ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


"Úgy gondoltuk, ki kell állnunk magunkért"
2008. július 5., szombat, 11:51|Utolsó módosítás: 2008. szeptember 1., hétfő, 15:00

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

"Nem lehet bennünket megfélemlíteni" - jelentette ki a Vendégszobában Steigler Sándor, a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál és a Meleg Méltóság Menete szervezője, aki szerint a melegek nagyobb része visszafogott, csak a média hangsúlyozza azt, ami jól mutat a a képernyőn. Steigler vitába szállt azokkal, akik szerint nem lenne szabad gyerekeket bízni melegekre.


"Úgy gondoltuk, ki kell állnunk magunkért" 1/2. oldal >>

Fotó: Virágvölgyi István [origo]
Steigler Sándor
Ajánlat
Ellentüntetők mellett vonulnak a melegek
Megint támadás ért egy melegklubot
BRFK: kemény támadás készül a melegfelvonulásra

Üdvözlök minden chatelőt a Szivárvány Misszió Alapítvány nevében is! Várom a kérdéseket!

Mire jó ez az egész fesztivál? (The MiXmAsTeR)

- Elsősorban arra jó a fesztivál, hogy megmutassa magát egy olyan kisebbség, amely a hétköznapokban nem látható, és a fesztivál segítségével talán jobban megismerhetővé válik.

Én, mint egy meleg ember, szeretném megkérdezni, hogy mitől méltóság ez a felvonulás? Nem láttam eddig benne ilyesmit. (Szelíd-Szolid)

- Ettől az évtől neveztük el Meleg Méltóság Menetnek a felvonulást, mert úgy gondoltuk, hogy a tavalyi események után ki kell állnunk magunkért, illetve minden demokratikus jogért ami megilleti az embereket Magyarországon.

Imádom a melegeket, viszont azt én sem értem mitől lehet jobban megismerni egy kisebbséget abból, hogy férfiak tangában rázzák a feneküket!? (Bryna)

- Ha a fesztiválról van szó, akkor fontos, hogy ne a felvonulásról beszéljünk csak, hiszen ez egy kulturális fesztivál is. Amelyben filmvetítések, beszélgetések, kiállítások is szerepelnek, és úgy gondoljuk, hogy ezen keresztül lehet igazán megismerni a meleg közösséget. Aki pedig csak a televízió képernyőjén keresztül tájékozódik, ők valóban csak azt látják, ami a médiának érdekes a felvonulásból: a transzvesztitákat és az esetleg felhőtlenebbül szórakozó melegeket. De ők is ugyanúgy a közösség tagjai.

A közmédiumok és a személyes találkozás elsősorban a felvonulást fogja bemutatni. Ezt fogja megismerni az átlagpolgár a melegekből. (Szelíd-Szolid)

- Igen, ez igaz. Az, hogy mit mutat meg a televízió, és nem csak a közmédiumok, az az ő felelősségük. És szerintem azoknak az embereknek, akik véleményt nyilvánítanak akár a felvonulásról, akár a fesztiválról, az pedig az ő felelősségük, hogy ne csak a televízióból tájékozódjanak, és azt követően mondjanak véleményt.

Lesz valaha olyan meleg felvonulás, ami mentes a harsányságtól? Mikor lesz előtérbe helyezve a dolog természetessége? Mert arra én is elmennék esetleg. (Szelíd-Szolid)

- Én egy olyan felvonuláson szeretnék majd részt venni, ahol szólhat a zene, végig táncolhatunk akár az Andrássy úton, aki így szeretne felvonulni, aki pedig úgy szeretne felvonulni, hogy csak fogja párja kezét, az úgy vonul fel. És akár hiszik, akár nem, a felvonulások nagy része ilyen emberekből szokott állni, és itt megint csak a médiumok felelősségére térek vissza, amikor azt mondom, hogy ők persze azt mutatják meg, ami színes és a képernyőn jól mutat.

Az átlag embernek nincs baja a melegekkel, de nem érti meg, hogy miért kell magukat hirdessék. Hetero fesztivál sincs. Mi a véleménye erről? (Megfzethetetlen)

- Nem hirdetjük magunkat, ez az év 365 napjából egyetlen nap, ha a felvonulásra gondolunk, ill. néhány nap, ami a kulturális fesztivál részét illeti. Hetero fesztivál volt, például a Budapest Parádé.

Nagy visszhangot keltett, hogy gyerekekkel reklámozták, de talán ebben az esetben nem igaz, hogy a negatív (botrányos)reklám is jó reklám. (jakamaza)

- Nem is azért reklámoztuk gyerekekkel, mert úgy gondoltuk, hogy a negatív reklám is jó reklám. Aki negatív dolgokat gondolt a plakátok közé, és a melegeket, a pedofíliával mossa össze, az akkor is talált volna kifogásolnivalót a plakátokban, ha nem gyerekek szerepelnek rajta. És ezek az emberek vagy nem tudták, vagy egyáltalán nem is akarták megérteni a plakátok üzenetét.

A gyerekekkel milyen célt kívántak elérni a plakátokon? (Jóízléshatára)

- A gyerekek azt üzenték, azt az üzenetet próbálták közvetíteni, hogy mindannyian voltunk gyerekek, akik zsigerből kiálltak magukért, ha igazságtalanság érte őket, és a meleg közösség a tavalyi évben olyan támadásoknak volt kitéve, amelyek igazságtalanok voltak. Ez a plakát kifejezetten a meleg közösség részére készült, azért, hogy jöjjenek, és vonuljunk együtt a meleg méltóság meneten, hogy megmutassuk, nem lehet bennünket megfélemlíteni.

Az emberi természeten nem lehet változtatni: ha agresszíven mutatkoznak agresszió lesz a válasz. és ez fordítva is igaz. Erről mit gondol? (Hidegmeleg)

- Nem hiszem, hogy agresszióval fordultunk volna bármikor is a társadalom felé, a fesztivál kulturális része mindig is a békés párbeszéd helye volt, a felvonulás pedig valóban színesebben és harsányabban azt mutatta, hogy mi itt vagyunk, és közöttetek élünk. Az agresszív támadások mindig azoktól jöttek, akik elítélték a melegeket és a leszbikusokat, erre a legélesebb példa a tavalyi atrocitás volt. Úgy gondolom, el lehet mondani, ki lehet fejezni a nemtetszését bárkinek, ha ezt olyan módon teszi, hogy azzal nem sérülnek mások jogai.

A napokban történt támadásokat ön is a fesztivál elleni fellázadásnak tulajdonítja? (justified19)

- Nehéz kérdés, egyrészt azért, mert bármilyen kisebbség aki meg meri mutatni magát és nem tetszik egy másfajta kisebbségnek, az azonnali támadásoknak van kitéve, sajnos a közhangulat ma ilyen Magyarországon. És a támadások, amik a legutóbbi napokban történtek, azok kifejezetten az LMBT közösség ellen irányultak.

Nem félnek attól, hogy zavargások fogják megzavarni a fesztivált azok részéről akik nem kedvelik a melegeket? (ari csajszi)

- Számítunk erre, hiszen az utóbbi napokban, hetekben ezt egyértelműen a tudomásunkra hozták. Nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy nem tartunk a támadásoktól, de ez minket sem tarthat attól vissza, hogy éljünk azokkal a jogainkkal, amelyeket a törvény biztosít nekünk, és az nem működhet, hogy egy maroknyi szélsőséges csoport terror alatt tartja Budapest utcáit. Ha olyan demonstrációról van szó, amelyekkel ők nem tudnak egyetérteni.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

A magyar törvények nem különböztetik meg az embereket szexualitásuk alapján (kivéve a házasság), mégis miért kell akkor ez a nagy egyenjogúsági harc? (!Anon!)

- Pont a házasság az, ami egy csomó dologtól fosztja meg a leszbikus és meleg embereket, ami pl. egy heteroszexuális párt megillet. Pl. ilyen az öröklés a másik fél után, vagy hogy sokkal hétköznapibb példát említsek, a kórházban információ kérése a másikról, és egy csomó olyan dolog, amibe heteroszexuálisként nem is gondol bele az ember, mert természetesnek tartja, hogy a házassággal együtt ezek a jogok is megilletik.

Ön szerint miért van az, hogy a melegeket kiközösítik? Mikor lesz lehető az, hogy a melegek is összeházasodjanak? (Zita20!!!)

- Nem is kiközösítésről beszélnék, hanem arról, hogy nem ismerik eléggé a melegeket. Inkább arról van szó, hogy pl. a jog vagy jogi szabályozás terén hátrányok érik a melegeket, valamint a társadalom nem ismeri eléggé ezt a közösséget, és amit nem ismernek, attól talán jobban tartanak. Hogyha minden jól megy, akkor 2009. január 1-től életbe lép a regisztrált élettársi kapcsolatot biztosító törvény, ami majdnem olyan lehetőségeket biztosít leszbikusoknak és melegeknek, mint ami a heteroszexuális párokat megilleti, leszámítva pl. az örökbefogadást vagy egymás nevének a felvételét.

Ön is tisztában van vele, hogy a Magyar társadalom kirekesztő... akkor miért csinálja ezt? esélytelen... (Deep Sky)

- Nem hiszem, hogy esélytelen. Talán nem az én életemben lesz az, hogy megvalósul teljesen a melegek egyenjogúsága, de ha senki nem tesz semmit, és ez nem csak a melegekre hanem bármilyen más civil szerveződésre, akkor az ország nem halad előre.

Nem hiszem, hogy azzal jutna előbbre egy ország,hogy egyenjogúságot biztosít a melegeknek. Ha megnézi a másfajta kisebbségeket...100 évnél is több ideje küzdenek az egyenjogúságért (Coyoteee)

- Én azt hiszem, hogy ha egy kisebbségnek nincsenek meg azok a jogai, ami a többségi társadalmat megilleti, akkor annak az országnak még van hova fejlődnie.

Ha valaki Heteró Büszkéség-napi felvonulást tartana, megbélyegeznék, a meleg közösség részéről. (Empyrium)

- Nem hiszem, hogy megbélyegezné őket bárki is, de ha valaki úgy érzi, hogy heteroként bármilyen jogsérelem éri, akkor igenis tartson hetero büszkeség-napi felvonulást, hogyha ezzel szeretné felhívni a figyelmet azokra a hátrányos dolgokra, amelyek őket érik.


1/2 következő oldal >>

1. "Úgy gondoltuk, ki kell állnunk magunkért"

2. "A gyereknevelés arról szól, hogy jó ember válik-e belőle"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor