Inkább művészet, mint harc

Vágólapra másolva!
A ki-aikido magyarországi vezető mesterei, Németh Frigyes és felesége, Németh Hajnalka a Vendégszobában meséltek az általuk gyakorolt harcművészet gyökereiről, technikájáról és filozófiai hátteréről. Szerintük hat-hét éves korban érdemes elkezdeni, de sohasem késő: volt már kilencven fölötti tanítványuk is. Nőknek pedig kifejezetten ajánlják. 
Vágólapra másolva!

- Hogyan kerültek közel ehhez a küzdősporthoz? [Incsa]
- Régóta foglalkoztunk harcművészeteket, és egy edzőtáborban ismerkedtünk meg a mostani mesterségünkkel. Az edzőtáborba természetesen azért mentünk el, mert már előtte sokat olvastunk erről az irányzatról, és érdekelt minket.

- Önök milyen kapcsolatban állnak egymással? [Fer.Alo.]
- Házas- és harcostársak vagyunk.

- Mit kell tudni erről a küzdősportról? [GET LiFE]
- Ez egy harcművészet, melynek szellemiségét harci technikákon keresztül gyakoroljuk. Japán eredetű, az alapítója még él, már egy idős mester.

- Mennyire fontos számotokra a buddhizmus mint a küzdősport háttérfilozofiája? [miki kedves]
- Németh Frigyes: Én a harcművészetekkel párhuzamosan a világ vallásait tanulmányoztam, és a buddhizmus számos értéket hordoz, mint ahogy több más vallás is. A harcművészeteken keresztül kézzelfoghatóvá, gyakorlatiasabbá válik a buddhizmus tanítása, de személy szerint hozzám nagyon közel áll a taoizmus és a sintoizmus. És ugyanígy a magyar ősvallás is.

- Mióta házasok? [csudacsokoládé]
- Hat éve vagyunk házasok, és nyolc éve élünk együtt.

- Hány éves kortól ajánlott ezt a sportot elkezdeni? [Fer.Alo.]
- Hat-hét éves kortól érdemes, mi általában tíz-tizenkét éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, a legidősebb tanítványunk most hatvanhét éves, de volt kilencven fölötti is.

- A ki-aikido mennyiben különbözik a sima aikidótól? [Boomboy]
- Sokszor felteszik nekünk ezt a kérdést, nagyon nehéz rá válaszolni, hiszen különböző aikido stílusok mesterei hasonló szellemiséggel tanítanak, ezért a stílusbeli különbség ezek között a mesterek között nem is nagyon fontos. Mi egyébként is jobban szeretjük az azonosságokat keresni, mint a különbségeket, de nagyon sokat foglalkozunk a ki kutatásával.

Fotó: Hirling Bálint [origo]-

Világversenyen szerepeltek-e már, és ha igen, mi a legjobb eredményük? [Fer.Alo.]
- Az aikidóban nincsenek versenyek, vannak rá próbálkozások, de mivel annak idején egy szamuráj harcművészetből, élet-halál küzdelemből alakult ki, vannak, akik úgy vélik, hogy lehetetlen egy verseny szabályai közé szorítani.

- Ez a harcművészet védekezésre vagy támadásra épült? [biján1]
- Van egy olyan általános kép, hogy az aikido az ellenfél támadását, annak energiáját használja, az aikidós felé irányuló támadást, ütést, rúgást elvezeti, és ezt az energiát használva megdobja vagy eldobja a támadót. De ezt csak a külső szemlélők látják így, valójában ennél sokkal összetettebb.

- Magyarországon kb. mennyien űzik aktívan ezt a sportot? [GET LiFE]
- Az aikido nagyon elterjedt, Magyarországon is már kb. 25-30 éves múltra tekint vissza. Több ezren, talán tízezres nagyságrendben gyakorolhatják, de mivel több stílust is számon tartanak, ezért nincsenek pontos adatok. Érdekes módon inkább a középkorú korosztály fordul e felé a harcművészet felé, nagyon sokan harminc-negyven évesen kezdik el.

- Melyik országból származik ez a küzdősport? [Fer.Alo.]
- Japánból származik, Uesiba Morihei alapította, a mi stílusunkat a még élő tanítványa, Tohei Szenszej dolgozta ki.

- Önök melyik dojo tagjai? [Dory_18]
- Magyarországon ennek a stílusnak a vezetését ránk bízták, Frigyesnek Budapesten és Pilisvörösváron van dojója, Hajnalka a hét minden napján tanít Budapesten. Solymáron van egy instruktorunk, és most Budapestre költözött egy olasz mester, ő tart itt edzéseket. Bővebben a honlapunkon: www.kiaikido.hu.

- Mennyivel nehezebb, vagy egyáltalán nehezebb-e az aikido, mint a dzsúdó vagy a karate? [Incsa]
- Az aikido és a dzsúdó alapítója nagyon jó kapcsolatban álltak egymással, gyakran küldték egymáshoz tanítványaikat. Mindenkinek a személyiségétől függ, hogy melyik harcművészet áll hozzá közelebb, és fontos, hogy mielőtt harcművészetet választunk, magunkban letisztázzuk, hogy miért és milyen úton szeretnénk fejlődni. Az aikido a technikákon túl nagyon sokat foglalkozik a harcművészetek filozófiájával.

- Nyáron is szoktatok edzőtábort rendezni? Húszévesen késő már elkezdeni? [MAN TGA]
- Húszévesen nagyon jó elkezdeni, de a húszéves fiataloknak nagyon sok lehetőségük van az életben, és ezzel úgy érdemes foglalkozni, ha az ember elmélyül benne. Egy évben három komolyabb edzőtáborunk van, amelyet a nagymesterünk tart, ebből az egyik júliusban, egyhetes, nemzetközi, sok külföldi mester részvételével. Emellett sok egy-két napos programunk is van még.