ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Vincze Krisztina: "A választás lehetősége a legfontosabb"
2007. március 9., péntek, 18:13|Utolsó módosítás: 2007. március 10., szombat, 12:59

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az otthonszülés kontra kórházi szülés kérdésben hatvan éve folyik a vita: biztonságos-e az otthonszülés, van-e orvosi asszisztenciára szükség egy természetes folyamat lezajlásánál, feltétlenül szükséges beavatkozás-e a gátmetszés? Hasonló kérdéseket szegeztek az [origo] olvasói is Vincze Krisztinának, az Országos Bábaszövetség elnökének.


1/2. oldal >>

Fotó: Marton Bálint
Ajánlat
Szülésfelkészítő tréning az interneten
Vízben kevésbé fájdalmas a szülés
Szülés előtt, szülés után
Ajánlat
A Bábaszövetség honlapja
Magyar bábák az Európai Unióban
Linkgyűjtemény kismamáknak

Jó napot, mennyire veszélyes az otthonszülés?? [Deego2006]
- Ez attól függ, kinek: egy egészséges kismamának, aki várhatóan egészséges gyermeket fog szülni, biztonságos.

Ön otthon szült? [748789]
- Engem mint szakembert kértek fel erre az interjúra, ami nem ad módot a személyes tapasztalataim megosztására. Nem szeretném bármelyik kórházat vagy bármelyik helyszínt reklámozni, népszerűsíteni.

Csak a bába van jelen a szülésnél, vagy orvos is? [kicsiZitád.]
- A nemzetközi protokollok alapján a bába jelenléte elegendő, hiszen otthon csak természetesen induló és alacsony kockázatú szülések történhetnek. Létezik erre egyfajta alkalmasságot megállapító szűrővizsgálat.

Üdvözlöm. Én egyre inkább azt látom, hogy már abszolút nem magától értetődő, hogy a szülés "normális", komplikációmentes lesz, mert a nők egyre később szülnek. [454546516]
- Igen, a kockázat az életkor előrehaladásával valamelyest növekszik. De az is igaz, hogy már eleve úgy növünk fel, hogy kevés normális szüléssel találkozunk, amit jól szemléltet az, hogy Magyarországon már 30% fölé emelkedett a császármetszések aránya.

Mit gondol, miért emelkedik a császármetszések száma? Minden esetben indokolt, vagy más szempontok miatt döntenek mellette az orvosok? [454546516]
- Tennesse-ben, Amerikában dolgozik egy olyan bába, akinél 20 év alatt a császármetszés sosem érte el a 2%-ot, és az élve születési statisztikái is kiválóak. Ez azt mutatja, hogy a császármetszések növekedésének hátterében jórészt kényelmi szempontok játszanak szerepet. Másfelől, a műhiba perek számának növekedése is abba az irányba viszi el az orvosi gyakorlatot, hogy több műtétet végezzenek: furcsa mód a bíróságon a császármetszés elvégzését sosem kérik számon, csak annak elmulasztását. Így, ha valaki egy kicsit stresszes vagy aggódik, vagy a kismama egészségügyi helyzete kétséges, akkor ez mindenképp a műtét felé tolja el a mérleg nyelvét.

Ezek szerint ön úgy véli, hogy az orvosok gyakran feleslegesen avatkoznak közbe? [titokka]
- A statisztika, amit említettem, kicsit ezt is súgja, igen. Mindemellett nem szabad általánosítani: sok orvos nem végez rutinszerű beavatkozásokat. Gyakran a kórházi protokoll írja elő számukra, hogy milyen beavatkozásokat kell végrehajtania, akár egyetért vele, akár nem.

Császármetszés után lehet otthon szülni? [748789]
- Igen, ha nem állnak fenn speciális kockázati tényezők. Tehát, ha az anya gyógyulása nem volt problémamentes, vagy a műtét során a sebszéleket nem megfelelően egyesítették, akkor először egy kórházi hüvelyi szülés ajánlott, és ha ez sikerül, akkor érdemes otthonszülésre vállalkozni. Azoknál, akiknél azonban nem állnak fenn ezek a veszélyeztető tényezők, azoknál a kockázat alig nagyobb. Általánosságban pedig az adott ország protokolljától függ, hogy ajánlhatónak tartja-e a császármetszés utáni otthonszülést, avagy sem. Mindkettőre van példa.

Mi a véleménye a gátmetszésről? Szükséges? [454546516]
- A kutatások szerint a gátmetszés csak a legritkább esetben szükséges. Korábban azt gondolták, hogy megelőzi az inkontinenciát. De már idős korba lépett az a korosztály, akiknél rutinszerűen elvégezték ezt a beavatkozást, és az inkontinens nők száma mit sem változott. A szülésznői tapasztalatok alapján általánosságban kimondható, hogy a gátmetszés nem szükséges, mert magától csak a legritkább esetben keletkezhet a gáton a gátmetszéshez hasonló sérülés. Rendszerint a gát ép marad, ha hagyják a kitolást a maga ütemében megtörténni, s ilyenkor csak apróbb horzsolások, karcolások fordulhatnak elő mert a gát tényleg nagyon rugalmas, annyira, hogy képes átengedni a kisbabát - bárhogy is próbálják velünk elhitetni az ellenkezőjét.

40 fölött is ajánlja az otthonszülést? [748789]
- A legtöbb nemzetközi protokoll nem ajánlja, ám ezek általános iránymutatások. Egyéni elbírálás alapján elképzelhetőek tartom, abban az esetben. ha semmi más rizikótényező nincs, és főleg ha a kismama már nem az első gyermekével várandós.

A tapasztalatok (és a statisztikák) alapján az otthonszülések hány százaléka "problémás"? Hány esetben kell orvosi eszközökkel is közbeavatkozni? [titokka]
- A szülések 80-90%-a magától is problémamentesen le tud zajlani. Gyakran a rutinszerű beavatkozások vonják maguk után, hogy újabb és újabb beavatkozások válnak szükségessé az adott szülésben, mert minden beavatkozásnak van kockázata, amit rossz esetben aztán el kell hárítani, egy újabb beavatkozás segítségével. Pl. az oxitocin nevű hormon túl nagy mennyiségben adva szülés során vagy utána komoly vérzést okozhat, ami azonnali műtétet igényel.

Fotó: Marton Bálint

Üdvözlöm! Az otthonszülésnél fel vannak készülve a komplikációkra? Például, ha lélegeztetésre szorulna a baba, van technikai háttér? [kicsiZitád.]
- Igen. Az otthonszülésben dolgozó bábáknak speciális tanfolyamokat is el kell végezniük, közöttük az újraélesztésit is.

És ha nem képes senki az újraélesztésre, akkor mit kell tenni? [BrainStorm]
- Akkor hívni kell a mentőt. De egy tervezett otthonszülésnél ilyen nem fordulhat elő!

Kinek a felelőssége, ha mégis megtörténik a baj egy otthonszülésnél? A bába vállalja ilyenkor a felelősséget?[titokka]
- Csakúgy, mint egy kórházi szülésnél, a szaksegítség és szülők felelőssége együttesen. Ne felejtsük el, hogy ha kórházban történik a tragédia, az ugyanúgy nem csak a szakszemélyzet problémája, hanem a szülőké is! Pl. egy fogyatékos gyermeket egy életen át a szülők istápolnak. Ezért a kórházban és otthon is a szakember biztosítást köt az esetleges műhibára.

Van-e olyan internetes oldal, amely az otthonszülés etikájával foglalkozik? [moniqa]
- Nem ismerek ilyet magyar nyelven.

1/2 következő oldal >>

1. Vincze Krisztina: "A választás lehetősége a legfontosabb"

2. "Nemsokára nem lesz kuriózum az otthonszülés"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor