ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Karátson Gábor: Lehet, hogy boldog vagyok
2007. május 30., szerda, 22:01|Utolsó módosítás: 2007. május 31., csütörtök, 8:34

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Jelenleg egy akvarell-sorozaton dolgozik és könyvet ír, de hamarosan utazik Setétpatakra, ahogy ő mondja: második hazájába. Noha elkeseríti a mai helyzet, szerinte a tehetség minden körülények között megtalálja a maga útját. Karátson Gábor író, festő, a Lao-ce Tao és a Tao te king magyar fordítója járt a Vendégszobában.


A gyimesiek a magyarság legértékesebb részét alkotják 1/3. oldal >>

Fotó: Szabó Pál
Karátson Gábor
Középiskolai tanulmányait követően 1954-ben az ELTE magyar-német szakára vették fel, később a jogi karra irányították. Az 1956-os események során részt vett a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakításában, s az ELTE forradalmi bizottságának tagjává választották. Miután a forradalom leverését követően illegális lapok terjesztésében segédkezett, 1957. március 12-én rövid időre őrizetbe vették, s júniusban letartóztatták. Izgatás vádjával hároméves börtönbüntetésre ítélték, de 1958 novemberében szabadlábra került. Minthogy egyetemi tanulmányait nem folytathatta, előbb fizikai munkás, a Nemzeti Színház statisztája, majd a Corvina Kiadó korrektora, 1974-től szerkesztője lett. A rendszerváltást követően a Miskolci Egyetemen, a Janus Pannonius Tudományegyetemen és az ELTE-n adott elő keleti filozófiát. (Wikipedia)

Üdvözlöm az olvasókat!

Üdvözlet, min dolgozik éppen? [juzt878]
- Folytatom a bibliai akvarell-sorozatomat: a Szent Márk írása szerint való evangéliumához festek vízfestményeket. Lassacskán haladok, de úgy érzem hamarosan kész leszek. Ezen felül már elkezdtem egy regényt, vagy másfél éve, de arról semmit sem tudok mondani. Kezdeményezésemre a Duna tévé pünkösd vasárnap gimesi napot tart Felsőlokon. Ezt a Duna tévé egyenesben közvetíti.

Ön boldog ember? Mi a boldogság? [huha]
- Lehet, hogy boldog vagyok. Jézusnak vicces válaszai vannak arra, hogy mi a boldogság. Például, hogy: "Boldogok vagytok, ha üldöznek benneteket." stb..

Mi a véleménye a Rába szennyezésről? A politikai bénázásról mit gondol? [komma]
- A Rába szennyezését rettenetesnek tartom, mint gondolom mindenki. Az osztrákok viselkedése, mint ahogy a Bős-Nagymarosi vízlépcső megépítését támogatták, nem lep meg. Ha Fodor Gábor most erélyesebben tud fellépni, az jó lesz.

Mi kellene ahhoz, hogy Magyarországon a civil szervezet hatékonyabbak legyenek, jobb legyen az érdekérvényesítő képességük? [cpg]
- Nagyobb és aktívabb tagsággal kellene rendelkezniük és kétség kívül minden résztvevőnek át kellene mennie egy szellemi tisztulási folyamaton. Néha arról ábrándozom, hogy egyes buddhista országokban minden fiúnak két évig kolostorban kell élnie, mielőtt kilép az életbe. Lehet, hogy ez sem segítene rajtunk, de bizonyos felszínes torzsalkodásoktól csak megmenekülnénk.

Az igaz, hogy szívén viseli a csángók sorsát? Mi a helyzet odakint? [juzt878]
- 51 éve járok oda, Setétpatakra, és írtam egy cikket a Heti válaszban Egy javaslat címen. Kinek van valami elképzelése arról, hogy amit Ceusescu nem tudott elvégezni, azt az EU be ne fejezze? Nagyon féltem őket a globalizációs rohamtól. A gyimesiek a magyarság
egyik legértékesebb részét alkotják. Azt javasolnám, hogy akiket érdekelnek a gyimesi csángók, azok utazzanak oda és nézzenek körül. Nagyon jót tehetne nekik egy erősbödő, de nem idegenforgalmi jellegű kapcsolat.

Minek okán került kapcsolatba Gyimessel, ha a Csepel szigethez kötődik élete egy része? [Szelíd-Szolid]
- Gyimesbe '56 júliusában toppantam be; '56 nyarán váratlanul lehetett útlevelet kapni Romániába. Így jutottam el a Setétpatakhoz is. A csepeli események pedig a forradalomhoz tartoznak. Ez a két látogatás életem legfontosabb tapasztalatai közé tartozik.

Mi végre van még Duna Charta? Hol látható a tevékenységük, vagy annak eredménye? [cupp]
- Ebben a pillanatban sehol. Szorgalmaznánk a Duna-törvény meghozatalát, de evvel kapcsolatban még semeddig sem jutottunk el. 2004. december 5-e előtt demonstrációt szerveztünk az "igen" válasz mellett. Eredménye ennek sem volt.

Jó lenne, ha a Védegylet párt lenne, és lenne egy zöld párt Magyarországon. [helobelok]
- A Védegyletből nem lett párt, csak Lányi András barátom néhány követőjével, kiszakadva belőle, létrehozta az Élő láncot, mint pártot. Ha volna egy igazi ökológiai párt, széles választói háttérrel, az persze jó volna. De ettől végtelenül messze vagyunk.


1/3 következő oldal >>

1. A gyimesiek a magyarság legértékesebb részét alkotják

2. 1956, rendőrség, a kormány és a reformok

3. Nem biztos, hogy az Isten azt akarja, hogy meggazdagodjunkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor