ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Magyarország különösen veszélyeztetett - vendégünk volt Mika János klimatológus
2007. március 25., vasárnap, 23:23|Utolsó módosítás: 2007. március 26., hétfő, 15:25

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


A szerelmesek és a nyugdíjasok évszakában továbbra is bízhatunk << 3/3. oldal

Fotó: Pályi Zsófia

Egyes vélemények szerint az IPCC-ben az elmúlt években a radikális környezetvédők aránya megnőtt. Mi erről az Ön véleménye, befolyással van-e ez a tény az IPCC munkájára? [leomessi19]
Az IPCC-jelentéseket kizárólag lektorált tudományos munkák alapján kutató-szakemberek állítják össze. A tévedhetetlenséget természetesen ez a megoldás sem biztosítja, mint ahogy az sem, hogy a jelentéseket 3 hullámban további szakemberek ellenőrzik. Úgy gondolom, hogy azt a vádat, hogy ezeket az eredményeket elferdítve vagy bizonyosakat figyelmen kívül hagyva tálalják, tételesen és tárgyszerűen kell cáfolni. Biztos vagyok benne, hogy aki ilyen cáfolatot valóban fel tud mutatni, azt ugyanezek a folyóiratok tárt karokkal várják, és az illető a legmagasabb hivatkozási mutatók birtokosa lehet. Tudomásom szerint a megelőző 3 jelentés (1990, 1995, 2001) cáfolataként ilyen dolgozatok nem jelentek meg.

Mi a véleménye a klímaszkeptikusokról? A hazai szakemberek között is vannak ilyenek? [Sssss12]
A témát valóban vizsgáló, a nemzetközi irodalmat nyomon követő szakember úgy tudom, hogy nincs a szkeptikusok között. A más területen dolgozó, gondolkodó elmék között is egyre kevesebb ilyen kollégát találunk.

Nem gondolja, hogy a sok konferencia, világtalálkozók és megállapodások ellenére kevés a tényleges cselekvés a globális felmelegedéssel szemben? [leomessi19]
Van a dolgoknak egy természetes rendje, előbb meg kell bizonyosodnunk arról, hogy mekkora, milyen nagy a veszély, utána ki kell dolgozni, hogy miként viszonyuljunk hozzá, kinek mit kellene tenni. A sok konferencia lényegében ezt célozza szerte a világon. Azt, hogy a cselekvési ajánlásokat ki hogyan fogadja el, vállalja el, ill. teljesíti, nem konferenciákon és nem nyilatkozatokon múlik. Lehet, hogy lassan történnek a dolgok, de én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy a 70-es évek közepétől végig kísérve az eseményeket, lássam, hogy mennyire más ma nem csak a tudományos, de a döntéshozói körök véleménye is a tennivalókról, mint egy évtizeddel ezelőtt. Nem kizárt, hogy az emberiség meg tudja nyerni a versenyfutást, és hamarabb le tudja fékezni a változásokat, mint ahogy azok kezelhetetlen mértékűvé válnának.

Európa a környezetvédelem élharcosa kíván lenni. Ez ön szerint csupán politikai előnyszerzés, vagy tényleges jószándék? [leomessi19]
Az sem lenne baj, ha valaki ezt tűzi a politika zászlajára, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Európában nagyon sok ország tengerpartja kedvelt turistacélpont, kikötőik a gazdaság fontos csatlakozópontjai. Tehát oka van annak, hogy Európa nem kívánja sem a maga, sem más országcsoportok miatt megkockáztatni a kezelhetetlen mértékű felmelegedést, a tengerszint emelkedést vagy a dél-európai nyaralóhelyek elnéptelenedését. Csak a gazdasági racionalitás felismerése és tudományos kimunkálása segíthet a problémának a megoldásában.

Az idei nyár nagyon meleg lesz? [Ramakeele]
Sajnos a meteorológia tudománya nem tud ilyen megállapítást tenni ilyen hosszú távra. A mérsékeltövben az átlagtól való nagy eltéréseket sokféle szintén mérsékelt és magas szélességeken kialakuló légköri-, óceáni-, és a tengeri jég kiterjedését magába foglaló hatás
(ma még nem teljesen ismert) együttese alakítja. Hiába adják a prognózisok az El Nino-hatás erősödését, ebből csak az Egyenlítő körüli 20-30 fokos szélességi körben lehet az időjárás több hónapos alakulására előre következtetni.

Pár éven belül megszűnhet-e a tavasz és az ősz? [Victor Lucas]
Itt a mérsékeltövben nem, de folyamatosan módosulnak azok a hőmérsékleti és időjárási jellemzők (pl.: napsütés-, ködgyakoriság, hótakaró eltűnése), amelyeket évtizedekkel ezelőtt az ilyen évszak kezdetéhez vagy végéhez kötöttünk. Az is megtörténhet, hogy egyik-másik néhány nappal rövidebb lesz. De mivel az átmeneti évszakok a tél és a nyár közötti nagy hőmérsékleti különbségeket hidalják át, és mert ez a különbség nagyjából változatlan marad (csak mindkettő melegebb lesz), a szerelmesek és a nyugdíjasok kedvenc évszakában továbbra is bízhatunk.

Kedveseim, mennem kell! Köszönöm a kérdéseket! Ebben a cikkbent ovábbi friss érdekességeket olvashattok. Sziasztok, olvassátok a klímadossziét az [origo]-n!

---------------------------------  o  o  o  ---------------------------------------

Kérjük olvasóinkat, hogy a klímaváltozással kapcsolatos véleményüket írják meg a klima@icicom.hu címre, felhasználjuk a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kidolgozásában.

ICI Interaktív Meteorológia


<< előző oldal 3/3

1. Hazánkban sokkal erősebb a felmelegedés hatása

2. A változások példátlan gyorsaságúak

3. A szerelmesek és a nyugdíjasok évszakában továbbra is bízhatunkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor