Igaly Diána: Hátborzongató volt!

Vágólapra másolva!
Négy éve bronzérmet hozott Sydneyből, Athénban azonban senki sem tudta megállítani Igaly Dianát, aki a skeetlövészet fináléjában hibátlanul versenyzett. A nyári ötkarikás játékokon a második aranyérmünket szállító sportlövőnő az [origo] Csevegőszobájában elárulta: hátborzongató volt az athéni magyar szurkolótábor, az általuk keltett hangulat volt az ő doppingja. A végzettségét illetően könyvkötő Igaly Diána úgy tervezi, hogy megcélozza a pekingi olimpiát, ahol nemigen lesz szüksége célzóvízre.
Vágólapra másolva!

- Először is gratulálok az olimpiai bajnoki címhez! Ha jól emlékszem, a selejtezőben három hibád volt. Ezek után mennyire voltál ideges a döntő előtt? (gepzsir)
-
Mindenkinek köszi a gratulációt! A döntő előtt volt egy sorozatom, ami már hibátlan volt, az plusz önbizalmat adott, és igazán azért voltam a döntőben boldog, mert egyáltalán bekerültem oda. Természetesen izgultam, de hál' istennek nem bénító feszültség volt bennem.

- Versenyeken mennyire követed a többiek lövéseit? Ilyenkor elsősorban arra koncentrálsz, hogy ha majd te jössz, hibátlant lőj, vagy azért számolgatod, hogy ki hogy áll? (Cool)
-
Sosem nézem az ellenfeleim eredményét, pont azért, hogy ne zavarjon be a saját versenyzésembe, koncentrációmba.

- Mit gondoltál az ellenfeleidről, nehéz volt őket megverni, vagy végig magabiztosan vezettél? (Scooby_D)
-
Az alapverseny nagyon szoros volt, itt a olimpián világ- és Európa-bajnokok versenyeztek egymással. Úgyhogy az éremesélyesség tekintetében egyformán éreztünk.

- Az időjárás mennyire nehezíti meg a koronglövők dolgát? Mennyire zavar a vakító napfény, a felhős idő, esetleg a csapadék? (kismaci)
-
Ha láttad a versenyt, akkor láttál szemüveget rajtunk, ami az erős fényeket megszűri. Fontos, mivel nagyon pici a korong (11 cm az átmérője, 2 cm magas, tányér formájú), és ennek is csak az élét látod. A szél befolyásolhatja a korongok repülését, de muszáj technikailag megoldanod, hogy azt a korongot is lelődd, mert csak úgy nyerhetsz.

Fotó: Fábián Évi

Kattintson a képgalériáért!

- Van-e valamilyen szerepe a sportágadban a doppingszereknek, illetve mennyiben más ilyen szempontból a sportlövészet, mint pl. az atlétika? (Chrys)
- Nálunk nincs, nem létezik doppingolás, illetve nem tudok róla, hogy doppingolna bárki is, hiszen egy idegi, technikai sportról van szó. Ráadásul reggel még sose tudjuk, hogy milyen időpontban lövünk. Ennek ellenére ugyanúgy van nálunk is kemény doppingvizsgálat, minden verseny után az 1-3. helyezettnek, illetve sorsolás útján bárkit kijelölhetnek.

- Pszichológiai vizsgálat van a ti sportágatokban? Teszem fel, nehogy valaki a nézők felé fordítsa a puskát... (novana)
-
Külön nincs pszichológiai vizsgálat, mivel 13-14 éves gyerekek kezdenek el lőni, s az edző feladata kiszűrni, ha valaki esetleg "gyanúsan" viselkedik.

- Mi szükség van a skeetben a versenyzők nemek szerinti szétválasztására? Esetleg a nőknek gyengébb a reakcióidejük, vagy ez természetes a ti sportágatokban is? (petey_t)
- 1992-ben Barcelonában indulhattunk a férfiak között, s utóbbiak pechére egy kínai nő nyerte az olimpiát. Ezután megszüntették, hogy együtt indulhassunk, külön vették a férfi- és a női versenyt.

- Évek óta hallani poénszinten a célzóvízről, ami, gondolom, éppen az alkoholtartalom miatt nem megengedett. De szerinted annak idején ez tényleg használt? Nem próbáltad ki? :) (kismaci)
-
Öttusában állítólag használták több évtizedekkel ezelőtt, de az én sportágamban elképzelhetetlen, pontosan azért, mert dinamikus, és rettenetes koncentrációt igényel. Az alkohol pedig köztudottan tompít, ezért soha meg sem próbáltam.