ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Demetrovics Zsolt: Lássuk be, nem tudjuk megszüntetni a drogproblémát
2005. április 7., csütörtök, 12:59|Utolsó módosítás: 2005. október 10., hétfő, 18:52

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


A játékszenvedélyről << 4/4. oldal

Forrás: [origo]
Ajánlat
Egy kategóriában a fű és a heroin
Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke a Csevegőszobában
Képgaléria
Demetrovics Zsolt a Vendégszobában

Linktár
Drog-linkgyűjtemény
Fórum
Enyhe drogok vs. alkohol

A játékszenvedélyről kérdeznék mint betegségről. Mi az oka annak, ha valaki fiatalon, 20-21 évesen kaszinófüggő lesz, és hogyan lehet neki segíteni? Pár hónapja nem jár kaszinóba, de teljesen depressziós lett. Mit lehet tenni? Pedig sínen lenne az élete, mindene megvan, tanul, dolgozik, szeretettel van körülvéve... Hol a hiba? (girl28)
- A játékszenvedéllyel és az egyéb viselkedési addikciókkal ugyanaz a helyzet, mint a drogok esetében. Azokat is sokan kipróbálják, és közülük sokan nem lesznek függők, ugyanígy a játékgépeken vagy kaszinókban játszóknak is csak egy kis hányadának jelent problémát az életében. Valóban gyakori, hogy a játszással való felhagyást követően depresszió vagy egyéb probléma jelenik meg (ez egyébként a drogok esetében is így van), ennek egyik lehetséges oka az is lehet, hogy a depresszív hangulat vagy az erre való hajlam már a játékszenvedély kialakulását megelőzően is jelen volt, sőt az illető ezt "kezelendő" kezdett el játszani. A játszás - bár egészen más módon, mint a drog - szintén módosult tudatállapotot hoz létre, "segíti" a játszót, hogy kilépjen a valóságból, "különös kontrollélményt" éljen meg. Gyógyszeres segítséget is szoktak javasolni a játékszenvedély-betegség esetében (ez, ha a depresszió komolyabb mértékű, mindenképp indokolt lehet), de az egyik leghatékonyabb mód a változtatásra a ma már Magyarországon is működő anonim játékszenvedély-betegek csoportterápiáin (gamblers anonymus) való részvétel.

Mit lehet tenni, hogyan lehet segíteni a szenvedélybetegnek? (girl28)
- Az első lépés mindenképp az, hogy valami módon a szenvedélybeteg felismerje a problémáját. Nagyon gyakori, hogy a környezet érzékeli a problémát, szeretne tenni valamit, de maga a szenvedélybeteg még nem jutott el oda, hogy bármi módon segítséget kérjen. Ilyenkor azt kell valahogy elősegíteni, hogy benne is felébredjen a motiváció a változtatásra.

Mennyi idő, amíg az ember kiheveri, hogy már nem jár kaszinóba? (girl28)
- Nagyon változó, sokan azt mondják, főleg a nem játszó játékosok, hogy a függőség örökké megmarad, az absztinencia az, ami elérhető. A depresszióval, amit említettél, viszont mindenképp jó lenne valamit kezdeni. Szakember sokat tud segíteni abban, hogy túljusson ezen az illető. Azért is lenne fontos, mert ha elhúzódik, könnyen az egyik oka lehet a visszaesésnek.

Miért kell a szenvedélybetegnek ez a különös élmény? Megbízható egy ilyen ember? (girl28)
- Az emberek különböző mértékben vágynak a módosult tudatállapotokra, izgalmas élményekre, változatosságra, de ez a szükséglet, a kíváncsiság mindannyiunkban megvan. Úgy tűnik, hogy azok, akiknél kifejezettebb ez az igény, azok nem meglepő módon nagyobb valószínűséggel próbálnak ki különböző drogokat. A megbízhatóság más kérdés, természetesen attól, hogy valaki használt már drogot életében vagy időnként használ különböző szereket, még lehet megbízható. Pont az a legfontosabb, hogy differenciáljuk a droghasználat különböző módozatai, típusai között. Nincs általában droghasználó, hiszen nagyon nagy a különbség az intravénás heroinfüggő, az alkalmi marihuanahasználó, a hétvégenkénti ecstasyhasználó között.

[origo]


<< előző oldal 4/4

1. A drogok hatásairól

2. A legalizáció kérdéséről

3. Feldmár Andrásról és az LSD-ről

4. A játékszenvedélyrőlKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor