ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Vízágyú és frizura - Takács Albert a Vendégszobában
2007. október 11., csütörtök, 17:44|Utolsó módosítás: 2007. december 28., péntek, 16:28

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Zuschlag és a színesfém-tolvajok << 2/3. oldal >>

Fotó: Virágvölgyi István
Ajánlat
A jog erejére várt a Zuschlag-ügyben Gyurcsány
Sínekkel vegyül Gandhi szobra a zugárus teknőjében
Szabó Mátét ombudsmanná választották
Kockáztat az MSZP a gyűlöletbeszédes törvénnyel
A Fidesz nemet mondott a gyülekezés szigorítására
A maszkos tüntetőkre nem gondolt Petrétei

Mit tesz azért, hogy az igazságszolgáltatás politikamentes legyen, és ne pártérdekek szerint történjenek az ítélkezések? [anddras]

Az ítélkezés a bíróságok dolga, s azok függetlenek természetszerűen a minisztertől is. Így az ítélkezés jellegét, stílusát nem áll sem módomban, sem szándékomban befolyásolni. Természetesen a bíróságok ítéleteit lehet vitatni, úgy látom, nálunk az ítéletek szakmai-jogászi értékelése sokszor hiányzik, ezért keletkezhet az a látszat, hogy a döntéseket politikai szempontok befolyásolják. Mégis az a véleményem, hogy a bíróságok politikai szempontokat nem vesznek figyelembe, az ítélkezés egészéről ezt semmiképpen nem lehet állítani. Az ún. e-justice elterjedése olyan nyilvánosságot teremthet, amelyben jobban megérthetőek lesznek egy-egy ítélet motívumai, s ez remélhetőleg még a látszatát is kizárja annak, hogy politikai befolyás vagy politikai motivációjú döntés gyanúja merülhessen fel.

Milyen egy ennyit támadott szervezet élén állni, miközben eddig ombudsmanként nagy jogvédő volt? [cébéhéccázötven]

Most is ugyanazokat az értékeket vallom, mint ombudsmanként, noha az a szervezet, amelynek élén állok, kétségkívül más. Ámde feladatkörömbe nem csak a rendőrség irányítása tartozik, hanem a jogalkotás, a büntetés-végrehajtás, a jogi segítségnyújtás irányítása is, s feladataim egy részének ellátásában nem ér annyi támadás, mint a rendőrséggel kapcsolatban. Egyébként a támadásokat én nem támadásnak, hanem kritikának veszem, s igyekszem belőlük tanulni.

Tele vannak a börtönök, mi tartjuk el a sok bűnözőt, nem kellene más büntetési nemeket előtérbe helyezni, például: közérdekű munka, pénz... [cébéhéccázötven] 

Ön egy úgynevezett alternatív büntetőpolitika alapjait vázolja, amelyről én is és a minisztérium is sokat gondolkodik. Bűn nem maradhat büntetés nélkül, de a büntetésnek el kell érnie célját. Így azt, hogy az elkövető megjavulásához hozzájáruljon, szolgálja a társadalom igazságérzetét és védelmét. E célok elérésnek útjairól szerte a világban élénk vita zajlik, és vannak komoly érvek amellett, hogy az elzárás mellett azt kiegészítve más büntetési formák is alkalmazásra kerüljenek. Örülnék annak, ha ezekben a súlyos kérdésekben nem csak szakemberek formálnának véleményt konferenciatermekben, hanem ésszerű társadalmi vita is kibontakozna. Éppen ez járulhatna hozzá ahhoz, hogy a büntetés bármely formája társadalmi funkcióját betölthesse.

Mikor tesznek már végre valamit a színesfémtolvajok ellen? Nem kellene szigorítani a büntetésüket? [Vogon]

A jogszabályi előírások fokozatosan szigorodnak, jelenleg annak újraszabályozása kezdődött meg, hogy a színesfémek átvételének értékesítésének feltételei legyenek átláthatóbbak, és szigorúbbak. Addig, amíg a jogellenesen szerzett színesfémet egyszerűen lehet értékesíteni, addig a tolvajok ellen sincs kellően hatékony eszköz. Most tehát a kereskedelmi és cégjogi előírások szigorítása történik meg.

Mi lesz a Zuschlag-üggyel? Ugyanúgy elsimítják, mint a K&H-botrányt? [Norberto Sarto]

A Zuschlag-ügy igazságszolgáltatási útra került, jelenleg ügyészi szakaszban van, semmi ok nincs feltételezni, hogy a nyomozás nem az igazság teljes körű felderítésére irányul.

Volt jogvédőként jó ötletnek tartja a gyülekezési jog korlátozását? Csak azért, mert a kormányoldal fél a tüntetőktől? [tipikus]

Ha a gyülekezés feltételeit úgy határozzuk meg, hogy például ne lehessen sátortábort verni a Parlament épülete előtt, az nem a gyülekezési jog korlátozása. Ha a gyülekezési jog gyakorlásához időbeli keretet állapítanánk meg, például úgy, hogy határozatlan időre ne lehessen tereket, utcákat igénybe venni, akkor ez sem a gyülekezési jog korlátozása. A tüntetőktől senki sem fél, mert békésen, jogszerűen mindenkinek alkotmányos joga demonstrálni.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. Egyenruha és nyugdíj

2. Zuschlag és a színesfém-tolvajok

3. Vízágyú, Orbán-kormány és frizuraKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor