Lányok is feljuthatnak magas hegycsúcsokra

Vágólapra másolva!
Júliusban először jártak magyar nők 8000 méter felett, a tizenhárom fős Magyar Gasherbrum-expedíció ugyanis a Himalájában sikeresen elérte a 8035 méteres csúcsot. Az expedíció négy hölgy résztvevője, Csollány Katalin, Nedeczky Júlia, Ugyan Anita és Várkonyi Beáta ellátogatott az [origo] Társalgójába, ahol nem mindennapi élményeikről meséltek.
Vágólapra másolva!

- Hello, szeretettel üdvözlünk mindenkit tengerszintről. :)

- Sziasztok! Mi vett rá titeket erre a nagy kalandra? Családotok, környezetetek hogyan viszonyult ehhez? (ikork)
Júlia: - A hegymászás többéves szeretete nem kérdőjelezte meg, hogy részt vegyünk-e ezen az expedíción. A család megszokta már ezt a dolgot, hogy eltűnünk. :) Kati: - A testnevelési egyetemen ismerkedtem meg a hegymászókkal, ők vittek el mászni. Bea: - Barlangászként kezdtem, kb. 20 éve foglalkozom a mászással, férjemmel együtt vettünk részt az expedíción, a gyerekekre pedig önfeláldozó barátnők és nagymamák vigyáztak.

- Légy szíves, meséljétek el a legveszélyesebb kalandot, ami ott "fent" történt veletek! Kötélszakadás, megcsúszás, zuhanás? (Windike)
-
Az alaptáborból, az egyes táborból egy hosszú gleccseren vezetett az út, ami kb. 5-6 órás volt, ez tele volt különböző mélységű hasadékokkal, amelyek többszáz méteresek is lehettek, némelyikük vízzel volt feltöltve. Ezen a felmenet nagyon kalandos volt, mert ezeket hóhidak fedik, és előfordult, hogy beszakadt alattunk, és beleestünk a hasadékba. A legdurvább a doktorunk 10 méteres zuhanása volt, amit az nehezített, hogy nála volt a kötél a hátizsákjában. Az egyik indulás hajnalán egy gleccsertóba beleesett Júlia, nyakig elsüllyedt hátizsákostul, így csurom vizesen folytatta túráját, aminek a vize majdnem fagyott volt...

- Hányan vettetek részt az expedíción? Meddig jutottatok? (ikork)
-
Összesen 13-an voltunk, ebből 12 mászó, 4 lány és 8 fiú, a csúcsra (8035) 9-en jutottunk fel.

- Pályafutásotok során melyik volt az a kaland, amelyiktől nagyon tartottatok? (Milan)
-
Mindig az aktuális kaland az, aminek a nehézségeivel meg kell küzdeni, de ez nem félelmet jelent.

- Gyerekkori álmotok volt a csúcs, vagy később alakult ki? (ikork)
Kati: - Én 20 évesen kezdtem mászni, úgyhogy nem lehetett gyerekkori álmom. Anita: - Konkrétan ez a csúcs nem gyerekkori álom volt, mert az, hogy nagy hegyek csúcsára feljussunk, az régi álom. Júlia: - Nekem ez volt a célom, hogy nyolcezres csúcsot másszak. Bea: - Aktuális cél volt, nem gyerekkori.

- Láttatok jetit? (Akon)
- Mi nem láttunk, de ismerünk valakit, akinek a rokona már látott. :) Viszont láttuk valamilyen kis ragadozó állat nyomát, úgy 5500 méteren, és óriási varjak is voltak fenn. :)

Forrás: [origo]


- Véleményetek szerint ki alkalmas a egy ilyen túrára? Milyen megterhelésnek vagytok kitéve? (ikork)
- Bárki alkalmas, aki vágyik ilyen túrára, ha megfelelő kondícióval rendelkezik, mentálisan felkészült, és természetesen egészségi állapota is lehetővé teszi az extrém megterhelést. Technikai ismeretek is indokoltak, hegymászáson kívül kiegészítő edzések, futás, kerékpározás, úszás. Fontos szerepe van a monotóniatűrésnek is.

- Nem túl fiús feladat ez? A civil életetekben is ilyen férfiasnak mondható pályátok van? (ikork)
Kati: - A helyszínen egy időben több mint 15 expedíció tartózkodott, a két csúcsra egy alaptáborból lehetett indulni. Én kaszinódílerként dolgoztam 10 évig, amennyiben ez fiús feladat. :) Anita: - Én úgy gondolom, hogy nem fiús, a hegyeket bárki szeretheti. Lehet, hogy fizikailag nagy terheléssel jár, de ahogy ezt most is sikerült bebizonyítani, a lányok is képesek feljutni ilyen magas csúcsokra. Júlia: - Én sem gondolom, hogy fiús foglalkozás lenne, csak azért, mert a lányok kisebb számban vesznek részt benne...