Verőci Zsuzsa: Egyre többen fogunk éjszakázni

Vágólapra másolva!
Verőci Zsuzsa nemzetközi sakknagymester és versenybíró az [origo] szakírójaként immár hat éve rendületlenül elemzi a partikat, most pedig a csütörtök este 21 órakor kezdődő világbajnokság kapcsán személyesen is eljött, hogy a Vendégszobában válaszoljon az olvasók kérdéseire. Mint elmondta, nagyon bízik Lékó Péter sikeres szereplésében, még ha a szakma nagy része nem is sorolja a nagy esélyesek közé, de mesélt a sakk szépségeiről és saját pályafutásáról is, sőt, a török-magyar skót játékvezetőjéről sem rejtette véka alá a véleményét.   
Vágólapra másolva!

- Van reális esélye annak, hogy Lékó Péter legyen a világbajnok? [anandazarc]
- Objektíven Kramnyiknak, Anandnak és Aronjánnak több esélyt adnak, de úgy gondolom, hogy Lékó Péter jól felkészült, egy jó rajt megnövelheti önbizalmát, és egyre többen fogunk majd éjszakázni, hogy élőben lássuk a játszmáit. Én bízom Lékó Péterben.

- Kik a sakkverseny nagy hiányzói? [Spinesi]
- Egyértelműen Topalov és Ivancsuk. Velük még fantasztikusabb mezőny csatázna a világbajnoki címért. Ivancsuk nem tudta kiharcolni a részvétel jogát, Topalov pedig magára és menedzserére lehet mérges, hogy olyan szabályzatot írtak alá, amely megfosztotta őt a részvétel lehetőségétől.

- Hányan vesznek részt a világbajnokságon? [brazil19932]
- Nyolcan, az [origo]-n mindannyiukról részletes életrajzot közöltünk, érdekes játszmákkal.

- Kinek van a legnagyobb esélye, hogy nyerjen? Lékótól mit vár a nemzetközi sajtó? [Spinesi]
- Mint már mondtam, Kramnyik, Anand és Aronján a három legnagyobb esélyes, Pétertől azt várják, hogy beleszóljon a világbajnoki címért folytatott küzdelembe. De van jó pár szakíró, aki őt várja az első helyre.

- Ön szerint hogyan változott az utóbbi években, évtizedekben a sakk népszerűsége? Csökken, netán nő? [Spinesi]
- Egyértelműen nőtt a sakk népszerűsége, és ebben nagy szerepe van az informatikának, és természetesen annak, hogy a nagy versenyeket élőben az interneten követni tudjuk. Gondolom, hogy érdekes csevegésekre is sor kerül a játszmák nézése közben, komoly barátságok alakulnak ki a nemzetközi hírhálón.

- Milyen a magyar utánpótlás? (aportislajos!)
- Biztató. Nagyon sokat jelentett a sakk számára, hogy bekerültünk a NUPI által támogatott sportágak közé, és többek között a Maróczy Géza nevét viselő központi sakkiskola most kezdi meg második évfolyamát. Természetesen nagyon sok munkára, nagy elhivatottságra van ahhoz szükség, hogy a mostani tehetségek Lékó Péterhez, Polgár Judithoz, Almási Zoltánhoz hasonlóan kiváló eredményeket érjenek el.

- Miért éppen Mexikó a helyszín? Utoljára talán az aztékok láttak ott sakktáblát... [locitrom12]
- Mexikóban nagyon népszerű a sakk. Bevallom őszintén, én jobban örültem volna, hogyha Európában rendezik meg a világbajnokságot. Jobban bíztam volna az európai internetben. Mindenesetre a sakkrajongóknak fel kell arra készülniük, hogy a mexikói honlap nem bírja majd a nagy rohamot és tartalékhelyeket kell keresni, ahol majd láthatóak lesznek a játszmák.

- Tud mondani legalább egy mexikói sakkozót? (csak kíváncsi vagyok: vízilabda-vb-t sem rendeznek Szamoán...) [locitrom12]
- Most teljesítette a harmadik nagymester normáját Hoyos nevű ifjú tehetségük. Emellett Lékó Péter is sokszor elmondta, hogy amikor Moreliában játszottak, szinte megfojtotta őket az a szeretet, érdeklődés, ami övezte a sakkvilág szupersztárjait.

Forrás: [origo]

- Hol lehet élőben nézni a sakk-vb-t? [brazil19932]
- www.chessmexico.com, de tudom javasolni a www.playchess.com oldalt is, ez hét napig ingyenes, utána már meg kell venni valamelyik Fritz vagy Junior programot, hogy lehessen élvezni a közvetítéseket. Nagyon népszerű az ICC honlapja, ez is fizetős.

- A hexa sakkot ismered? [szipi@20]
- Egyszerű a válasz: nem igazán. Elég bonyolult a sakkjáték, még nem jutottam a végére, ezért nem választok másik "harci játékot".

- Előny vagy hátrány Péter számára, hogy Mexikóban lesz a verseny? [Spinesi]
- Ez kiderül a végén, de Péter kétszer is Mexikóban töltötte a szabadságát, és a kellemes élményekről nagyon sokat mesélt. Én gondolom, hogy szívesen utazott Mexikóba, de talán valamennyi játékos még szívesebben játszott volna Európában.

- Egy sakkozónak is kell akklimatizálódni? Jól láthatóan az energiaitalt is "tolják" - doppingolhat egy sakkozó? (Mármint volt már rá példa?) [Spinesi]
- A sakkozónak természetesen akklimatizálódni kell, hiszen 7 óra az időeltolódás, és a 2300 méteren levő mexikói főváros szeptemberben nem éppen a legjobb klímájú, nagy trópusi esők várhatók, de Péter erre is felkészült, alapos meteorológiai előrejelzéssel utazott el. Tudja, hogy mi vár rá. A világbajnokságon van doppingkontroll, a kávé és a kóla fogyasztásával kapcsolatban kevésbé szigorúak, de energiaitalokat korlátlan mennyiségben egyetlen versenyző sem tölthet magába. 2001 óta van doppingkontroll a sakkban, ám a nagyok közül még senki nem bukott meg.

- Miért jó sakkozni? [margitka]
- Mert a szellem erejével győzhetjük le az ellenfelet. Megtanít versenyezni, tisztelni az ellenfelet, és vizsgázni, hiszen minden parti egy-egy vizsga. Megtanít a logikus gondolkodásra, a sakkozók több nyelven beszélő, művelt emberek, sokat utaznak - talán ennyi elég. Nem véletlen, hogy sok országban kötelező, máshol pedig választható tantárgy a sakk. Az informatika pedig felkeltette az érdeklődést a sakk iránt, a gyerekek is még szívesebben sakkoznak, például az interneten, s közben ismerkednek hasonló korú, sakkot szerető társaikkal.

- Nem túl sok az exszovjet a mezőnyben? Ez előny vagy hátrány? [Spinesi]
- Négy orosz versenyző van a mezőnyben, és még ketten, akik a szovjet-orosz sakk-kultúrán nevelkedtek. Mindez az orosz sakkozás erejét mutatja.