Görözdi: A terv éppúgy magyar, mint a Rubik-kocka

Vágólapra másolva!
Egyszerűségével fog hivalkodni, spórol az adófizetőknek és nem okoz dugókat - ezt ígérte a kormányzati negyedről Görözdi György, a miniszterelnök megbízottja a Vendégszobában, ahol olvasóink tettek fel neki kérdéseket. A Gyurcsány Ferenc cégével kapcsolatos kérdésre nem válaszolt, arról viszont beszélt, hogy szerinte miért fanyaloghattak a tervpályázat külföldi zsűritagjai.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm! Pokorni Zoltán azt mondta a Vendégszobában, hogy szerinte nem is lesz kormányzati negyed. Ön szerint lesz?:-) [legjobb dolog]
- Biztos vagyok abban, hogy lesz. Budapest és egész Magyarország javára és büszkeségére!

Mennyi lesz a teljes beruházás összköltsége? [LADÁS 01]
- A minisztériumok jövőbeni elhelyezését szolgáló épület(együttes) várható maximális kivitelezési költsége 40 milliárd forintnál nem lehet több. A kiíró ugyanakkor nem kivitelezőt keres, hanem egy olyan magánpartnert, aki megépíti, gyakorolja a tulajdonosi felelősséget, üzemelteti az épületegyüttest. Így biztosítva a teljes technikai infrastruktúrát a kormányzati szervek részére. E teljes szolgáltatás díja 100-140 milliárd forint között várható a most zajló közbeszerzési eljárás végeredményétől függően.

Ön szerint a jelenlegi helyzetben indokolt, hogy az ország pénzét ilyen dolgokra költsék? [klasszpasas]
- Véleményem szerint az lenne pazarlás, ha a minisztériumok a jelenlegi luxusvillának és banknak épült exkluzív épületekben működnének tovább. Ezek fenntartása rendkívül költséges, hiszen haszontalan tereket kell működtetni. Az új, korszerű körülmények közé költözés az elkészült hatástanulmányok szerint egyharmadával csökkenti a közpénzek ilyen irányú felhasználását.

Tehát az állam 100-140 milliárdból felépíttet egy kormányzati negyedet, ami magántulajdonban marad. Ez miért szolgálja az ország javát? [IcEnergy]
- Nem építtet ekkora összegért a kormány épületet. Ez az összeg a teljes minisztériumi infrastruktúrára jutó nagyságrend az elkövetkezendő 25 évben, ami egyharmadával kisebb a jelenlegi körülmények fenntartásánál. Ez az érték ráadásul biztosítja az állam számára, hogy a futamidő lejártát követően az ingatlan névleges áron állami tulajdonba kerüljön.

A terrorfenyegetettség korában miért jó, ha minden fontos kormányzati szerv egy helyre költözik? [összevisszaélet]
- A most lezárult tervpályázat szakértői között a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Köztársasági Őrezred vezetői is közreműködtek. Vagyis az épületegyüttes az ő véleményük szerint sem vet fel különös biztosnági kockázatokat.

Fotó: Hajdú D. András

Miért nem költözik oda a Miniszterelnöki Hivatal is? Biztonsági okból? [kardos5]
- A jelenlegi minisztériumi funkciókra használt épületek közül egyedül a Kossuth téren álló Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium készült annak. 1887 óta mindig minisztériumi célokra használták, sőt csúcsminisztériumként is működött. A rendszerváltás óta minden demokratikusan választott magyar kormány készíttetett tanulmányokat egy új kormányzati negyed létesítésére. Minden tanulmányban e funkció megőrzésére tettek javaslatot.

Jól értelmezem, hogy emiatt a sok kormányszerv és a "terror veszély" miatt ez egy kordonnal körbezárt, mágneskapus negyed lesz? [pesti srác 89]
- Éppen ellenkezőleg. A kormányzati negyed átjárható közösségi tereivel befogadó új városrész kíván lenni. Mostani elzártságából kiemelve újra élő szerves része lesz a városnak. Nem hiszem, hogy kordonokkal meg lehetne állítani olyan tragédiákat mint a manhattani, pedig az nem is kormányzati épület volt. Bízom abban, hogy a jövőnk nemcsak környezettudatosabb, de biztonságosabb is lesz.

Pontosan mi célt fog szolgálni a kormányzati negyed? Mi minden költözik ide? [pesti srác 89]
- A célok túlmutatnak a hivatalos használaton. Olyan új közösségi tér születése várható, amely a kettészakított Terézvárost és Lipótvárost újra összefogja egy barátságos környezetben. A zöld parkok és játszóterek fenntarthatóságát a magánfejlesztők által kialakított igényes szolgáltatások fogják biztosítani. Reményeink szerint mind nagyobb mértékben fog beköltözni a területre a kultúra minden szegmense. Ide költözik a Miniszterelnöki Hivatal kivételével az összes tárca és az Alkotmánybíróság.