ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Somogyi József: Az 1600-as években a kerítésszaggató pálinka volt a favorit!
2008. március 27., csütörtök, 17:38|Utolsó módosítás: 2008. március 27., csütörtök, 18:07

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Somogyi József, a Zwack pálinkafőző mestere, 1969-től foglalkozik a nemes itallal, mely az EU-ban védett név: csak Magyarországon és Burgenland négy tartományában használhatják a "pálinka" megnevezést. De vajon mi a különbség a professzionális és az otthoni pálinkakészítés között, mitől jó vagy rossz egy pálinka és vajon a férfiak vagy a nők ízlelőbimbói érzékenyebbek?  


Pálinkafőzés gyümölccsel vagy anélkül - a kezdetektől 1/3. oldal >>

Fotó: Pályi Zsófia
Somogyi József
Ajánlat
Mitől ágyas az ágyas?
A pálinkatörvényről a parlamentben
Mennyi az annyi? A mértékletes ivás

"Szeressétek, amit hisztek, és hirdessétek, amit szerettek!" (Augustinus) Ezzel kívánnék pálinkás jó napot, nagy tisztelettel!

Mióta készít pálinkát? Melyik a legjobb magyar pálinka márka? [tcsapda] 
Miután az alapszakmám a pálinkakészítés, így 1969-től foglalkozom a pálinkával, de magas szinten, korszerű technikával, technológiával 1995 óta. Ez azért lényeges, mert a jó pálinka készítéséhez komoly alapfeltételekre van szükség. Hiába jó ugyanis a gyümölcs, ha nincs megfelelő technika, technológia. Bár a fordítottja is igaz, ha rossz gyümölcs van, akkor jó technológiával is nehéz magas színvonalú, minőségi pálinkát előállítani. Erre a helyzetre szoktam szeretettel mondani azt, amit Csokonai mondott: "Míg az eszköz megvan, addig kergessünk célt."

Hol kezdtek a világon először pálinkát készíteni és mikor? Magyarországról vannak ilyen adataink? [vadesz79]
Történeti emlékek vannak arra vonatkozóan, hogy már a természeti népek is állítottak már elő pálinkaszerű alkoholos folyadékot, valahol a mai Kaukázus környékén. Ahol a lehullott, kierjedt gyümölcsöket primitív lepárló berendezésen lefőzték, és a nyert, enyhén szólva zavaros minőségű alkoholos folyadékot fogyasztották. Magyarországon már az 1600-as években főztek pálinkát, itt is érvényes az a megjegyzés, hogy a kor színvonalának megfelelő minőséget állítottak elő, azaz mai szóhasználattal élve kemény, adott esetben kerítésszaggató pálinkáról beszélhetünk.

És melyik a maga által ismert legrégebbi? [Kathy327@]
Sajnos nekem sincs régi főzésű pálinkám, Magyarországon sem találkoztam több évtizede eltárolt pálinkával.

A pálinkánál is számít az évjárat? [Kathy327@]
Egyértelműen igen. Hasonlóképpen a szőlőhöz, a gyümölcs évjárata rendkívüli fontossággal bír, hiszen egy jó évjárat esetén kialakulnak azok a rendkívüli belső illat-íz alkotók, melyekből magas minőségű pálinka készíthető, míg egy gyenge évjárat esetén az említett alkotók kisebb mennyiségben vannak a gyümölcsben, így a végtermékbe is kevesebb kerülhet, tehát a pálinka "vékony" lesz, kissé illat-íz hiányos, tehát nem az igazi.

Fotó: Pályi Zsófia
 

Pontosan hogyan készül a pálinka? [szeretünk007] 
A jó minőségű pálinka száz százalékban gyümölcsből készül, kiváló minőségű gyümölcsből, korrekt erjesztési technológiával, jól megválasztott lepárlási technikával, magasan képzett szakemberek segítségével.

Melyik gyümölcsből készül a legfinomabb pálinka? [szeretünk007]
Szubjektív a kérdés, a válaszom is szubjektív, ami ez esetben a saját filozófiámat, a pálinkáról alkotott képemet tükrözi. Tehát én a bogyós gyümölcsökből készült intenzív illatvilágú, könnyed, kissé nőies, parfümös illatvilágot szeretem. Mint pl. a málna, az eper vagy a szeder.

Bármilyen gyümölcsből lehet pálinkát főzni? [Diego999]
Igen, bármely gyümölcsből készülhet pálinka, amennyiben annak erjeszthető cukortartalma van.

Magyarországon miért nincs áfonyapálinka? [Lulchy_14]
Az áfonya csak szórványban érhető el, telepített változata nincs - vagy nagyon kevés -, így a gyümölcsár relatíve magas, a belőle főzött párlat rendkívül drága.

Igaz, hogy egy liter nemes pálinkához 100 kg gyümölcsöt használnak fel? [krisz333369]
A kérdésre a válaszomat megfordítom: 100 kg gyümölcsből megközelítően négy liter 50%-os pálinkának megfelelő csúcsminőségű párlat nyerhető.

Azt hallottam, hogy amelyik pálinka habzik, ha felrázzuk, az 40 vagy 50 fok feletti és tényleg gyümölcsből készült. Állítólag minél jobban habzik, annál jobb a minősége. [Boowar]
Ezt a szakmai megközelítést hallottam már, ugyanakkor korrekt szakmai magyarázata nincs, hiszen egy korrekt módon elkészített, csak gyümölcsből készült párlatban összerázáskor habzás nem léphet fel. Pontosabban, amikor a pálinkát felrázzuk, akkor a levegőbuborékok keltenek egyfajta mozgást, valamint a pálinka felszínén az indokoltnál nagyobb mennyiségben jelen lévő kozmaolajok szalagszerű mozgása látható.

Pálinkának nevezhető az, amit ágyaspálinkának titulálnak? [KockásfüluTapsi]
Igen, egyértelműen az. A pálinkatörvény szerint ágyaspálinka az, amikor tiszta, eredeti pálinkára minimum 10 %-nyi gyümölcsöt helyezünk, és legalább három hónapig az említett gyümölcságyon pihentetjük, kivonatoljuk. Tehát az ágyaspálinka teljesen legális kategória.

És mit gondol a pálinka mézzel való ízesítéséről? [..>goldhand<..]
A ma életben lévő pálinkatörvény szerint mézes pálinka nem létezik, ugyanakkor előkészületben van egy törvénymódosítás, ami már "mézes pálinka likőr" kategóriát engedélyez. Egyébként, ha a pálinka illat-íz világához hasonlító mézet megfelelő arányban elegyítjük a pálinkával, akkor nagyon szép, korrekt mézes "pálinka" nyerhető, ami jelen pillanatban is rendkívül népszerű a fogyasztói piacon.


1/3 következő oldal >>

1. Pálinkafőzés gyümölccsel vagy anélkül - a kezdetektől

2. És mi van az egészséges, jófajta házipálinkákkal?

3. A kommerszről: ha a pálinka olyan, mint a technokolKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor