Dénes Balázs: A kormány se véletlenül sért törvényt

Vágólapra másolva!
Sorra indítja - és nagyrészt nyeri is - a pereket a Társaság a Szabadságjogokért az állami hivatalok ellen, a jogvédő szervezet elnöke szerint azonban ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy a mostani kormány rosszabb lenne az előzőeknél. Dénes Balázs a Vendégszobában beszélt arról, hogy miért nem hord fegyvert, hogy szerinte Gergényi Péternek mennie kellett volna, és arról is, miért tartja gyengének a magyar sajtót.
Vágólapra másolva!

Jó napot kívánok, sziasztok! Dénes Balázs vagyok, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi szervezet elnöke. Köszönöm a meghívást, várom a kérdéseket.

Elnézést a személyes célzásért: hord magánál önvédelmi fegyvert? [petey t]
Természetesen nem hordok, ha a kérdés vicc volt, akkor mosolyogtam.

Némileg vicc volt, mégis: abszolút nem fér bele egy átlag jogvédő önképébe, hogy fegyvert tartson magánál? [petey t]
Nem tudom, hogy az átlag jogvédőébe belefér-e, de az enyémbe biztos nem. Személy szerint nagyon nem vagyok híve a fegyvertartás liberalizációjának. A TASZ munkájának természetesen vannak ellenzői, de hogy miattuk fegyvert kéne, hogy hordjak, ez még sosem fordult meg a fejemben.

Rosszabb a mostani kormány, mint a korábbiak? Legalábbis, mintha a TASZ most többször perelné a minisztériumokat. [cébéhéccázötven]
Büszke vagyok arra, hogy egy kis civil szervezet sorozatban képes pereket nyerni a különböző minisztériumok, kormányzati intézmények ellen. A TASZ az elmúlt két évben valóban több pert indít az információ-szabadsággal összefüggésben, mint korábban, ez azonban nem azzal függ össze, hogy ki van hatalmon, hanem azzal, hogy mostanra érett be ez a programunk.

Mi a tapasztalata, a kormány szándékosan sért bizonyos jogszabályokat vagy figyelmetlenségből? [sumeg]
Sajnos attól tartok, hogy bizonyos jogszabályok rendszeres sérelme - gondolok itt például az információ-szabadságra, vagy a közérdekű adatok közlésének megtagadására - nem mindig véletlen.

Van-e bármi jele annak, hogy a kormány tanul a vesztes perekből? [cébéhéccázötven]
A TASZ jelenlegi közérdekű adatos perei sok esetben úttörő jellegűek, azt gondolom, eredményeikből mindenkinek tanulnia kell. Hogy egy-egy nyertes per után, a különböző minisztériumok szívesebben adnak-e majd ki közérdekű adatokat, azt majd az ,idő dönti el.

Az Independent nemrég bocsánatot kért a fű melletti kiállásért. A TASZ nem tervez hasonlót? [atommaki.]
Nem, ha az Independent-üggyel kapcsolatos TASZ álláspontra kíváncsi valaki, elolvashatja a témában írt cikkünket a TASZ drogpolitikai honlapján, www.drogriporter.hu-n. A TASZ egyébként soha nem kampányolt a fű, vagy bármely más drog mellett, a mi célunk egy ésszerű és reális célokat kitűző állami drogpolitika megteremtése.

Fotó: Vanik Zoltán

Ha jól tudom, éltél Amerikában. Mi az, amit szeretnél ide átültetni onnan? [2Bálint]
Valóban, 2003-2004-ben abban a szerencsében volt részem, hogy a Columbia Egyetem ösztöndíjasa lehettem. Munkámmal kapcsolatban elsősorban a non-profit szervezetek amerikai típusú adományszerző technikáit szeretném megvalósulni látni Magyarországon is. De nagyon értékes szerintem a sajtó hatalom-kontrolláló funkciója is az USA-ban.

Szerinted a sajtó gyenge itthon? Látsz azért pozitív jeleket? [sumeg]
Igen, szerintem a sajtó bizonyos szempontból gyenge, nagyon kevés a valódi tényfeltáró - oknyomozó újságíró. Ritkán fordul elő, hogy a sajtó képes igazi kontroll-funkcióját teljesíteni. Természetesen vannak olyan médiumok, melyek azért jobban teljesítenek az elmúlt időben. Reklám nélkül, én például a Menedzser Magazin munkáját nagyra értékelem, de figyelemre méltó, hogy például Szlovákiában a kereskedelmi és most már a közszolgálati tévék híradó utáni műsorsávjában nem az itthon megszokott kétfejű bárány, vagy uszkárszépségverseny-típusú műsorokat sugároznak, hanem valódi társadalmi problémák ügyében nyomozó műsorokat adnak.

Említetted a sajtó hatalom-kontrolláló szerepét az USA-ban. A te értékrended szerint az felülírhatja a nemzetbiztonsági érdeket? [petey t]
Ha a nemzet biztonsága kontra nyilvánosság kérdés merül fel, akkor valóban szükség van mérlegelésre, szerintem azonban ez hazánkban ritkán fordul elő, az ugyanakkor, hogy a nemzetbiztonsági kérdseket rutinszerűen hozzák fel különböző intézkedések indokául, már gyakoribb.