Kozma Mihály nem pályázik Matthäus helyére

Vágólapra másolva!
Brazíliában és több nyugat-európai országban már milliók játsszák, Magyarországon még nem ennyire elterjedt sport a futsal. Az amatőrökből álló magyar válogatott mégis nyolcadik a világranglistán, és kijutott a csehországi Európa-bajnokságra is, ahol kis híján legyőzte a későbbi aranyérmes spanyolokat. A 4+1-es válogatott szövetségi kapitánya, Kozma Mihály szívszerelmének tartja a futsalt, és bár - mint azt a Csevegőszobában elmondta - kevés pénz van benne, semennyiért nem hagyná ott a kispadot.
Vágólapra másolva!

- Mi a különbség a kispályás foci és a futsal között? (Vilmosbacsi26)
- A kispályás foci az 5+1-es dühöngő futball, a szakszervezeti örömfoci hatvanas évekből itt rekedt változata. A teremfocit, vagyis a futsalt 4+1-en játsszák, és taktikai elemeiben a kosárlabdához vagy a jégkoronghoz hasonlatos. A kispályás foci ragyogó tömegsport lehetőség, míg a futsal már az élsport irányába mutat. Kispályás fociban senki nem lehet válogatott, mert ezt csak Magyarországon játsszák.

- Miért fontos, hogy a futsallabda kisebb és könnyebb, mint a normál foci? (cool)
-
Hogy könnyebb legyen a labdát lekezelni - a kis tér miatt rövidebbek az idők is, és egy normál labdához többször kell hozzáérni, hogy megszelidíthessük. A futsallabda gyorsítja a játékot, növeli a lehetőségeket.

- Mi kell ahhoz, hogy nálunk is telt házas meccsek legynek, mint például Olaszországban? (micky)
- Az utóbbi időben már majdnem telt ház van, mert egyre többen ismerik és szeretik meg ezt a játékot. Vidéken nagyobb eseménynek számít egy válogatott futsalmérkőzés, ezért ott szinte biztos a telt ház. Remélem, rövidesen Budapesten is az lesz.

- Milyen a sportág megítélése a futsalnagyhatalmak országaiban? És nálunk? (cool)
- Az európai élmezőnyhöz tartozó országokban több százezren játsszák ezt a játékot, 6-8 ezer néző is kinn van egy-egy mérkőzésen, és a televízió minden héten ad egy bajnoki mérkőzést. Sajnos ez nálunk még hiányzik. Figyelemre méltó, hogy a nálunk szerényebb és jóval később induló romániai futsalt is hetente két alkalommal közvetíti élőben az ottani televízió.

- Hogyan érte el a csapattal, hogy a magyarok amatőrként a világranglistán nyolcadikok? (Vilmosbacsi26)
- Sok barátságos mérkőzést játszottunk jó csapatok ellen azért, hogy minél inkább megtanuljuk a gyors, egy-, kétérintős játékot, a letámadást, és tökéletesítsük a zónavédekezésünket. Ezek hozták meg számunkra az eredményt. Tisztelet azoknak a játékosoknak, akik munka után vállalták velem ezt az egyáltalán nem könnyű munkát.

- Az Eb-meccsek hajrájában többször görcsösen játszottunk. Ez mivel magyarázható? (ars)
-
Lényegesen jobb, professzionális csapatok ellen kellett amatőr játékosainknak helytállniuk - csináltuk, amit tudtunk. Rengeteg munkát végeztünk el azért, hogy egyáltalán ezekkel a csapatokkal partiban tudjunk lenni, ami végül is sikerült.

- Amikor a spanyolok ellen vezettünk a vége előtt, akkor miért nem húztuk azzal az időt, hogy hátul a kapust is bevonva passzolgatunk, kénytelenek lettek volna támadni a spanyolok, nem? (inter-esting)
-
A szabály az, hogy a kapusnál mindössze négy másodpercig lehet a labda. Egyszer lehet hazaadni lábra, utána át kell mennie a labdának az ellenfél térfelére, hogy újra haza lehessen adni a kapusnak. Egy jól letámadó ellenfél ellen az említett taktikát szinte lehetetlen lenne megvalósítani.

- Melyiket tartja a világ legjobb futsalválogatottjának (a magyar után)? (Arjen__Robben)
-
Bár a spanyolok nyerték a vb-t és az Eb-t, nálam most az olaszok a nyerők.