ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Elek Dóra: A célom megmutatni a rejtett szépséget
2005. május 2., hétfő, 11:41|Utolsó módosítás: 2005. október 10., hétfő, 18:49

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetőjeként sérült fiataloknak segít abban, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, és megmutathassák a világnak, hogy művészként is megállják a helyüket. A Baltazár Színház Alapítvány segítségével ezek a fiatalok magas fokú színészképzésben részesülnek, sőt, a színészmesterség mellett harcművészeti órákat, kulturális antropológiát, viselettörténetet, művészettörténet, táncórákat vagy éppen jógát is tanulnak. Hogy hány tagja van a színháznak, milyen típusú előadásaik vannak, és egyáltalán, miből tudják fenntartani magukat, megtudhatjuk Elek Dórától, aki a Társalgóban olvasóink kérdéseire válaszolt.


Miben más a sérült gyerekek színészképzése, mint az egészséges embereké? 1/3. oldal >>

Forrás: [origo]
Ajánlat
A Baltazár Színház Alapítvány honlapja
Pár mondat Baltazár Színházról
A színház óriási szerepet játszik a fogyatékosok "másságának" elfogadtatásában, út az értelmi sérült emberek számára a társadalomba való integrálódáshoz. Fontos feladatának érzi, hogy a sérült társadalomról az előítéletektől eltérő képet adjon.
Képgaléria
Elek Dóra a Vendégszobában


Azt olvastam, hogy a Baltazár Színház színészei 'középsúlyosan fogyatékos fiatalok'. Ez pontosan mit jelent? Mennyiben mások ők, mint az egészséges emberek? (zsirbufe_66)
Ez a középsúlyosan fogyatékos kifejezés egy gyógypedagógiai kategória - amit az ember nagyon gyorsan elfelejt, ha a Baltazár színészeivel időt tölt. Valóban van különbség, de ezt nem az egészség területére tenném, ők "igaz emberek", akik a világot teljes egészében élik meg, tisztán és nagyon bölcsen.

A Baltazár Színháznak milyen típusú előadásai vannak? (nicktelen)
Eddig hat előadást hoztunk létre, egy utcaszínházi darabot, a többi kőszínházi. Darabjaink egyszerre költőiek és humorosak. Valami lényegesről beszélnek. Vannak írók, akikkel együtt dolgozunk: Vörös István, Tóth Kriszta. De sok szöveget a társulat tagjai írnak. A végső dramaturg és az ötletgazda pedig én vagyok.

Hogy jutott eszedbe, hogy fogyatékos gyerekekkel foglalkozz? Vagy elsősorban a színház érdekelt? Vagy egyszerre mindkettő? (aujurd_hui)
Elsősorban a színház érdekelt. Amikor először láttam sérült színészt színpadon, akkor pedig az ideális színház fogalmazódott meg bennem. Nézőként katarzisban volt részem, nevettem és potyogtak a könnyeim. Azért kapcsoltam össze a kettőt, hogy folyamatos katarzisban legyek, és a többi emberrel is ezt megosszam.

Miben más a sérült gyerekek színészképzése, mint az egészséges embereké? Tudnál példát mondani? (eszterke)
Nem gyerekek ők, a legfiatalabb 19 éves, és 50 lesz a legidősebb. Persze a gyámhivatalnak sem biztos, hogy feltűnne, ha az 50 éves színészemet örökbe fogadnám.:-) Szóval itt megint nem az egészség meg a sérültség között van a különbség, a kérdés az, hogy miben különbözik a Baltazár-féle színészképzés, mondjuk, például a Színművészeti Egyetemétől. Abban, hogy a gyakorlat és az elmélet, a szellem és a test nem válik ketté. Nemcsak szorosan vett színészórák vannak, hanem olyan tárgyak is, amelyeket én fontosnak tartok ahhoz, hogy valakikből intelligens színész váljon. Tehát vannak harcművészeti órák, kulturális antropológia, viselettörténet, művészettörténet, maszk, fény, bábóra, a beszédórán a kortárs táncon, népi táncon, a jógán, a zene órán és a hangképzésen kívül.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A kép nagyobban

A kép nagyobban


A sérült gyerekek közül hogyan választjátok ki azt, aki alkalmas színésznek? Hol lehet a színházba jelentkezni színésznek? (jean_luc_godard)
Rengetegen jelentkeznek, hiszen Magyarországon sérültek részére nincsen más lehetőség magas fokú művészeti oktatásra. 2 évvel ezelőtt indítottunk utánpótláscsoportot, és az alkalmasak bekerültek a társulatba. Sajnos, most se pénz, se hely, de egy művészeti központ létrehozásán dolgozunk évek óta.


1/3 következő oldal >>

1. Miben más a sérült gyerekek színészképzése, mint az egészséges embereké?

2. "Számukra élet-halál kérdése ez is"

3. "Még jobb, mint amilyennek álmodtam"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor