Lékó Péter fél az IQ-teszttől

Vágólapra másolva!
Lékó Péter pár hete Wijk aan Zee-ben veretlenül lett második, most pedig már a szeptember 25. és október 18. között rendezendő, Kramnyik elleni világbajnoki döntőre készül. A magyar sakknagymester ellátogatott a Társalgóba, ahol elmondta, 2003-ban elért linaresi sikerére a legbüszkébb, és örült a Legsikeresebb fiatal kitüntetésnek is, bár váratlanul érte. Azt nem tudja, mennyi az IQ-ja, pedig jó matekosnak és felkészültnek tartja magát. Legfőbb támasza és segítője a felesége, aki szintén sakkcsaládban nőtt fel, és ezúttal is elkísérte a fiatal sportembert.
Vágólapra másolva!

- Szevasztok, itt vagyok, jöhet mindenféle kérdés, ne kíméljetek! :)

- Hello! Napi hány órát szoktál edzeni? (Wolfer)
-
Átlagosan 6-8 órát, de hogyha nagyon intenzív a felkészülés, akár 8-10 órát is. Főleg most, Linares előtt. Mostantól nagyon keményen fogok edzeni.

- A Lékó, Polgár, Almási trióhoz szerinted melyik három sakkozónknak kellene csatlakoznia a következő sakkolimpiára (válogatási elvektől függetlenül)? (azizihabibi)
- Ebben az évben nélkülem kell hogy, helytálljon a válogatott a sakkolimpián, mert pont ütközik a Kramnyik elleni világbajnoki döntőmmel. Így már négy hely van a válogatottban, és a fiatal tehetségeknek nyilván több lehetőség jut, hogy ők is bizonyíthassanak. Ettől függetlenül nagyon sajnálom, hogy nem tudok részt venni a versenyen, de úgy érzem, hogy még annál is nagyobb feladat vár rám.

- Gyerekkora óta szereti, és ha igen, akkor nem unta még meg a sakkot? Vagy ez egy olyan dolog, ami egy életre leköti? (meruska85)
-
Hétévesen kezdtem, és azonnal beleszerettem a sakkba. Igazából kilencéves koromban kezdtem el a nagyon intenzív készülést, ami azt jelenti, hogy onnantól kezdve már napi 6-8 órát sakkoztam. Azt nem mondhatom, hogy mindig nagyon élveztem ezeket a kemény edzéseket, de tudtam, hogy nagyon fontosak, és ezért mindig elővettem a tartalékokat. Mert csak rengeteg munkával lehet nagy eredményt elérni.

- Gratulálok a sikereidhez, mikor határoztad el, hogy sakkozó leszel? Milyen képességek kellenek ehhez? (ikork)
-
Kilencéves koromtól lettem magántanuló, ami azt jelenti, hogy nyilván nagyon komoly elképzeléseim voltak a sakkpályafutással kapcsolatban. Ilyen fiatalon persze nem lehet tisztán látni, mi kell ahhoz, hogy az ember világklasszis lehessen. Természetesen a tehetségen kívül - ami elengedhetetlen, de messze nem elegendő - nagyon nagy kitartás, szorgalom kell, és még rengeteg minden, amit felsorolni is nehéz. A bökkenőket és bukkanókat általában az út alatt tapasztalja meg az ember. :)

- Melyiket tartod a legnagyobb sikerednek, illetve kudarcodnak? (ikork)
- Szerencsére sok nagy sikerem volt, a legnagyobbat nagyon nehéz kiválasztani, mert minden egyes periódusnak megvolt a maga nagy sikere. 14 évesen lettem a világ legfiatalabb nagymestere, utána a világbajnoki jelöltség 2002-ben, 2003-ban pedig a linaresi, minden idők egyik legerősebb versenyén való győzelem - Kaszparov, Kramnyik és Anand előtt. Ez talán a magyar sakkozás legnagyobb egyéni sikere.

- Egy sakkozó felkészülése hogy néz ki? Helyet kap a fizikai erőnlét fejlesztése is? (ikork)
-
A mai modern sakkozás elképzelhetetlen nagyon jó fiizikai felkészültség nélkül, én imádok sportolni, a napi 6-8 órás edzés mellé mindig beiktatok legalább 1-1,5 óra sportolást. Kedvenceim közé tartozik a foci, tenisz, fallabda és mostanában a bowling is.

- Hogy néz ki egy parti, hogy épül fel egy verseny? (ikork)
-
Két hadvezér szellemi párbaja a sakktáblán mint harcmezőn. A saját terveink megvalósítása, a másik elképzelésének keresztezése. A játszma megnyitásból, középjátékból és végjátékból áll össze, a megnyitást általában már otthon nagyon jól előkészítik a versenyzők, a középjáték és a végjáték viszont már tábla melletti számolást igényel. Ennek a lényege az intuíció, a kreativitás, megbirkózni a játszma tétjével, feszültségével, megőrizni hidegvérünket a legkritikusabb pillanatban is, tehát összetett feladat.

Fotó: Fábián Évi
- Egy gyerek hol tud elkezdeni sakkozni, főleg ha vidéki? (ikork)
-


Melyik ellenfeled okozta eddigi mérkőzéseid során a legnagyobb meglepetést? (LonesomeCowboy)
- A legnagyobb párharcokat Kaszparovval és Kramnyikkal vívtam. Nagyon jól felkészült játékos vagyok, ezért nagyon nem tudnak meglepni, de nekem sem könnyű.

- Van-e sakkban valamiféle edző/edzésterv? (Griff)
-
A sakkban csak edző és edzésterv létezik, ez alapján dolgozunk, konkrét versenyre való készüléskor az edzés 95%-a csak megnyitási felkészüléssel telik, megpróbáljuk a várható ellenfelek gyenge pontját megtalálni. Ők ugyanezt teszik, ezért sokszor előfordul, hogy kölcsönösen meglepjük egymást.