ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


ef Zámbó nem foghatja feljebb a felfoghatót
2005. január 28., péntek, 9:33|Utolsó módosítás: 2005. február 22., kedd, 18:41

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Telepatikusan telített, papírba aprított szőr << 2/3. oldal >>

Láttuk Zámbó kiállítását a Gödörben. Mi az a pöttyös labda, mint visszatérő motívum a képein? (Fuge212)
- A pöttyös labdának többféle jelentése is lehet, mint szimbólum én magam egy bolygónak tekintem, de valójában a gyermekkor tisztaságát és szabad kreativitását jelképezi. Egyébként nem szívesen magyarázom meg a szimbólumok jelentését és a képeim mondanivalóját, mert pont az a célom, hogy többféle értelmezési lehetőséget kínáljak a nézőnek, ezáltal olyan gondolatokat ébresztve benne, ami nekem se jut az eszembe.

 

Egyik nyáron jártam a művészúr lakásában, és azóta megpróbálom figyelemmel kísérni munkásságát. Voltam egy kiállításon is Pesten, most decemberben. Észrevettem, hogy minden képen ott van a szőr motívum. Ennek van valami fontos jelentése? (zsafar)
- A szőr nagyon sokféleképpen értelmezhető, nagy asszociációs energiákkal rendelkező tárgynak tekintem, és időnként, amikor bundadarabokat vagy állatprém darabokat vagy bőrdarabokat találok, mindig eszembe jut, hogy ezt jó lenne felhasználni. Általában eszembe is jut olyan téma, ahol ezt felhasználhatom, vagyis mondhatom, hogy sok képemet talált szőr-prémdarabok ihlették. Egy időben kísérleteztem kézi merítésű papírokba beleaprított saját szőrzettel is, (haj, szakállszőr) és azt gondolom, hogy ez az anyag személyes és telepatikusan telített. Ez persze nagyon elvont, és nem kell konkrétumnak venni, én mégis úgy érzem, hogy bizonyos nézőkre tudat alatt speciálisan hatnak.

 

Forrás: [origo]

 

Milyen festők, illetve konkrétan kik hatottak az ön festészetére? (bodics)
- A legjobban a dadaizmus hatott rám. Marcell Duchampe személyében a művészettörténet legnagyobb példaképét látom, de emellett nagy hatással volt rám a szentendrei szerb ikonfestészet, Vajda Lajos munkássága, a magyar kortársak közül Deim Pál és Barcsay Jenő munkássága, de gyermekkoromban nagy hatással volt rám a szürrealista Salvator Dali, Rene Magritte, Max Ernst, Chagal, Van Gogh, Kandinsky, Paul Klee, Csontváry és fe.Lugossy László.

 

Mester! Hogyan, milyen ihlet-technikával lazítja fel úgy alkotáskor ön a tudatában a kategóriákat, mint egy álomtörténet? (agyprotko)
- Az ihlet-technikám maga a munka, mert szerintem a munka szüli az ihletet. Munka közben az emberi agy különböző kalandokba bocsátkozik, több világegyetemet bejár, akár több végtelent is megismer átmenetileg, miközben a keze dolgozik, és valami születik. Az emberi agy működésének ezek a lenyomatai - amit képzőművészeti alkotásnak is szoktunk hívni -, ezért nagyon különleges terméke a fogyasztói társadalomnak. Van az ihletnek egy másik formája is, amikor az ember megérzi a mindenhatót. Nem tudja feljebb fogni a felfoghatót, és ezt az állapotot természeti jelenségként kezeli, én legalább is így vagyok vele.

 

Az önről írt portrékönyv hol szerezhető még be? Én a GaG-ben jutottam hozzá, ott mutattak egy nagyobb alakú bővebb albumot is, abból is kellene! (agyprotko)
- Rólam egy portrékönyv készült, dr. Hann Ferenc akadémikus művészettörténész tollából íródott és ezt nem tudom hol lehet kapni, valószínű könyvesboltokban. A nagyobb könyv, amire gondolhatsz, az a Vajda Lajos stúdió 30 éves jubileumi kiállítása alkalmából megjelent 2 kg 70 dekás album lehet, ami feldolgozza a stúdió történetét a kezdettől napjainkig. A könyvet Novotny Tihamér és Wechner Tibor művészettörténészek szerkesztették, és tudtommal a könyvesboltokban kapható, de ami biztos hogy a Műcsarnokban láttam a pulton, tehát ott is megvásárolható ez a kötet. Született még egy dokumentumkiadvány rólunk, amit a műcsarnokbeli, 2000. évben megrendezett nagy kiállítás alkalmával jelentettek meg, ez szintén a Műcsarnokban kapható.

 

Lehet-e közvetlenül öntől képet vásárolni és hogyan? (bodics)
- Igen, lehet, ez egyébként bevett szokás, hogy a művészek műterméből vásárolnak.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. "Wahorn András rögtön bement"

2. Telepatikusan telített, papírba aprított szőr

3. "Rendkívül hálás téma lenne az FMK"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor