ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Gyenesei István: El a kezekkel az önkormányzatoktól
2008. június 19., csütörtök, 10:00|Utolsó módosítás: 2008. július 7., hétfő, 17:39

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Nem tesz különbséget jobb-, és baloldali települések között, az ellenzék részéről őt ért bírálatokat pedig csak figyelemelterelésnek tartja - mondta Gyenesei István önkormányzati miniszter az [origo] Vendégszobájában. Az egyetlen független országgyűlési képviselő gyerekeinek sportsikereivel is eldicsekedett, és állította: szó sem volt vagyonnyilatkozatának elvicceléséről, amikor értékes gyűjteményként beleírta a gyerekeit, unokáit. Gyenesei utalt arra, hogy szerinte a kormány kitart 2010-ig.


1/2. oldal >>

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gyenesei István megy szurkolni Pekingbe
Ajánlat
Gyenesei István honlapja
Az önkormányzati miniszter itt blogol
Képgaléria

Nézze meg a chat közben készült képeinket!Gyenesei István a Vendégszobában


Rendkívül örülök, hogy felkeltettem érdeklődésüket, remélhetőleg nem fogunk egymásban csalódni, és egy óra múlva úgy köszönünk el egymástól, hogy várjuk a következő alkalmat, amikor újra találkozhatunk az [origo] Vendégszobában.

Miniszter úr, egy erős kérdéssel kezdeném. Mi a helyzet a milliárdokkal? [sunyisandor]
- Kinek a mijéről van szó?

A Fidesz szerint Ön egy csomó rendőrségi ügyben érintett, mi erről a véleménye? [Milo] 
-
Egyetlenegyről sem tudok. Akik ezt állítják, maguk sem hiszik el. Róluk eddig is lehetett tudni, hogy nem ismerik a jogszabályokat, tán még politikai antitalentumok is, de most már azt is tudjuk, hogy füllentenek. Amúgy nem a Fidesz, hanem néhány fideszes politikus, aki nem tudja átugrani a lécet, próbálja elterelni magáról a figyelmet.

Hogy érezte magát első ízben miniszterként a dobogókői találkozón? Milyen volt a hangulat? [hdjshdjs22]
- Köszönöm szépen, jól éreztem magam, ami a társaságot illeti. Súlyos témákat tárgyaltunk. Aktívan részt vettem a vitában, több javaslattal éltem. Körvonalazódnak a megoldások, amiben minél többen vesznek részt, annál gyorsabb lesz az érezhető pozitív változás.

Ön nem csak azért lett miniszter, mert ezzel vette meg független szavazatát a kisebbségben maradt kormány? [firkász]
- Igaza van, nem csak ezért lettem miniszter, hanem az is szerepet játszhatott, hogy 17 évig, az országban egyedülállóan hosszú ideig voltam Somogy megye választott vezetője, és több mint 20 év óta végzek országos sportvezető tevékenységet.

Somogy megye számíthat a segítségére, vagy minden önkormányzat egyenlő eséllyel indul?? [magzat]
- A miniszteri kinevezésem első napján egyértelművé tettem, hogy nálam nincs jobb-, és baloldali település, és nem teszek különbséget szimpátia alapján sem. Lehet, hogy ez sokaknak nem tetszik, de én már csak ilyen vagyok, és a következő 40 évben már nem is akarok megváltozni. Ettől még a somogyi tápláló gyökerek számomra fontosak, a biztos alapot adják.

Mikor fog lemondani az egész kormány? [Ajucuska48]
- A 2010-es országgyűlési képviselő-választást követően megalakul az új parlament, s mielőtt megalakulna az új kormány, természetesen a korábbi szabaddá teszi a pályát.

Nem gondolja, hogy közszereplőként nem kellene az alsónadrágját mutogatnia, még akkor se, ha kabala? [rainer]
- Először is, ez nem alsónadrág. Ebben nyertem ifjúkorom több versenyét. Nem közszereplőként és nem nagy nyilvánosság előtt mutattam meg, szűk baráti körben, ahonnan valaki kivitte. Mindez két évvel ezelőtt volt, természetesen most lett érdekes, mikor miniszter lettem. Ez tehát nem a miniszter alsója, hanem Gyenesei Pisti még mindig nyerő sportnadrágja.

Tisztelt Miniszter Úr! Azt hallottuk, hogy az önkormányzatok számának csökkentését tervezik. Igaz ez? [krokodil07]
- El a kezekkel az önkormányzatoktól! Üzenem mindenkinek, aki így gondolkodik. Tegye ezt bármilyen szándékkal. A legkisebb településnek is joga van az önrendelkezéshez, és ehhez minden feltételt biztosítani kell. Ne engedjük el a legkisebb települések közösségeinek kezét sem, ha ők várják és igénylik a segítséget. Ezt segítik a polgármesterek által vezetett néhány fős képviselő testületek, amelyeknek kell, hogy legyen szerepe a falvak életkörülményeinek jobbításában.

Mi a véleménye azokról az önkormányzatokról, ahol munkához kötötték a segélyeket? Nem kellene ezt bevezetni mindenhol? [hdjshdjs22]
- A logikáját értem, de miután nincs jogszabályi alapja, joggal váltott ki vitát és ellenérzést.

De a kormány kezdeményezhetné a jogi változásokat a segélyek munkához kötéséről. Az érdekel, mi az Ön véleménye? [hdjshdjs22]
- Biztos vagyok abban, hogy az a társadalmi vita, ami ezzel kapcsolatosan kialakult, folytatódik. A törvényhozás akkor teszi jól a dolgát, ha a társadalmi viták lefolytatása után, európai léptékkel mérve is időtálló törvényeket alkot. Személyes véleményem, hogy az emberek, és nem a törvények építik vagy rombolják világunkat.

Érdeklődnék, mikor lesz több pénz az önkormányzatoknál? [pilota_31]
- Ha nőnek a bevételeik, és komolyan veszi a mindenkori kormány, hogy ha új feladatot ad az önkormányzatoknak, mellé biztosítja a szükséges többletforrást is. Mondom ezt azért, mert az elmúlt 18 évben ezt csak nagyon esetlegesen tették meg.

Az önkormányzatoknak mindenféle lézershowra, meg tűzijátékra van pénze, de egy villanyrendőrre nincs. Hogy lehet ez?(Nemrégiben Pécsen történt halálos gázolás, nagymama és unokája). [Agee09]
- Már megkerestem Kondorosi Ferenc kormánybiztos urat, hogy indítsunk egy közös országos akciót, melynek keretében biztonságosabbá tesszük a településeken kijelölt gyalogátkelőhelyeket és a közlekedési csomópontokat. Röviden: a figyelem mellett jusson pénz is erre a fontos szolgáltatásra.

Miért van az, hogy a Kossuth térre többet költenek, mint egy peremkerület összes parkjára? [komorkoma]
- Feltehetően a peremkerületi parkokban nem voltak demonstrációk. Amúgy egyetértek azzal, hogy a peremkerületekben élők is megérdemlik a szebb, gondozottabb környezetet.

Tisztelt Gyenesei István! Az önkormányzatok előírták az uniós szabályok alapján a lakótelepi játszóterek felújítását. Mikor várható ebből valami? Az én lakhelyemen már 2 éve csinálják. [Lampesz]
- Ezt azóta több településen megkezdték, sőt be is fejezték, erre pályázati forrás is rendelkezésre áll, de szándék és affinitás is kell hozzá a pénzen kívül.

Mik lennének ezek az új feladatok, mind városban, mind falura vonatkozatva? [Sancho]
- Nem tudom, mire gondol, de feladat akad bőven, a legfontosabb, hogy mindenütt, a település nagyságától függetlenül biztosított legyen az élhető élet feltétele. A szolgáltatásokat elérhető közelségbe kell hozni. A legkisebb településen élőknek is meg legyen az esélyük az elvárható szolgáltatásokhoz.


1/2 következő oldal >>

1. Gyenesei István: El a kezekkel az önkormányzatoktól

2. 3 gyerek és 3 unoka a vagyonbevallásbanKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor