ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Rudi Zoltán: "A semmiből kell várat építenünk"
2005. október 25., kedd, 18:08|Utolsó módosítás: 2005. október 26., szerda, 10:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kevés hálátlanabb poszt létezik manapság, mint a közszolgálati tévé első emberének lenni. Rudi Zoltán is folyamatosan támadások kereszttüzében van szinte a megválasztása óta, és az elmúlt hetek viharai még inkább ráterelték a figyelmet. Hajdú Péter és Friderikusz Sándor távozása ugyanis több nyilvános vitát is generált, és még mindig aktuális témának számít, így nem véletlen, hogy magát az ostromlott vár kapitányát hívtuk meg a Vendégszobába.


"A nézettségi versenybe beszállni nem feladatunk" 1/3. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Ajánlat
Az MTV honlapja
Képgaléria
Rudi Zoltán a Vendégszobában

Rudi Zoltán a Vendégszobában (2004)


- A hír szent, a vélemény szabad. Üdvözlet minden kérdezőnek!

Mit tud tenni műsorstruktúrában a Magyar Televízió, hogy felvegye a versenyt a kereskedelmi csatornákkal? (Kismama31)
- Nem az az elsődleges feladatunk, hogy a kereskedelmi csatornákkal versenyezzünk, hanem az, hogy kulturális, tudományos, közéleti, sport- és egyéb információkkal lássuk el az adófizetőket. Lehetőleg érdekesen, úgy, hogy sokan minket válasszanak. A nézettségi versenybe beszállni nem feladatunk, ezzel kapcsolatban van egy érdekes és nyilván sokak által támadott adatunk, miszerint a 18 évesnél idősebb lakosság - a választópolgárok, nagyjából olyan 8,3 millióan - az alapinformációikat döntően tőlünk szerzik.
 
A Magyar Televízió ön szerint irányában képviseli már a közszolgálatiságot? (cool)
- Igen, nálunk van jó minőségben naponta kulturális műsor, az MTV hetente értékes magyar és európai dokumentumfilmeket mutat be főműsoridőben, naponta 12 híradóban tájékoztatjuk a nézőket a legfontosabb hazai és külföldi történésekről. A Magyar Televízió mutatja be a hazai és a nemzetközi sportesemények legjavát, és nemcsak azt, amiben kereskedelmi haszon van, hanem azt is, amely közszolgálati, pl. az atlétikai világbajnokságot vagy a birkózó-világbajnokságot. Csaknem a végtelenségig tudnám sorolni, hogy melyek azok a témák és ügyek, amelyeket a Magyar Televízió dolgoz föl szinte kizárólagosan az országos lefedettségű televíziók közül. Szóval az irány jó, három dolog kell még minimum, hogy a jó irányhoz  sokkal jobb minőség és kiegyensúlyozottság kapcsolódjon. Ez a három dolog a gazdasági függetlenség, az új gyártóbázis, azaz műszaki megújulás és a televízió szervezetének és gazdálkodásának gyökeres átalakítása - na ennek vagyunk a közepén.
 
Ön szerint melyik a világ legjobb közszolgálati tévéje? TV5, BBC stb.? És miért? (RV_71)
- Unos-untalan a BBC-t szokták emlegetni, és természetesen le a kalappal a BBC teljesítménye előtt, de egybillió háromszázmilliárd forintból másnak is sikerülne. Vegyünk inkább egy összehasonlítható televíziót. Az ötmillió lakosú Dánia kiváló közszolgálati rádiót és televíziót működtet, nagy függetlenséggel, nagy alkotói szabadsággal, értékes műsorokkal. A dán politikai elit fölismerte azt a nagyon egyszerű igazságot, hogy az egységesülő Európában a közszolgálati médiumok képesek legolcsóbban szolgálni a nemzeti nyelv, a nemzeti kultúra, a nemzeti identitás ügyét.


Ajánlat


Az MTV szakított Friderikusszal

Friderikusz Sándor hol hibázott? Nem tart attól, hogy az amúgy igencsak gyenge nézettséget tovább rombolja az ő eltávolításával? (cool)
- Szó sincs eltávolításról. De ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a közszolgálati televízióban van a helye annak, aki népmozgalmat szeretne szervezni az MTV menedzsmentjének menesztése érdekében, politikai beavatkozásra szólítja föl a meg nem nevezett politikusokat és az MTV érdekeit súlyosan sértő üzleti titkokat tár nyilvánosság elé?

Van-e reális érv az MTV tervezett új csatornáinak beindítása mellett, miközben az intézmény anyagi helyzete siralmas, a kevés, aránylag népszerűnek számító műsorok vezetőit pedig sorra küldik el? (petey_t)
- Sorolja föl, kik azok a műsorvezetők, akiket a Magyar Televízióból csupán passzióból bárki is elküldött volna? Ítéletet tartalmaz a kérdés. Az érdemi válasz a következő: egy-egy nagyon fontos témának, ügynek általában rétegközönsége van. A rétegközönséget nem lehet egy általános tematikájú csatornával sikeresen kiszolgálni. Ezért van szükség egy általános csatornára, amely népszerű műsorokat készít, kielégítve a tömegízlést és a tájékoztatási kötelezettséget is, és ezért van szükség további tematikus csatornákra, ezek a kulturális, tudományos, gyermek- és ifjúsági, közéleti, politikai és nosztalgiacsatornák. A finanszírozása valóban siralmas az MTV-nek, de ettől még a menedzsmentnek kötelező megfogalmaznia egy szakmai jövőképet, amelyért dolgozik.

Nem gondolja, hogy a televízió legnagyobb vetélytársa az internet? (martedi)
- Mint rendszeres internethasználó és kezdő blogoló óriási jövőt jósolok az internetnek, de még jó néhány év eltelik, amíg az embereknek szükségük lesz arra a közösségi élményre, hogy ugyanazt látják ugyanabban az időben és erről másnap beszélgethetnek.

Várható-e, hogy a gazdaságosság miatt az M1 filmjeit is félbeszakítják a reklámok? (Anura)
- A médiatörvény ezt kifejezetten tiltja, ráadásul ez az egyik komoly versenyelőnyünk a kereskedelmi televíziókkal szemben, hiszen összehasonlíthatatlanul jobb megszakítás nélkül végignézni egy filmet, mint reklámokkal tűzdelve. Javaslom az összes [origo]-olvasónak, hogy válassza az MTV-t, és akkor megszakítás nélkül nézhet végig kiváló minőségű európai, magyar és tengerentúli filmet is.

Miért volt szükség A Nagy Könyv-szavazás kisfilmjeinek az elkészítésére, ha a külföldi licenc (tudtommal) azt nem tartalmazta? Nem fordult-e abba az irányba a műsor, hogy a szavazás már nem a könyvekről, hanem a filmekről szól? Utóbbiak színvonala pedig olyan, amilyen (Egri csillagok). (petey_t)
- A licencszerződés minden egyes szavára nem emlékszem, és nincs előttem, de megkockáztatom, hogy ezek a versenyfilmek részei ANagy Könyv című produkciónak és ezek nélkül nem lehetne a döntésig eljutni. Kollégáim szaktudásuk legjavát adták, hogy a rendkívül szűkös körülmények között az olvasás ügyét szolgálhassa az MTV.


1/3 következő oldal >>

1. "A nézettségi versenybe beszállni nem feladatunk"

2. "Sem Friderikuszt, sem Hajdút nem marta el a televízió"

3. "A nézők döntő többségét csak időlegesen lehet manipulálni"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor