Gerendai Károly: A közönség megérett egy prémium fesztiválra

Vágólapra másolva!
Gerendai Károly, a Sziget vezetője a csütörtökön kezdődő Balaton Sound fesztivál előtt válaszolt olvasóink kérdéseire - a chatelők fölvetették a kérdést, hogy vajon megérett-e a magyar közönség egy efféle, kifejezetten elektronikus zenei fesztiválra, de persze arról is érdeklődtek, hogy melyek a legdrágább zenekarok, illetve hogy elhozzák-e végre a Red Hot Chilli Pepperst, a Metallicát, az Arctic Monkeyst, az Iron Maident.
Vágólapra másolva!

Mi az a Balaton Sound? [Szelíd-Szolid]
- Egy új fesztivál Balatonzamárdiban.

Hogy jött ez az ötlet? [..>goldhand<..]
- Miután a Szigettel sok más fesztivált csinálunk, úgy gondoltuk, hogy mind a Balaton, mind a közönség megérett egy emeltebb színvonalú, "prémium" fesztiválra, és ezt próbáljuk megvalósítani a Balatonnal.

Van-e még munka ott, lehet-e jelentkezni valamire? [egyharcos]
- Az, hogy a vendéglátósoknál van-e munka, sajnos számomra nem ismert, a mi stábunk már összeállt.

Van-e arra lehetőség, hogy valaki élete álmát valósítsa meg, és bekerülsőn a szervezőstábotokba? [pécsinyunyezt]
- A reményt sosem szabad feladni, bár most épp nem keresünk embert. De ez bármikor megváltozhat. Mindenesetre egy önéletrajzot érdemes az [email protected] küldeni.

A Volton azt mondtad, hogy másképp lesz ez megszervezve, mint az eddigi Sziget-produkciók. Mi lesz a különbség? [nadragulyaa]
- Az igazi különbség nem is a szervezésben, hanem a szolgáltatások minőségében és a programok arányaiban lesz. Például a kocsmák és sörpadok helyett inkább bárok és nyugágyak, kempingszékek lesznek, illetve a program nem a megszokott magyar fesztiválzenekarokra épül, a fellépők kb. hatvanöt-hetven százalékát a nemzetközi előadók teszik ki, és a magyaroknál is a finomságokra próbáltunk koncentrálni.

Kocsmák, sörpadok helyett nyugágyak stb., gondolom, ez majd az árakon is látszani fog. [choice.]
- A vendéglátás árai nem lesznek elszállva, kb. a szigetes árak lesznek, a Balatonhoz képest inkább olcsók, bár a minőség persze továbbra sem egy ötcsillagos szálloda szintje lesz, de a fesztiválokhoz képest mindenképpen előrelépés lesz.

Sajnos az utóbbi években a Sziget árai nagyon elszálltak, ebben lesz változás? [Royal83]
- Szerintem minden viszonylagos, a Sziget árai ár-érték arányban még mindig alacsonyak, de sajnos, tudjuk, hogy van, akinek drága. A pozitív változás az árképzésben csak úgy elképzelhető, ha valaki más fizeti a költségeket a közönség helyett, amire nagy esélyt nem látok.

A helyszínen mennyibe fog kerülni a jegy? [Dr Kriszpi]
- A bérlet 16 900, a napijegy hatezer-ötszáz forint lesz.

A bérlet mire jogositja fel a birtokosát? [bodicsek00]
- Mind a négy napon a programokon részvételre és kempingezésre, valamint az összes szolgáltatás használatára.

A kemping korlátozott kapacitású, vagy mindenkinek lesz helye? [bodicsek00]
- Véges kapacitása van a kempingnek, de idén még nem hiszem, hogy betelhetne. Természetesen lehet sátrazni, de azt látjuk, hogy lassan betelnek a szállodák, úgyhogy ha valaki nem sátorral jönne, idejében foglaljon szállást.

Helyet lehet foglalni most a kempingbe? [bodicsek00]
- Hasonlóan más fesztiválokhoz, nem helyfoglalásos a kemping, és a jegy magában foglalja a kempingezési lehetőséget is.

Zamárdiaknak és környékbelieknek semmilyen kedvezmény nem jár? [choice.]
- Sajnos az, hogy ki hol lakik, nem ok arra, hogy kedvezményt adjunk, hiszen erről a látogatók nem tehetnek.

Kik lesznek a Balaton Sound legnagyobb sztárjai? [Darger]
- A legnagyobb nevek a Beastie Boys, a Basement Jaxx, a Brand New Heavies, a Kruder&Dorfmeister a nagyszínpadról. De a többi helyszínen is komoly sztárok lesznek.

Mennyi embert várnak a rendezvényre? [Mogyi Balboa]
- Összesen a négy nap alatt kb. harmincezer látogatóra számítunk.

És ön szerint szükség van ennyi ilyesfajta fesztiválra itt Magyarországon? Lesz rá minden évben érdeklödő? [Bad Boy 86]
- Ez nekünk is egy nagy kérdés, nyilván azt gondoljuk, hogy szükség lehet, azért kezdtük el ezen koncepció mentén szervezni, de a hétvégére választ kapunk a kérdésedre, ha jönnek a látogatók, szükség van rá, ha nem jönnek, valószínűleg nincs.

Fotó: Pályi Zsófia

A Balaton Soundon igaz, hogy lesz vízi színpad? [spyfoto]
- Klasszikus értelemben vett vízi színpad nem lesz, de vízre épített szerkezetek lesznek.

Megfelelően biztosított a rendezvény? [Mogyi Balboa]
- Sajnos, azt hiszem, az csak elméletben létezik, hogy minden lehetséges problémát kiszűrjön az ember, de legalább törekszünk a lehető legjobb és legbiztonságosabb megoldásokra. Ezzel kapcsolatos sikereinket mutatja az is, hogy a Nemzetközi Fesztiválszövetség a Sziget biztonsági intézkedéseit javasolta példaként az összes tagjának.

Maga hol lesz elszállásolva? A fesztivál egész idején ott marad? [jurassick park]
- Természetesen minden fesztiválunkon végig ott vagyok, általában a szervezőstáb együtt van elszállásolva, Zamárdiban például egy közeli hotelben, így volt ez a Volton is, a Szigeten pedig a használaton kívüli honvédségi üdülőt béreljük, és ott szállásoljuk el a helyszínen a csapatot.

Csak remélni tudom, hogy hamarosan az elektronikus zene rajongói itthon is hasonló színvonalú partyn élvezhetik kedvenceik zenéit, mint például a wieseni feszt! [GarnierFan]
- Én Wiesenben csak egyszer jártam, az nem volt egy kiemelkedő színvonalú esemény, a szolgáltatásaiban legalábbis. De remélem, hogy sikerül idén a kedvedben járnunk, mind a Balaton Soundon, mind a Parádé Bónuszon.

Melyik fesztivál lesz idén a legigényesebb? [jurassick park]
- Nehéz egyértelműen rangsorolni ilyen szempontból a fesztiválokat, hiszen fellépőit tekintve valószínű a Sziget, szolgáltatásait tekintve
a Balaton Sound pályázhat erre a címre, de ezt majd a közönségnek kell eldöntenie, hogy nekik melyik rendezvény volt a jó néhány nyári fesztiválból a legigényesebb.

Magának van kedvenc sztárja az idei fellépők közül? [jurassick park]
- Zamárdiban a Beastie Boys, a Nouvelle Vague, de a Basement Jaxx is iszonyú jó koncertet adott a Szigeten. A szigetes fellépők között főleg a világzenei színpadon van sok kedvencem.