Aszalós Péter: A dráma a legfontosabb önismereti eszköz

Vágólapra másolva!
Aszalós Péter, pszichodramatista egykor informatikusként szerzett diplomát, de a mesterséges intelligenciák tanulmányozása és az elméleti agykutatás a pszichológia felé fordította, s immár  tíz éve pszichodrámával foglalkozik, öt éve csoportokat is vezet. Mostanában azon dolgozik, hogy a két területet: a pszichológiát és az informatikát összekapcsolja. A pszichodráma mibenlétéről, hatékonyságáról és e fejlesztés alatt álló módszerről kérdezték az Vendégszobába látogatók.
Vágólapra másolva!

Mi az a pszichodramatista? [T33TH4N]

- Inkább úgy először, hogy mi az a pszichodráma: ez egy csoportos önismereti és terápiásműfaj. A XX. század elején alakult ki, mint a többi nagy pszichológiai áramlat megkülönböztető jegye az, hogy az önismereti kérdések megválaszolásának legfontosabb eszköze a cselekvés, a dráma. Mindig van egy protagonista, akinek a kérdésével foglalkozik a vezető és a csoport. És az ő belső lelki, érzelmi történései kerülnek föl a színpadra. A protagonista írja a forgatókönyvet, s a vezető rendezi a drámát.

Hasonló az elv, mint a drámapedagógiában? [Integetel]

- A drámapedadógiában a színpadra kerülő művek forgatókönyvét valaki más írta, míg a pszichodrámában a forgatókönyv itt és most készül, és a protagonista írja.

Tehát ha jól értem a résztvevők mintha játszanának egy darabot mely közben önmagukat ismerik meg? [lollyspop]

- Mondok egy példát: valaki bejelentkezik a főnökével kapcsolatos problémával. Röviden berendezi a munkahelyi helyszínt és kiválasztja a csoportból azt, aki a főnökét fogja alakítani és egy valós konfliktusos szituációt Szerepet cserél a főnökével, elindítja a minidrámát és a szerepcserék folyamatában mélyebb megértést szerez a helyzetről persze lehet, hogy ez a jelenet egy az apjával való régebbi konfliktushoz vezet el

Miért jobb a csoportos mint az egyéni? [feketedémon81]

- Van akinek és van amikor jobb a csoport, és van amikor az egyéni. Ugyanakkor a csoportos munka olyan helyzetet teremt, amiben a résztvevők egymásra hatása nagyon fel tudja gyorsítani az önismereti és gyógyulási folyamatokat.

Szia! Szerinted mindenkin segíthet ez a fajta terápia? A visszahúzódó emberek is képesek megnyílni? Mi a tapasztalatod? [guggolo tehen]

- Nagyon is. A visszahúzódás is az életünk drámájának egy szerepe. Szerep, ami tartalmazza a múltat, a sorsunkat, a gondolatainkat, és bizonyára sok pozitív aspektust is.

Ez melyik korosztályt célozza meg főleg? Kiket vár? [GoFast]

- A legfiatalabb, akivel dolgoztam, az 16 éves volt a legidősebb 53, de hallottam már 72 éves csoporttagról is van speciálisan gyereknek szóló pszichodráma Én például 20 és 40 év közötti korosztályt várom, mert velük tudok foglalkozni hitelesen.

Átlagban hány alkalom szükséges a gyógyuláshoz, az önismerethez? [Szerdalány]

- Körülbelül 1 év ez 12 hétvégét jelent.

Mi különbözteti meg a beteg embert a gyógyulttól? [T33TH4N]

- Nincs olyan, hogy beteg ember: vannak az egészségnek irányai és erről minden pszichológia másképp beszél. Egy rövid történet a pszichodrámából. Morenohoz, a pszichodráma alapítójához egyszer egy olyan ember ment el, aki Jézusnak hitte magát. A kor minden pszichiátere egy elmegyógyintézetbe küldte volna. Amikor azt mondta: "én vagyok Jézus" Moreno azt válaszolta: "Természetesen." "Már régen szerettem volna találkozni Önnel!" Elkezdtek együtt drámázni, és ez az ember képes volt személyiségének többi részéhez integrálni saját jézusi önrészét.