ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Magyar Bálint: Mindhalálig Sulinet Expressz
2004. március 24., szerda, 9:25|Utolsó módosítás: 2004. március 24., szerda, 12:46

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Hosszú távú befektetés << 5/5. oldal

Mi a véleménye arról, hogy - figyelembe véve, hogy ma már évente százezres nagyságrendben kerülnek felsőoktatásba a magyar diákok - a diploma értéke leértékelődik? Kvázi "mindenkit felvesznek"... (f1nllmnt)
- Mindenkit azért nem vesznek fel, de kétségtelen tény, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a felsőoktatásban tanulók száma. Ez egyrészt örvendetes, másrészt a mennyiségi növekedést és a minőségi követelményeket eddig még nem sikerült összhangba hozni. A most induló felsőoktatási reformnak éppen az a célja, hogy minden hallgató a neki szükséges tudást szerezhesse meg az egyetemeken, főiskolákon.

Tisztelt miniszter úr! Ön mit gondol a 2005-től hatályba lépő új érettségi rendszerről?  Mennyire fog beválni? Nem fél attól, hogy megbukik ez az egész? Személyes tapasztalatom, hogy a tanárok nem sok reményt fűznek hozzá. (liosemmivaltozas)
- Már jelenleg is kétszintű az érettségi, csak nem így hívják. Ez egy tisztább rendszer lesz, és van idő a felkészülésre.

Jó napot kívánok! Kérdésem a következő lenne, ami engem, mint diákot a leginkább foglalkoztat: lesz-e tandíj? Ha igen, akkor hogy gondolja az oktatási miniszter, a diákok mibol fogják kifizetni, hiszen a legtöbb diáknak nincs jövedelme, mivel az iskola mellett nincs ideje dolgozni még. (Wandor)
- Már most is van tandíj, a diákok mintegy 40%-a fizet ma is tandíjat. Némileg igazságtalannak tartom, hogy egy felvételin elért néhány pontos különbség határozza meg, hogy ki az, aki ingyen tanulhat és ki az, aki nem. Ennek ellenére a kormányprogramban nem szerepel a jelenlegi államilag finanszírozott körre a tandíj kiterjesztése.

Kényes kérdés, de tapasztalataim alapján joggal merül fel egy szülőben, hogy - mivel a diákok tudása függ a tanárok alkalmasságától is - áll-e szándékában a minisztériumnak ennek az összefüggésnek a vizsgálása? (sandy)
- A tanárok számára a tanár-továbbképzési normatívától további támogatást is nyújtunk az informatikai továbbképzésekben. Ez ma talán a legszűkebb keresztmetszet.

Az állami bevételekből honnan hiányzik a Sulinet Expressz okozta kiesés? (strbske)
- Ez nem kiesés, hanem egy hosszú távon megtérülő befektetés az informatikai kultúra otthoni infrastruktúrájába: enélkül nincs felnőttképzés, távoktatás, távmunka, e-kormányzat stb.

A hosszabb távon megtérülő befektetésen a kedves miniszter úr azt érti, hogy az oktatást elősegítve ezzel a programmal, később a jó munkaerő pénzt termel az országnak? (MissArgentina)
- Természetesen: miközben Nyugat-Európában 4-6-szor váltanak szakmát egy élet során, Magyarországon 2-3-szor. Tehát aki alkalmazkodni és változni tud, annak nagyobb az esélye a boldogulásra. Ehhez pedig elengedhetetlen a digitális írásbeliség. Liberális miniszterként pedig minden olyan programot fontosnak tartok, amely ezt elősegíti.

Miniszter úr, nemrég valamilyen pedagógus notebook-programról nyilatkozott. Nem sok derült ki belőle, elárulna néhány részletet: mikortól, kiknek, milyen támogatással? (alaplap)
- Szeretnénk a Sulinet Expressz adókedvezményeit összekapcsolni egyrészt azzal a lehetőséggel, hogy a munkaadók 50 ezer forintig adó- és járulékmentes támogatásban részesíthetik munkavállalóik informatikai eszközvásárlását ez év elejétől, másrészt az uniós fejlesztési források lehetőségeivel, így szeretném elérni, hogy 2006 végéig a tanárok negyede/harmada laptoppal rendelkezzen. Szeptemberre kidolgozzuk a programot.

Addig is köszönöm a kérdéseket, a Sulinet Expresszel kapcsolatos információk továbbra is megtalálhatók a www.ado.sulinet.hu honlapunkon. Szevasztok!

[origo]


<< előző oldal 5/5

1. Magyar Bálint: Mindhalálig Sulinet Expressz

2. Nyártól változnak a feltételek

3. Árak, ellenőrzés. szankciók

4. "Jelentősen nőtt a diákok támogatása"

5. Hosszú távú befektetésKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor