Somogyi József: Az 1600-as években a kerítésszaggató pálinka volt a favorit!

Vágólapra másolva!
Somogyi József, a Zwack pálinkafőző mestere, 1969-től foglalkozik a nemes itallal, mely az EU-ban védett név: csak Magyarországon és Burgenland négy tartományában használhatják a "pálinka" megnevezést. De vajon mi a különbség a professzionális és az otthoni pálinkakészítés között, mitől jó vagy rossz egy pálinka és vajon a férfiak vagy a nők ízlelőbimbói érzékenyebbek?  
Vágólapra másolva!

"Szeressétek, amit hisztek, és hirdessétek, amit szerettek!" (Augustinus) Ezzel kívánnék pálinkás jó napot, nagy tisztelettel!

Mióta készít pálinkát? Melyik a legjobb magyar pálinka márka? [tcsapda]
Miután az alapszakmám a pálinkakészítés, így 1969-től foglalkozom a pálinkával, de magas szinten, korszerű technikával, technológiával 1995 óta. Ez azért lényeges, mert a jó pálinka készítéséhez komoly alapfeltételekre van szükség. Hiába jó ugyanis a gyümölcs, ha nincs megfelelő technika, technológia. Bár a fordítottja is igaz, ha rossz gyümölcs van, akkor jó technológiával is nehéz magas színvonalú, minőségi pálinkát előállítani. Erre a helyzetre szoktam szeretettel mondani azt, amit Csokonai mondott: "Míg az eszköz megvan, addig kergessünk célt."

Hol kezdtek a világon először pálinkát készíteni és mikor? Magyarországról vannak ilyen adataink? [vadesz79]
Történeti emlékek vannak arra vonatkozóan, hogy már a természeti népek is állítottak már elő pálinkaszerű alkoholos folyadékot, valahol a mai Kaukázus környékén. Ahol a lehullott, kierjedt gyümölcsöket primitív lepárló berendezésen lefőzték, és a nyert, enyhén szólva zavaros minőségű alkoholos folyadékot fogyasztották. Magyarországon már az 1600-as években főztek pálinkát, itt is érvényes az a megjegyzés, hogy a kor színvonalának megfelelő minőséget állítottak elő, azaz mai szóhasználattal élve kemény, adott esetben kerítésszaggató pálinkáról beszélhetünk.

És melyik a maga által ismert legrégebbi? [Kathy327@]
Sajnos nekem sincs régi főzésű pálinkám, Magyarországon sem találkoztam több évtizede eltárolt pálinkával.

A pálinkánál is számít az évjárat? [Kathy327@]
Egyértelműen igen. Hasonlóképpen a szőlőhöz, a gyümölcs évjárata rendkívüli fontossággal bír, hiszen egy jó évjárat esetén kialakulnak azok a rendkívüli belső illat-íz alkotók, melyekből magas minőségű pálinka készíthető, míg egy gyenge évjárat esetén az említett alkotók kisebb mennyiségben vannak a gyümölcsben, így a végtermékbe is kevesebb kerülhet, tehát a pálinka "vékony" lesz, kissé illat-íz hiányos, tehát nem az igazi.

Fotó: Pályi Zsófia

Pontosan hogyan készül a pálinka? [szeretünk007]
A jó minőségű pálinka száz százalékban gyümölcsből készül, kiváló minőségű gyümölcsből, korrekt erjesztési technológiával, jól megválasztott lepárlási technikával, magasan képzett szakemberek segítségével.

Melyik gyümölcsből készül a legfinomabb pálinka? [szeretünk007]
Szubjektív a kérdés, a válaszom is szubjektív, ami ez esetben a saját filozófiámat, a pálinkáról alkotott képemet tükrözi. Tehát én a bogyós gyümölcsökből készült intenzív illatvilágú, könnyed, kissé nőies, parfümös illatvilágot szeretem. Mint pl. a málna, az eper vagy a szeder.

Bármilyen gyümölcsből lehet pálinkát főzni? [Diego999]
Igen, bármely gyümölcsből készülhet pálinka, amennyiben annak erjeszthető cukortartalma van.

Magyarországon miért nincs áfonyapálinka? [Lulchy_14]
Az áfonya csak szórványban érhető el, telepített változata nincs - vagy nagyon kevés -, így a gyümölcsár relatíve magas, a belőle főzött párlat rendkívül drága.

Igaz, hogy egy liter nemes pálinkához 100 kg gyümölcsöt használnak fel? [krisz333369]
A kérdésre a válaszomat megfordítom: 100 kg gyümölcsből megközelítően négy liter 50%-os pálinkának megfelelő csúcsminőségű párlat nyerhető.

Azt hallottam, hogy amelyik pálinka habzik, ha felrázzuk, az 40 vagy 50 fok feletti és tényleg gyümölcsből készült. Állítólag minél jobban habzik, annál jobb a minősége. [Boowar]
Ezt a szakmai megközelítést hallottam már, ugyanakkor korrekt szakmai magyarázata nincs, hiszen egy korrekt módon elkészített, csak gyümölcsből készült párlatban összerázáskor habzás nem léphet fel. Pontosabban, amikor a pálinkát felrázzuk, akkor a levegőbuborékok keltenek egyfajta mozgást, valamint a pálinka felszínén az indokoltnál nagyobb mennyiségben jelen lévő kozmaolajok szalagszerű mozgása látható.

Pálinkának nevezhető az, amit ágyaspálinkának titulálnak? [KockásfüluTapsi]
Igen, egyértelműen az. A pálinkatörvény szerint ágyaspálinka az, amikor tiszta, eredeti pálinkára minimum 10 %-nyi gyümölcsöt helyezünk, és legalább három hónapig az említett gyümölcságyon pihentetjük, kivonatoljuk. Tehát az ágyaspálinka teljesen legális kategória.

És mit gondol a pálinka mézzel való ízesítéséről? [..>goldhand<..]
A ma életben lévő pálinkatörvény szerint mézes pálinka nem létezik, ugyanakkor előkészületben van egy törvénymódosítás, ami már "mézes pálinka likőr" kategóriát engedélyez. Egyébként, ha a pálinka illat-íz világához hasonlító mézet megfelelő arányban elegyítjük a pálinkával, akkor nagyon szép, korrekt mézes "pálinka" nyerhető, ami jelen pillanatban is rendkívül népszerű a fogyasztói piacon.