ok.hu




Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés





[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Szendi Gábor: A nő az evolúció favoritja
2008. június 7., szombat, 0:22|Utolsó módosítás: 2008. június 10., kedd, 0:22

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szendi Gábor, bár foglalkozását és hivatását tekintve klinikai szakpszichológus, leginkább szabad gondolkodónak szereti nevezni magát, akinek a legfontosabb érték az igazság és a szabadság. Fordulatokban gazdag életútja - programozó matematikusként szerezte első diplomáját, írt film forgatókönyveket, és egy ideig könyvkötőként is tevékenykedett -  arról tanúskodik, hogy a megújulásban és a változásban érzi jól magát. Kutatóként az agy-lélek kapcsolata és az evolúciós pszichológia, gyógyítóként a nehéz élethelyzetek megoldása érdekli. A könyvhétre jelent meg legújabb könyve, A nő felemelkedése és tündöklése címmel.


1/2. oldal >>

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kérj tanácsot e-mailben!
Összecsapnak a fejed felett a hullámok? Nem tudod mit tegyél? Jól jönne egy kis segítség? Fordulj tanács-adónkhoz bizalommal!
A beérkező leveleket csak tanácsadónk olvashatja el.
Az olvasói levelekben felvetett problémát és a pszichológus válaszát - a levélíró azonosíthatóságára utaló adatok titkosításával - szerkesztett formában megjelentetjük ezen az oldalon, amennyiben ennek ellenkezőjét nem kéred tőlünk. Ezért amikor írsz, jelezd, hogy hozzájárulsz-e leveled és a válasz megjelentetéséhez, vagy pedig olyan bizalmas kérdésed van, amelyre kizárólag személyes választ vársz. Pszichológusunk minden levélre válaszol. Ha egy héten belül nem kaptál választ, küldd el még egyszer a leveled, kérjük figyelj a cím pontos megadására is, ahova a választ várod!



pszichologus@origo.hu

Ajánlat
Tanácsadónk bemutatkozó oldala
Szendi Gábor eddig megjelent cikkei, tanácsai
Képgaléria
Szendi Gábor a Vendégszobában


Üdvözlöm a chatelőket, a könyvem csak tegnaptól kapható, de a nőhöz elvileg mindenki ért, úgyhogy beszélgetni azért tudunk.

Minek a hatására írta meg a könyvet? Netán a feministák hatására? [Cuteboy 17 Bp]

- Régóta foglalkozom az evolúciós pszichológiával, és ennek kapcsán jutottam el oda, hogy a nő az evolúció favoritja. A feministákkal csak az a gondom, hogy szerintem a tudomány semleges nemű, tehát nincs feminista és nem feminista tudomány.

Ön szerint a nők az evolució favoritjai. Miből gondolja ezt? [Adry 90]

- Azért a nő az evolúció favoritja, mert a nővel kezdődik gyakorlatilag minden. Már a megtermékenyülés pillanatában, ha genetikailag férfi is a magzat, csak akkor lesz férfi test belőle, ha mindenféle beavatkozások történnek. Ugyanis mindenki nőnek indul, még akkor is, ha genetikailag XY a kromoszómája. A másik fontos ok, amiért erre következtethetünk az, hogy a szaporodásban a nő központi helyet foglal el, aránytalanul nagyobb terhet visel az utód létrehozásában és felnevelésében, és ezért kialakult az a szabályszerűség, hogy mindig a nő választ, mindig a nő irányítja a kapcsolatokat. Nem árt érteni a nőkhöz - nem csak azért, meg tudjuk hódítani őket, hanem azért is, hogy megértsük a reakcióikat.

Ha azt gondolja, hogy a nő az evolúció favoritja, miért érzem mégis azt, hogy nekem a férfiak elvárásainak kell megfelelnem? [pirosadrienn]

- Nem kell megfelelnie, csak, ha tetszeni akar nekik. Végülis, a két nem állandóan keresi egymás kegyeit, tetszeni akarnak kölcsönösen egymásnak, de ez sosem kötelező, csak egy opció.

Üdvözlöm! A nő felemelkedése és tündöklése - kifejtené nekünk, hogy miért ez a könyv címe? Nagyjából mi a tartalma? [Helpdesk 017]

- A könyv címe azért ez, mert az evolúció során mind a férfi, mind a nő kiemelkedett az állati sorból, de úgy gondolom, hogy mióta az ember emberré vált, azóta a nő a világ rejtett mozgatórugója. A könyvben fejezetről fejezetre tárgyalom nő és férfi viszonyát: az első fejezetben pl. azt a kérdést feszegetem, hogy egyáltalán miért alakultak ki a nemek. Ebben érintem azt a problematikát, hogy míg az X-kromoszóma a faj emlékezete, addig az Y-kromoszóma egyfajta kísérleti terep, és ez a férfi nem kihalásához fog vezetni. Ezen kívül szó van a férfi és női agy különbségeiről, hogy miért van nagy agyunk - itt érintem a vízimajom elméletet -, aztán szó esik a szépségről, mint termékről, miért szép a nő, és miért vonzó a férfi. Hogyan irányít minket a másik ember illata, miért fontos a testi szimmetria, mi a szerelem, szex, kötődés értelme és neurobiológiája, aztán tárgyalom azt is, hogy hogyan határozza meg a nő az utód nemét, hogyan hat a személyiségre a születési sorrend, részletesen elemzem a flört-viselkedést, a hűtlenséget, a féltékenységet, barátságot, pszichés meddőséget, a bűn evolúciós értelmezését, és azt, hogy Freud jó nagyokat füllentett, és végül hogyan élnek vissza a pszichiáterek és pszichológusok szexuálisan a négyszemközti helyzettel.

A nő meg tudja határozni az utód nemét? Hogyan ? [ACKA]

- Az evolúció során rendkívüli jelentősége lett annak, hogy adott környezetben férfi vagy nő utód születik-e, ennek oka pl. az, hogy férfi utód táplálékhiányos környezetben alulfejlett lesz, és ez hátrányt jelent majd a későbbi szaporodásában. Ezért a nőkben olyan biológiai folyamatok alakultak ki, melyek rossz táplálkozási viszonyok közt kedveznek a lányutódok születésének. Ilyenkor, ha mégis fiúmagzat jönne létre, sokkal valószínűbb, hogy elvetélődik. A domináns anya-elmélet pedig arról szól, hogy a férfiasabb nőknek inkább születik fia.

Jól értem, hogy a "szép" és a "vonzó" alapvetően más jelentésű Önnél? Kifejtené ennek a distinkciónak a természetét?  [Aszimmetria]

- Csak azért írtam a férfira, hogy vonzó, mert a férfiakra ritkábban használjuk azt, hogy szép. De valóban, a két nem szépsége mögött egész más tényezők rejlenek. Bár mindkét nem szépsége a termékenység reklámja, de férfiaknál például nagyon fontos a szociális dominanciajelzés, és az eltartóképesség.

Hogyan lehet, hogy miközben a nő az evolúció favoritja, egyáltalán nem ritka, hogy a közösségben éppenséggel elnyomott, hátrányos helyzetben él?  [Aszimmetria]

Ez azért van, mert a férfiak folyamatosan kontroll alatt akarják tartani a nőket, hiszen ők is szaporodni akarnak, és szaporodni csak a nő megszerzésén keresztül lehet. Ezért alakult ki az, hogy a férfi társadalmak általában elnyomják és alacsonyabb rendűnek igyekeznek beállítani a nőt. Ennek dacára mindig is a nő uralkodik a férfin. Lélektani hasonlattal élve: a férfiak kompenzálják a nő elnyomásával kisebbrendűségi érzéseiket.

Említette, hogy a férfi nem ki fog halni - ezzel együtt jár az egész emberi faj kihalása is, nem?  [Riocska]

- Valószínűleg nem, mert már ma tartunk ott, hogy a spermabankokba rengeteg genetikai kódot tároltak, és a tudomány úgyis közbe fog lépni.

Kedves Gábor, jó hogy érdekli a nők élete, de szerintem senki nem olyan béna hogy ne értse meg őket. [DeBiiii]

- Férfi és nő között elég nagy különbségek vannak, lélektanilag és biológiai reakciómódban is, és ez nagyon sokszor a kapcsolatok válságát, vagy éppen kudarcát idézi elő. Valamennyire mindenki ért a másik nemhez, mert genetikailag kódoltak azok a viselkedések, amelyek az egymáshoz való kapcsolódásunkat szabályozzák. Azonban mivel az emberi gondolkodás és a differenciált érzelmek megjelenésével sokkal bonyolultabbá váltak az emberi kapcsolatok, és ezért nem árthat sokkal jobban érteni és megérteni azok mechanizmusát. Ha magának elég annyi szakértelem, amennyi van, akkor senki nem akarja rábeszélni, hogy tudjon meg többet is.

Mennyire rengetné meg alapjaiban a pszichológia tudományát, ha bebizonyosodna, hogy nincs evolúció?  [Regina Phalange]

- Akkor most maga nem írhatná le ezt a kérdést a számítógépen sem - azt gondolom, ez a kérdés és a feltevés módja, önmagában az evolúció bizonyítéka.

De már sokan próbálják cáfolni az evolúciót, ön szerint ennek nemléte teljességgel lehetetlen?  [Regina Phalange]

- Ha nem evolúciónak, akkor majd másképp fogjuk hívni, de a materialista világnézet alapján mindenképpen fejlődésről kell beszéljünk.

Nem gondolja, hogy mindent az evolúcióra és a kromoszómákra visszvezetni az erősen leegyszerűsíti az életet? [mjaci77]

- Nem gondolom. Ez a dolgoknak nem a leegyszerűsítése, ugyanis itt évmilliók alatt minden egyes hajszálnyi különbségre szelekciós nyomás nehezedett, és úgy tűnik, akármilyen apró részletet kezdünk vizsgálni az emberi viselkedésben, vagy az emberi test működésében, mindegyiknek megtaláljuk az evolúciós értelmét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


Ön is elismerte fentebb, hogy mindig a nő választ. S a legtöbb férfi ezt észre sem veszi. Ennyivel jobban kommunikálnak a nők? [Lermontov]

- A dolog úgy van kitalálva, hogy igazából a nő sincs, és a férfi sincs igazán tisztában azzal, mi történik. A flörtről azt szokták mesélni, hogy igazából nem is tudják, mi történt, egyszer csak megismerkedtek. Nagyon sok rejtett tudattalan folyamat zajlik, ilyen az illat-kommunikáció, aminek a szerepéről részletesen írok. Miközben a másik ember illata alapvetően meghatározza választásainkat, eközben erről általában mit sem tudunk. Hasonló a helyzet a szintén tárgyalt szimmetriáról. Amit észlelünk, befolyásolja döntésünket, de nem tudunk róla.

Ha a nő él manipulációs képességével, legtöbbször fölébe kerekedik a férfinak. Nem lehet, hogy a hátrányos helyzetükért a "manipulációjuk irányultsága" a felelős?  [Lermontov]

- Nem hinném. hogy beszélhetnénk speciálisan női manipulációról, én ezt inkább kommunikációnak nevezném, és mindkét nem megpróbál a saját érdekeit képviselve kommunikálni. Minden kommunikációnak az a célja, hogy elérjük céljainkat, teljesüljenek vágyaink. Ebben férfi és nő nem különböznek, csak a kommunikációs stílusuk más.

Valóban megfigyelhető a két nem közti szerepcsere? Mit gondol a Rudolf Steiner-i elképzelésről, mely szerint a lélek valaha androgün testben létezett és egyszer oda  is tér vissza? [space dog]

- Nem foglalkoztam Rudolf Steinerrel, de mint mondtam, a nőből lesz a férfi, és nem fordítva. A férfi agy a női agy maszkulinizációjából jön létre.

Kedves Gábor! Ha valaki nővé operáltataja magát, vagy nőnek érzi magát férfiként az mitől van? Talán belülről valóban nő?  [Ian_Paice]

- Igen, amikor a női testből és női agyból magzati korban elindul egy átalakítás, akkor először defeminizálni kell az agyat, majd utána maszkulinizálni. Ha ebben a folyamatban valami elcsúszik, akkor az illető férfi testében női lélek lesz. A nemi identitás és a nemi irányultság egymástól függetlenül tud kialakulni, ezért rengetegféle variációja van az emberi szexualitásnak.

Amikor egy adott személy saját neméhez vonzódik, akkor is arról beszélünk hogy adott esetben női testben férfi lélek van vagy másról?  [IQ_NÚQ?]

- Amit leír, az a homoerotikus vonzalom, vagy homoszexualitás. Ez esetben az illetőnek a biológiai nemével azonos a nemi identitása, viszont a nemi irányultsága ellentétes a biológiai nemével. A könyvemben kifejtem a homoszexualitás szövetségelméletét, ami elsősorban a férfi homoszexualitást próbálja értelmezni.


1/2 következő oldal >>

1. Szendi Gábor: A nő az evolúció favoritja

2. "Freud jó nagyokat füllentett"



Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva










2008




2007




2006




2005




2004




2003




2002




2001




2000





Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor