"Úgy gondoltuk, ki kell állnunk magunkért"

Vágólapra másolva!
"Nem lehet bennünket megfélemlíteni" - jelentette ki a Vendégszobában Steigler Sándor, a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál és a Meleg Méltóság Menete szervezője, aki szerint a melegek nagyobb része visszafogott, csak a média hangsúlyozza azt, ami jól mutat a a képernyőn. Steigler vitába szállt azokkal, akik szerint nem lenne szabad gyerekeket bízni melegekre.
Vágólapra másolva!

Üdvözlök minden chatelőt a Szivárvány Misszió Alapítvány nevében is! Várom a kérdéseket!

Mire jó ez az egész fesztivál? (The MiXmAsTeR)

- Elsősorban arra jó a fesztivál, hogy megmutassa magát egy olyan kisebbség, amely a hétköznapokban nem látható, és a fesztivál segítségével talán jobban megismerhetővé válik.

Én, mint egy meleg ember, szeretném megkérdezni, hogy mitől méltóság ez a felvonulás? Nem láttam eddig benne ilyesmit. (Szelíd-Szolid)

- Ettől az évtől neveztük el Meleg Méltóság Menetnek a felvonulást, mert úgy gondoltuk, hogy a tavalyi események után ki kell állnunk magunkért, illetve minden demokratikus jogért ami megilleti az embereket Magyarországon.

Imádom a melegeket, viszont azt én sem értem mitől lehet jobban megismerni egy kisebbséget abból, hogy férfiak tangában rázzák a feneküket!? (Bryna)

- Ha a fesztiválról van szó, akkor fontos, hogy ne a felvonulásról beszéljünk csak, hiszen ez egy kulturális fesztivál is. Amelyben filmvetítések, beszélgetések, kiállítások is szerepelnek, és úgy gondoljuk, hogy ezen keresztül lehet igazán megismerni a meleg közösséget. Aki pedig csak a televízió képernyőjén keresztül tájékozódik, ők valóban csak azt látják, ami a médiának érdekes a felvonulásból: a transzvesztitákat és az esetleg felhőtlenebbül szórakozó melegeket. De ők is ugyanúgy a közösség tagjai.

A közmédiumok és a személyes találkozás elsősorban a felvonulást fogja bemutatni. Ezt fogja megismerni az átlagpolgár a melegekből. (Szelíd-Szolid)

- Igen, ez igaz. Az, hogy mit mutat meg a televízió, és nem csak a közmédiumok, az az ő felelősségük. És szerintem azoknak az embereknek, akik véleményt nyilvánítanak akár a felvonulásról, akár a fesztiválról, az pedig az ő felelősségük, hogy ne csak a televízióból tájékozódjanak, és azt követően mondjanak véleményt.

Lesz valaha olyan meleg felvonulás, ami mentes a harsányságtól? Mikor lesz előtérbe helyezve a dolog természetessége? Mert arra én is elmennék esetleg. (Szelíd-Szolid)

- Én egy olyan felvonuláson szeretnék majd részt venni, ahol szólhat a zene, végig táncolhatunk akár az Andrássy úton, aki így szeretne felvonulni, aki pedig úgy szeretne felvonulni, hogy csak fogja párja kezét, az úgy vonul fel. És akár hiszik, akár nem, a felvonulások nagy része ilyen emberekből szokott állni, és itt megint csak a médiumok felelősségére térek vissza, amikor azt mondom, hogy ők persze azt mutatják meg, ami színes és a képernyőn jól mutat.

Az átlag embernek nincs baja a melegekkel, de nem érti meg, hogy miért kell magukat hirdessék. Hetero fesztivál sincs. Mi a véleménye erről? (Megfzethetetlen)

- Nem hirdetjük magunkat, ez az év 365 napjából egyetlen nap, ha a felvonulásra gondolunk, ill. néhány nap, ami a kulturális fesztivál részét illeti. Hetero fesztivál volt, például a Budapest Parádé.

Nagy visszhangot keltett, hogy gyerekekkel reklámozták, de talán ebben az esetben nem igaz, hogy a negatív (botrányos)reklám is jó reklám. (jakamaza)

- Nem is azért reklámoztuk gyerekekkel, mert úgy gondoltuk, hogy a negatív reklám is jó reklám. Aki negatív dolgokat gondolt a plakátok közé, és a melegeket, a pedofíliával mossa össze, az akkor is talált volna kifogásolnivalót a plakátokban, ha nem gyerekek szerepelnek rajta. És ezek az emberek vagy nem tudták, vagy egyáltalán nem is akarták megérteni a plakátok üzenetét.

A gyerekekkel milyen célt kívántak elérni a plakátokon? (Jóízléshatára)

- A gyerekek azt üzenték, azt az üzenetet próbálták közvetíteni, hogy mindannyian voltunk gyerekek, akik zsigerből kiálltak magukért, ha igazságtalanság érte őket, és a meleg közösség a tavalyi évben olyan támadásoknak volt kitéve, amelyek igazságtalanok voltak. Ez a plakát kifejezetten a meleg közösség részére készült, azért, hogy jöjjenek, és vonuljunk együtt a meleg méltóság meneten, hogy megmutassuk, nem lehet bennünket megfélemlíteni.

Az emberi természeten nem lehet változtatni: ha agresszíven mutatkoznak agresszió lesz a válasz. és ez fordítva is igaz. Erről mit gondol? (Hidegmeleg)

- Nem hiszem, hogy agresszióval fordultunk volna bármikor is a társadalom felé, a fesztivál kulturális része mindig is a békés párbeszéd helye volt, a felvonulás pedig valóban színesebben és harsányabban azt mutatta, hogy mi itt vagyunk, és közöttetek élünk. Az agresszív támadások mindig azoktól jöttek, akik elítélték a melegeket és a leszbikusokat, erre a legélesebb példa a tavalyi atrocitás volt. Úgy gondolom, el lehet mondani, ki lehet fejezni a nemtetszését bárkinek, ha ezt olyan módon teszi, hogy azzal nem sérülnek mások jogai.

A napokban történt támadásokat ön is a fesztivál elleni fellázadásnak tulajdonítja? (justified19)

- Nehéz kérdés, egyrészt azért, mert bármilyen kisebbség aki meg meri mutatni magát és nem tetszik egy másfajta kisebbségnek, az azonnali támadásoknak van kitéve, sajnos a közhangulat ma ilyen Magyarországon. És a támadások, amik a legutóbbi napokban történtek, azok kifejezetten az LMBT közösség ellen irányultak.

Nem félnek attól, hogy zavargások fogják megzavarni a fesztivált azok részéről akik nem kedvelik a melegeket? (ari csajszi)

- Számítunk erre, hiszen az utóbbi napokban, hetekben ezt egyértelműen a tudomásunkra hozták. Nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy nem tartunk a támadásoktól, de ez minket sem tarthat attól vissza, hogy éljünk azokkal a jogainkkal, amelyeket a törvény biztosít nekünk, és az nem működhet, hogy egy maroknyi szélsőséges csoport terror alatt tartja Budapest utcáit. Ha olyan demonstrációról van szó, amelyekkel ők nem tudnak egyetérteni.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

A magyar törvények nem különböztetik meg az embereket szexualitásuk alapján (kivéve a házasság), mégis miért kell akkor ez a nagy egyenjogúsági harc? (!Anon!)

- Pont a házasság az, ami egy csomó dologtól fosztja meg a leszbikus és meleg embereket, ami pl. egy heteroszexuális párt megillet. Pl. ilyen az öröklés a másik fél után, vagy hogy sokkal hétköznapibb példát említsek, a kórházban információ kérése a másikról, és egy csomó olyan dolog, amibe heteroszexuálisként nem is gondol bele az ember, mert természetesnek tartja, hogy a házassággal együtt ezek a jogok is megilletik.

Ön szerint miért van az, hogy a melegeket kiközösítik? Mikor lesz lehető az, hogy a melegek is összeházasodjanak? (Zita20!!!)

- Nem is kiközösítésről beszélnék, hanem arról, hogy nem ismerik eléggé a melegeket. Inkább arról van szó, hogy pl. a jog vagy jogi szabályozás terén hátrányok érik a melegeket, valamint a társadalom nem ismeri eléggé ezt a közösséget, és amit nem ismernek, attól talán jobban tartanak. Hogyha minden jól megy, akkor 2009. január 1-től életbe lép a regisztrált élettársi kapcsolatot biztosító törvény, ami majdnem olyan lehetőségeket biztosít leszbikusoknak és melegeknek, mint ami a heteroszexuális párokat megilleti, leszámítva pl. az örökbefogadást vagy egymás nevének a felvételét.

Ön is tisztában van vele, hogy a Magyar társadalom kirekesztő... akkor miért csinálja ezt? esélytelen... (Deep Sky)

- Nem hiszem, hogy esélytelen. Talán nem az én életemben lesz az, hogy megvalósul teljesen a melegek egyenjogúsága, de ha senki nem tesz semmit, és ez nem csak a melegekre hanem bármilyen más civil szerveződésre, akkor az ország nem halad előre.

Nem hiszem, hogy azzal jutna előbbre egy ország,hogy egyenjogúságot biztosít a melegeknek. Ha megnézi a másfajta kisebbségeket...100 évnél is több ideje küzdenek az egyenjogúságért (Coyoteee)

- Én azt hiszem, hogy ha egy kisebbségnek nincsenek meg azok a jogai, ami a többségi társadalmat megilleti, akkor annak az országnak még van hova fejlődnie.

Ha valaki Heteró Büszkéség-napi felvonulást tartana, megbélyegeznék, a meleg közösség részéről. (Empyrium)

- Nem hiszem, hogy megbélyegezné őket bárki is, de ha valaki úgy érzi, hogy heteroként bármilyen jogsérelem éri, akkor igenis tartson hetero büszkeség-napi felvonulást, hogyha ezzel szeretné felhívni a figyelmet azokra a hátrányos dolgokra, amelyek őket érik.