ok.hu
Katalógus


médiasztárok


magyar együttesek


Kispál és a Borz


politikusok


magyar énekesek


Dopeman


magyar színészek


sportolók


Linkek


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Varnus Xavér


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Vízkeleti Sándor: A kamatadóra a nyílt végű alap lehet a válasz
2006. augusztus 29., kedd, 6:57|Utolsó módosítás: 2006. augusztus 29., kedd, 7:25

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szeptember elsejétől 20 százalékos kamatadó terhel minden bankbetéte, megtakarítást. Vízkeleti Sándor, a CA-IB alapkezelő vezérigazgatóját olvasónk elsősorban arról faggatták a vendégszobában, hogyan kerülhetnék el az utolsó pillanatban az újabb adónemet. Kiderült az is, miért éri meg kisbefektetőként inkább a befektetési alapokat választani az egyszerű bankbetét helyett.


A kamatadó mindenre vonatkozik 1/2. oldal >>

Fotó: Marton Bálint
Vízkeleti Sándor
Ajánlat
Olvassa a gazdaság legfrissebb híreit!
Ajánlat
Nálunk négy helyes válasszal lakást nyerhet!
A nyertes már az ősszel beköltözhet!

Mivel szeptember 1-től kamatadó terheli a megtakarításainkat, a bankok és a különböző alapkezelők számtalan megtakarítási formát zúdítanak ránk az utolsó napokban, amivel elkerülhetjük az adózást. A befektetések világában járatlanoknak azonban nem könnyű eligazodni a felkínált lehetőségek között. ehhez adok szívesen segítséget a Vendégszobában.

Ki és mennyit fizet majd kamatadó címén? [Peati87]

- A kamatadó mértéke 20 százalék, tehát minden kamatjellegű jövedelemből 20 százalékot be kell fizetni. A kamatokból a bank fogja levonni az adót, és befizeti az Apehnek. A részvények hozamából mindenkinek saját magának kell bevallania év végén és befizetni. Ha van egymillió forintunk, és 5 százalékot azaz 50ezer forintot kaptunk kamatként a bankbetéten, akkor ez most csak 40 ezer forint lesz, ha szeptember 1. után kötjük le.

Miért van szükség a kamatadó bevezetésére? [Borsodból]

- A kormánynak szüksége van erre a bevételre is, másrészt Európában már mindenütt bevezették. Nálunk is előbb-utóbb be kellett, hogy jöjjön, csak a mértéke lett nagyon drasztikus a költségvetés hiánya miatt. Egyébként a nyugdíjelőtakarékossági számla kamatadó-mentes maradt. Tehát oda később is lehet pénzt rakni, csak azt nyugdíjas korodig nem veheted ki.

Az adóként befizetett összeg az Apehtól merre fog tovább jutni? Azt meglehet tudni? [Peati87]

- Már amennyire a kormány elmondja, mire költik az adóbevételeket. Általában nem szokták címkézni, mindenhonnan beérkező adó egy nagy kalapba kerül, ahonnan elköltik. Ez nem címkézhető úgy, mint a személyi jövedelemadó 1 százaléka.

A kamatok mennyivel fognak visszaesni? [Peati87]

- Ha fix bankbetétről beszélünk, akkor a bankok által meghirdetett kamatnak a 20 százalékával kevesebb marad meg az ügyfeleknek: ha 5 százalék volt a kamat, akkor 4 százaléknyit fogsz kézhez kapni. Ahol nem fix a kamat, ott a befektetéskori árfolyam és az eladáskori árfolyam közötti különbség 20 százalékát kell befizetni. De mindez csak a szeptember 1. utáni befektetésekre vagy betétlekötésekre vonatkozik. Ezért a következő pár napban még érdemes átgondolni, hogy hol vannak a megtakarításaink.

A kamatadó a sima lakossági folyószámlára is vonatkozik, amire a fizetésemet utalják? [meister 20]

Fotó: Marton Bálint

- Igen, csak ott eleve alacsony a kamat, egy-két százalék, és ennek a 20 százalékát fizetik be az Apehnek.

A kamatadó a kölcsönökre is vonatkozik, vagy csak a lekötött összegekre? [Peati87]

- A lekötött összegekre érvényes, ha kölcsönt veszel fel, akkor nem képződik jövedelmed, sőt neked kell kamatot fizetned. A bank fizet társasági adót a nyeresége után. A kamatadó egyfajta személyi jövedelemadó, amit a magánszemélyek fizetnek a tőkejövedelmük után.

Nem fél az állam hogy esetleg nem idehaza rakom be a pénzem a bankokban hanem külföldön? Szerintem sokan fogják ezt csinálni. [gabor_gabor_xx]

- Erre azért felkészült az állam: egyrészt Európában mindenütt van kamatadó, ráadásul ma már a különböző adóhatóságok beszélgetnek is egymással, és jelenteniük kell, ha egy külföldi az adott országban befektet. Például az Apeh kiküldi az egyes európai országok adóhatóságainak, a Magyarországon befektető külföldiek adatait, tehát a te adataid is el fognak jutni az Apehhez, ha nem vallod be, akkor is. Úgy tudom, hogy Amerikából is jelenteni kell, ha ott van egy magyar állampolgárnak befektetése. Azért vannak még olyan országok, ahol el lehet bújni, csak ahhoz már nagy pénz kell.

Igaz az hogy a külföldön tartott pénzét az ember ha behozza Magyarországra akkor csak 1-részét kell (10%) leadózni? [G_Gery]

- Igaz, így akarják hazacsábítani a külföldön eldugott pénzeket. Ez valameddig lesz csak érvényben, de amikor hazahozod és befekteted itthon, úgyis kell fizetned a kamatadót.


1/2 következő oldal >>

1. A kamatadó mindenre vonatkozik

2. A befektetési alap rugalmasabb, mint a lekötött betétKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor