ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Görözdi: A terv éppúgy magyar, mint a Rubik-kocka
2007. augusztus 3., péntek, 14:13|Utolsó módosítás: 2007. augusztus 20., hétfő, 20:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Egyszerűségével fog hivalkodni, spórol az adófizetőknek és nem okoz dugókat - ezt ígérte a kormányzati negyedről Görözdi György, a miniszterelnök megbízottja a Vendégszobában, ahol olvasóink tettek fel neki kérdéseket. A Gyurcsány Ferenc cégével kapcsolatos kérdésre nem válaszolt, arról viszont beszélt, hogy szerinte miért fanyaloghattak a tervpályázat külföldi zsűritagjai.


Se kordon nem lesz, se mágneskapu 1/2. oldal >>

Ajánlat
Magyar-japán terv alapján épül a kormánynegyed
Csütörtökig titkolják a kormányzati negyed győztesét
Rossz emlékű ötlettel épül a kormánynegyed
Gyurcsány nem költözik az új kormányzati negyedbe
Képgaléria
Nézze meg a nyertes pályázat látványterveit!


Üdvözlöm! Pokorni Zoltán azt mondta a Vendégszobában, hogy szerinte nem is lesz kormányzati negyed. Ön szerint lesz?:-) [legjobb dolog]
- Biztos vagyok abban, hogy lesz. Budapest és egész Magyarország javára és büszkeségére!
 
Mennyi lesz a teljes beruházás összköltsége? [LADÁS 01]
- A minisztériumok jövőbeni elhelyezését szolgáló épület(együttes) várható maximális kivitelezési költsége 40 milliárd forintnál nem lehet több. A kiíró ugyanakkor nem kivitelezőt keres, hanem egy olyan magánpartnert, aki megépíti, gyakorolja a tulajdonosi felelősséget, üzemelteti az épületegyüttest. Így biztosítva a teljes technikai infrastruktúrát a kormányzati szervek részére. E teljes szolgáltatás díja 100-140 milliárd forint között várható a most zajló közbeszerzési eljárás végeredményétől függően.

Ön szerint a jelenlegi helyzetben indokolt, hogy az ország pénzét ilyen dolgokra költsék? [klasszpasas]
- Véleményem szerint az lenne pazarlás, ha a minisztériumok a jelenlegi luxusvillának és banknak épült exkluzív épületekben működnének tovább. Ezek fenntartása rendkívül költséges, hiszen haszontalan tereket kell működtetni. Az új, korszerű körülmények közé költözés az elkészült hatástanulmányok szerint egyharmadával csökkenti a közpénzek ilyen irányú felhasználását.

Tehát az állam 100-140 milliárdból felépíttet egy kormányzati negyedet, ami magántulajdonban marad. Ez miért szolgálja az ország javát? [IcEnergy]
- Nem építtet ekkora összegért a kormány épületet. Ez az összeg a teljes minisztériumi infrastruktúrára jutó nagyságrend az elkövetkezendő 25 évben, ami egyharmadával kisebb a jelenlegi körülmények fenntartásánál. Ez az érték ráadásul biztosítja az állam számára, hogy a futamidő lejártát követően az ingatlan névleges áron állami tulajdonba kerüljön.

A terrorfenyegetettség korában miért jó, ha minden fontos kormányzati szerv egy helyre költözik? [összevisszaélet]
- A most lezárult tervpályázat szakértői között a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Köztársasági Őrezred vezetői is közreműködtek. Vagyis az épületegyüttes az ő véleményük szerint sem vet fel különös biztosnági kockázatokat.

Fotó: Hajdú D. András

Miért nem költözik oda a Miniszterelnöki Hivatal is? Biztonsági okból? [kardos5]
- A jelenlegi minisztériumi funkciókra használt épületek közül egyedül a Kossuth téren álló Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium készült annak. 1887 óta mindig minisztériumi célokra használták, sőt csúcsminisztériumként is működött. A rendszerváltás óta minden demokratikusan választott magyar kormány készíttetett tanulmányokat egy új kormányzati negyed létesítésére. Minden tanulmányban e funkció megőrzésére tettek javaslatot.

Jól értelmezem, hogy emiatt a sok kormányszerv és a "terror veszély" miatt ez egy kordonnal körbezárt, mágneskapus negyed lesz? [pesti srác 89]
- Éppen ellenkezőleg. A kormányzati negyed átjárható közösségi tereivel befogadó új városrész kíván lenni. Mostani elzártságából kiemelve újra élő szerves része lesz a városnak. Nem hiszem, hogy kordonokkal meg lehetne állítani olyan tragédiákat mint a manhattani, pedig az nem is kormányzati épület volt. Bízom abban, hogy a jövőnk nemcsak környezettudatosabb, de biztonságosabb is lesz.

Pontosan mi célt fog szolgálni a kormányzati negyed? Mi minden költözik ide? [pesti srác 89]
- A célok túlmutatnak a hivatalos használaton. Olyan új közösségi tér születése várható, amely a kettészakított Terézvárost és Lipótvárost újra összefogja egy barátságos környezetben. A zöld parkok és játszóterek fenntarthatóságát a magánfejlesztők által kialakított igényes szolgáltatások fogják biztosítani. Reményeink szerint mind nagyobb mértékben fog beköltözni a területre a kultúra minden szegmense. Ide költözik a Miniszterelnöki Hivatal kivételével az összes tárca és az Alkotmánybíróság.


1/2 következő oldal >>

1. Se kordon nem lesz, se mágneskapu

2. A Gyurcsány-cégről, a dugókról és NyugatirólKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor