ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kotroczó Róbert: Bárgyúságról és elvekről az RTL hírfőnöke
2003. december 15., hétfő, 17:18|Utolsó módosítás: 2006. január 9., hétfő, 15:14

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Többek közt a bárgyúság és a semmitmondás vádja ellen védte csatornáját Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója, aki a Vendégszobában azt is elmondta, miért számolnak be ritkán az öngyilkosságokról, és hogy milyen híradót csinálna a saját ízlése szerint. Kotroczó hírszerkesztési elvein kívül az olvasók megtudhatták még, mit érzett a tévés, amikor barátai vonatbalesetéről kellett beszámolnia és hogyan emlékezik D. Tóth Kriszta távozására.


Öngyilkosság vs. hegymászóbaleset 1/4. oldal >>

Forrás: [origo]

 

Nem gondolja, hogy a bulvárhírek, valamint az amúgy súlytalan információk túlságosan nagy részét foglalják el a kereskedelmi tévék hírműsorainak, és kiszorítják az igazán fontos világ- és belpolitikai eseményeket? (VincentVega)
- Érdekes, hogy a bulvárhír fogalmát milyen széles körben használják és milyen következetlenül. Szerintem bulvárhír elsősorban az, amely úgynevezett híres emberekről szól. Az emberek mindennapi életét meghatározó információkat nem sorolnám ide, engedelmével. Szerintem az RTL Klub híradójában az utóbbiak a meghatározók.

 

Az, hogy eltűnt egy magyar hegymászó, nem határozza meg mindennapi életünket - bár ha egyszer bemutatják, az még rendben -, de orrvérzésig ismételni,és követni az eseményeket már túlzó. (VincentVega)
- Ön nem aggódik, ha egy honfitársunk életveszélyes helyzetben van valahol?

 

Miért nem volt a hírekben a múlt heti baleset? Mikor a metró alá ugrott egy fiatal tizenéves srác? Mindenhol úgy elsimították, hogy sehol nem lehetett róla hallani. Miért? (Csodaszarvas)
- Az RTL híradója általában nem számol be öngyilkosokról, mert társadalomkutatók szerint az erre hajlamos emberek másolják a médiában megjelenő példákat. Csak akkor szoktunk öngyilkosságokról beszélni, ha az illető fegyveres szolgálat tagja volt, vagy közszereplő.

 

A műsorvezetőknek van-e bármilyen jellegű beleszólásuk a hírek tartalmába, meghallgatja a véleményüket esetenként? (beatlesfan18)
- A műsorvezetők véleménye is fontos, a híreket ők fogalmazzák, azok alapján az információk alapján, amelyeket a riporterektől kapnak. Ezeket a szövegeket a felelős szerkesztő javítja, ha szükséges.

 

Volt valaha olyan az RTL Klub történelmében, hogy egy fontos hírt nem színeztek ki vagy tálaltak úgy, ahogy a céget mozgató érdekszférának kedvezőbb? (Gandalf)
- A hírműsorok az RTL-en belül nagy függetlenséget élveznek, ez egyébként az RTL-csoport minden televíziójában így van Európában. Magyarul nem nagyon találkoztam olyan helyzettel, hogy például a vezérigazgató azt kérte volna, egy hírt ne mondjunk el.

 

Mit takar pontosan ez a hírigazgatói feladat, mik a mindennapi feladatok, és milyen felelősséget hordoz ez a pozíció? (Gandalf)
- Felelősséget vállalok gyakorlatilag mindenért, ami a hírműsorokban elhangzik. Ebből is látható, hogy ez a pozíció olyan, mint hogyha a székem banánhéjakra lenne elhelyezve. Egyébként a mindennapi munkámban vigyázok arra, hogy a kollégáim betartsák a saját etikai kódexünket, ezen kívül természetesen a ránk vonatkozó törvényeket, valamint a műsorral kapcsolatos adminisztrációs feladatokat. A legjobb, hogy háromévente újra lehet tervezni az egész híradós arculatot, ez a három év most telt le.

 

Terveznek-e valami meghatározó változást a hírműsorokkal kapcsolatban? (beatlesfan18)
- Igen, most készül az új főcím, a magyar televíziózásban talán egyedülálló módon a Matáv Filharmonikusok segítségével készült a főcímzene. Nekünk is rendkívül nagy élmény ez a munka, Erős Antónia volt ott a hangfelvételnél, azt mondta, remegett a levegő.

 

Hogy lett Önből hírigazgató? (fiatalkiscsajzi)
- Az RTL Klubnál szenior politikai tudósítóként dolgoztam, amikor felkértek erre a posztra, pontosabban először hírfőszerkesztőnek.

 

Milyen végzettsége van? (kicsi_baxxter)
- Bölcsész vagyok, történelem szakot végeztem az egyetemen Debrecenben, most a politológia Phd-men dolgozom.


1/4 következő oldal >>

1. Öngyilkosság vs. hegymászóbaleset

2. "Jó lett volna még egy műsorvezető"

3. A szórakozás joga

4. "Türelemmel neveltük D. Tóth Krisztát"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor