elsődlegesen a jogi felelősség kérdéseit tárjuk fel és emberjogi megközelítésben, az emberi jogok tömeges és durva megsértéséért nem állapítottunk meg felelősséget a Fidesz oldalán.

Engem például az érdekelne, hogy miért sír mindenki, amikor a rendőrség folyamatosan nyomta a felszólításokat, hogy hagyják el a teret...és ennek ellenére ott maradtak... [Medzsik]

- Akinek kilövik a szemét, vagy akinek leszakítja egy gránát két ujját, illetve, akit gumibotoznak, ahol érnek, az szokott sírni, ezek a dolgok ugyanis nagyon fájnak. A tömegoszlatásra való felszólítás nem hallatszott rendesen és nem mellékesen a rendőrség az összes menekülési útvonalat lezárta. A "tömegoszlatásnak" köze nem volt a vonatkozó jogszabályokhoz.

Ön szerint ezek miatt Gyurcsány Ferenc lenne a felelős egyedül, ha egyáltalán felelős? [Baxxter]

- Szeptember 19-én éjszaka Gyurcsány Ferenc végig követte az eseményeket, hírügynökségi jelentésekből tudhatta, hogy a rendőrök gumibottal ütnek mindenkit, ahol érnek. Tudhatta, hogy kb. száz sérült van az utcákon (a rendőri brutalitástól), szemmagasságban nyomják a könnygázt. Minderre másnap reggel azt mondta: "példamutatóan járt el a rendőrség", ebből egyenesen következően másnap éjjel megismétlődtek a rendőri bántalmazások és önkényes letartóztatások. Ezúttal úgy nyilatkozott, "ilyen minőségű" rendőri munkával kell fenntartani a rendet.

Az irányadó jogszabályok szerint a rendőrséget a kormány irányítja, mindezekből következik, hogy az elsődleges felelős Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Felelősök még Petrétei József miniszter, a kormány többi tagja, a kormánypárti országgyűlési képviselők, Demszky Gábor főpolgármester és több rendőri vezető, elsődlegesen Gergényi Péter, Budapest főkapitánya.

[KéjFérj 33] Ön szerint Gyurcsány Ferencnek nem alapvető feladata ilyenkor kapcsolatot tartani a rendőri vezetőkkel? Helyesnek tartaná, ha utasítaná őket akár arra, hogy ne bántsák a randalírozókat?

- Igen, Gyurcsány Ferencnek alapvető feladata, hogy hasonló helyzetben tartsa a kapcsolatot a rendőri vezetőkkel, így is tett szeptember 18-a és 21-e között és október 23-án is. Azonnal le kellett volna állítania a jogsértéseket, ehelyett kifejezetten bíztatóan hagyta jóvá azokat.

Az autók felgyújtásáért ki a felelős? [Crease]

- Az a kb. 50-100 erőszakos garázda, akiket a rendőrség - máig érthetetlen okokból- nem emelt ki a tömegből, és úgy tűnik, máig sem vett őrizetbe.

Ha Ön lenne rendőr, és dobálnák kövekkel és más tárgyakkal, amik sérülést okoznak, akkor mit tenne? [Baxxter]

- Abbahagynám a brutalitást, amelynek hatására számos addig békés ünneplő szándékváltáson ment át, és megelégelve a tapasztaltakat, dobálni kezdte a rendőröket. Ezen túlmenően pedig szakmám szabályai és az irányadó jogszabályok alapján kiemelném a jogsértőket a tömegből. Viszont nem adnék le közvetlen közelről lövéseket rájuk, nem gumibotoznám végig a testüket, nem törném össze a csontjukat, és nem rugdosnék földön fekvő, magatehetetlen embereket. Ha rendőr lennék, nem viselkednék erőszakos garázda bűnözőként.

Nagyon hálás lennék Önnek, ha megmagyarázná, mit ért szándékváltáson ? :D [egyszerüen]

- Ez egy büntetőjogi szakkifejezés, ez esetben azt jelenti, hogy a békés, ünneplő tömeg egy része, megtapasztalva a hatalom arcátlanságát, azt, hogy körbekergetik őket a saját országukban, a saját városukon, megváltoztatják eredeti békés szándékukat, szembefordulnak a garázda és brutális rendőrökkel és a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal dobálják őket.

Fotó: Szabó Pál

Egyszerű a kérdésem: mi volt előbb, a kocsigyújtogató "békés" tüntető vagy a túlkapásos rendőr? [2Bálint]

- Az 50-100 főnyi garázda csoport kocsigyújtogatása semmiféle jogalapot vagy felhatalmazást nem adott a tömeges rendőri brutalitásra és önkényes letartóztatásokra.

Ön úgy beszél, mintha az ott lévők csendben, áhítattal ünnepeltek volna, és a rendőrség csak úgy, minden előzmény nélkül rájuk rontott volna. [egyszerüen]

- Még ha, ad absurdum bűnözők lettek volna, akkor is felháborító és durván jogellenes volt a rendőri brutalitás.

Mi történhetett volna, ha a rendőrség nem lép közbe? [egyszerüen]

- Nem értem a kérdést: mikor nem lép közbe? Október 23-án a probléma ott kezdődött, hogy az ünnepelni vágyó emberek elől hermetikusan lezárták a Kossuth teret. Ettől kezdve egész álló napon keresztül a rendőrség "jogellenes tüntetőknek" tekintette az ünneplő csoportokat, és garázda bűnöző módjára lépett fel velük szemben. Tehát a válasz: semmi nem történt volna, ha a rendőrség nem lép közbe, nyugodt ünneplés lett volna.

Ezt megelőzően, szeptember 19-én és 20-án éjjel a Kossuth-térről hazasétálókat, illetve járókelőket "vadásztak le" ebből keletkezett a feszültség és a Blahánál a harcok, ezt szintén kihagyhatta volna a rendőrség. A rendőri közbelépésre az MTV-ostromnál lett volna szükség. Máig rejtély, hogy a miniszterelnök, a rendészeti miniszter és a rendőrségi vezetők teljesen kiszolgáltatott helyzetben és életveszélyben, miért nem rendeltek el azonnali erősítést.

Hány rendőr és hány "békés" ünneplő sérült meg, a rendőrök biztos egymást verték! [moholudens]

- Elnézést, de nincs nálam a statisztika, kérem tekintse meg a jelentésünket a honlapunkon, ezenkívül kérem, olvassa el az előző kérdésre adott válaszomat. Még egy információ: a rendőri sérülések jelentős része a saját maguk által alkalmazott könnygáztól eredő egészségi probléma volt.

Egy rendőr mit kap, ha kiderül róla, hogy ártatlan emberekre támadt? [boyocska19]

- Ha az azonosító jelvény hiánya és az arcot fedő símaszk ellenére meg tudnák állapítani a személyazonosságát, akkor "alsó hangon" 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lennének büntethetőek.


1/2 következő oldal >>

1. Gyurcsányt tartja felelősnek mindenért

2. Tiszteletben tartja a férje nyilatkozatátKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor