ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Dr. Hajduska Marianna: A rossz elviselésétől leszünk szebb emberek
2008. augusztus 9., szombat, 13:29|Utolsó módosítás: 2008. augusztus 12., kedd, 13:20

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Depresszió, pánikbetegség, Lipót << 2/3. oldal >>

Fotó: Mudra László [origo]
Ajánlat
A hetedik év átka
A második kamaszkor

Van valami jó módszer arra, hogy megtanuljak nemet mondani? Az ugyanis sehogyan sem megy, és ezért persze szörnyen érzem magam. [Riocska] 

Igen, erre léteznek módszerek. De talán a legjobb, ha valamilyen apróbb helyzetben tudatosan kipróbálja, mondjuk úgy, hogy mielőtt igent vagy nemet mondana, megkérdezi a másikat, hogy miért fontos neki az, amit kér, mondjon róla többet. Néha ilyenkor a másik fél ébred rá arra, hogy túldolgoztatja a partnert, és nyer egy kis időt a nemet mondani nem tudó, hogy hogyan el egy kérést, amit nem szívesen teljesít. Gyakran azért nem tudunk nemet mondani, mert félünk, hogy a másik szeretetét veszítjük el. Lehet ezt úgy csinálni, hogy csak a kérésre mondunk nemet, nem a másik személyre. Értékesebb az, aki ellent tud állni.

Egy 25 éves ismerősöm pánikbeteg. Szédelgett, meg önkontroll elvesztését, megőrüléstől való félelmet érzett. 6 éve szed antidepresszánst. Ön szerint kígyógyulhat belőle? Ha elhagyja visszatérnek  [norbi77bp]

Én nagyon sok pánikbeteget láttam meggyógyulni, a hosszadalmas gyógyszerszedésnek sem vagyok a híve. Minden probléma egyedi, meg kéne próbálnia az ismerősének megérteni, hogy mi áll a szorongásai hátterében. A pánikbetegek attól félnek, hogy elvesztik a kontrollt, általában nem csak testük felett, hanem a helyzetük, az érzéseik, a kapcsolataik felett.

Szervusz, az lenne a kérdésem, hogy milyen egy szociopata ember? Ez gyógyítható? [Atomizer]

Nem könnyű erre válaszolni, de általában azt értik alatta, aki nem tartja be a társadalmi viselkedési szabályokat, kifejezetten a mások elleni viselkedésben nem gátolja magát. Ha felismeri és gyógyulni akar, az nagyon reménykeltő. De az illető általában nem ismeri fel.

Kedves Marianna! Ön szerint mikor sikerül a skizofréneket elkülöníteni a normális emberektől? [laki88]

Én nem szeretném elkülöníteni sem a skizofréneket, sem egyéb másságokat a "normális" emberektől. Lehet, hogy inkább a normális emberek toleranciáját kellene növelni.  

Jó napot! Milyen kezeléssel lehetne leszokni a marihuána fogyasztásáról? [mohaman 18 Bp]

Az első számú javaslatom, hogy egy erős indíttatás kell hozzá. Utána találni valakit, egy megfelelő embert, aki ebben segít. És talán nem a kezelés jellege a fontos, mint inkább a motiváció, és az összhang a segítő személyével. Kell találni új örömforrásokat. És a csúcsélmények helyett a tartós pozitív élményeket kellene megszokni.

Ha valaki nagyon elveszettnek érzi magát, az lehet depressziós? Milyen tünetei vannak és miben különbözik a sima letargiától? mit lehet ellene tenni, ha nem [Riocska] 

Mindannyian szoktuk néha elveszettnek érezni magunkat. Ha ez egy "világfájdalom-hangulat", rossz eseményeket követő szomorúság, keserűség, akkor az teljesen normális dolog. Néha el kell tudni viselni a rosszat, ettől leszünk "szebb" emberek. De ha nagyon tartósan és indokolatlanul fennáll egyfajta levertség - amit én még mindig nem neveznék depressziónak - és semmilyen történés azt nem indokolja, akkor érdemes szakembert keresni.

Azt szeretném kérdezni, hogy pszihológus segítsége nélkül hogyan lehet kigyógyulni a depresszióból? Vagy egyáltalán egyedül lehetséges ez? [Senomanó]

Nehezen tudok erre válaszolni, mert nem pontosan tudom, hogy ki mit ért ezen a kifejezésen: depresszió. Az én értelmezésemben visszahúzódást jelent a világ dolgaitól, tehát az orvoslás, hogy akkor is élményeket kell keresni, bele kell menni helyzetekbe, beszélgetésekbe, kreatív elfoglaltságokat találni, amikor erre valakinek nincs igazi belső indíttatása. Talán ez segít.

Kigyógyulhat-e valaki a mániás depresszióból úgy, hogy többet ne kelljen gyógyszert szednie és élhet-e teljes értékű életet, dolgozhat-e orvosként még vagy tanárként? [Bano 2008]

Élhet egy teljesen igényes életet, de az ritkán fordul elő, hogy semmilyen gyógyszerre ne legyen szükség soha többé. Ha nagyon jól működik együtt az illető a kezelőivel, és jól tudja figyelni a saját hangulatingadozását, akkor lehet, hogy minimális gyógyszerrel teljes értékű mindennapokat tölthet.  

Nincsenek emberi kapcsolataim, mert szeritnem az emberek ostobák, felelőtlenek, idióták. Nem is keresem senki társaságát. Lehet bennem a hiba? [Matsmath]

Van olyan, hogy valaki fél kapcsolódni a többiekhez, és ideologia is születhet minderre. Szerintem az emberek nagyon érdekesek és izgalmasak, saját magunkat is csak mások tükrében tudjuk jól látni és megtapasztalni. Érdemes kimenni a külvilágba, és elkezdeni a kapcsolódást.

Fotó: Mudra László [origo]


Mi a véleményed a hipnózisról, amit abból a célból alkalmaznának, hogy az alanyban maradéktalanul feloldják a tudatalatiban tárolt dolgokat? Egyáltalán lehetséges-e? [Kishercegno17]

Én is alkalmazok hipnózist időnként, de konkrétabb céllal. A tudatalattiban tárolt dolgokat beszélgetéssel is fel lehet oldani, semmiképpen nem érdemes túl gyorsan vagy túl erőszakosan. Hipnózisban is mindenki jól tudja ellenőrizni, hogy mit mond el és mit nem, nagyon sokmindenre alkalmas, de nem a tudatalatti teljes tartalmának felszínre hozására találták ki.

Hogyan élte meg Lipót bezárását? [ÜBERRENDES SRÁC]

Elég rosszul. Próbáltam egy kicsit írni is erről, és nagyon remélem, hogy lesz új országos intézete a pszichiátriának. A szakmának is nagy szüksége van rá, és a pácienseknek is nélkülözhetetlen.

Kedves Mariann! Azt szeretném kérdezni, hogy mit javasol egy olyan férfinak, aki felnőtt fejjel, néhány éve szerzett pszichológusi diplomát, és szeretne a szakmában elhelyezkedni. [NeversayneverBp]

Az is fontos, hogy a szakma melyik részében. Jelenleg a klinikumban a legnehezebb, de aki vállalja azt, hogy akár ingyen is bejár, dolgozik valamelyik pszichiátriai vagy mentálhigiénés osztályon, az előbb-utóbb találhat magának olyan állást, amit ő is szeretni és élvezni fog. Kell hozzá kitartás és elszántság.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. Dr. Hajduska Marianna: A rossz elviselésétől leszünk szebb emberek

2. Depresszió, pánikbetegség, Lipót

3. PárkapcsolatKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor