ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Nem show-műsor a hazai Nagy Testvér-díj
2004. december 9., csütörtök, 12:41|Utolsó módosítás: 2004. december 10., péntek, 10:13

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az internet egyik előnye a részleges anonimitás, ezt korlátozni csak bűncselekmény megvalósulása esetén szabad, a szólásszabadság ára, hogy "a hülyék véleményét is meg kell hallgassuk". Többek között ezt is megtudhattuk Galántai Zoltántól és Szabó Mátétól, a magyar Nagy Testvér-díj szervezőitől, akik a Vendégszobában az adatvédelemről és a privacyről beszélgettek olvasóinkkal.


"Nagyon örültünk annak, hogy Péterfalvi Attila eljött" 1/3. oldal >>

Forrás: [origo]
Ajánlat
Idén is voksolhatunk a Nagy Testvér-díjra
Feltörték a Nagy Testvér-díj honlapját
Nagy Testvér-díjjal büntették az adatvédelmi biztost
Ajánlat
A Nagy Testvér Díj honlapja
Képgaléria
Szabó Máté és Galántai Zoltán a Vendégszobában


Mióta rendezik meg itthon is a Nagy Testvér-díjat? Hogyan sikerült megszerezniük a hazai szervezés jogát? (noscow)

- 2001-ben rendezték meg az elsőt, és 2001 februárjában Székely Ivánon keresztül kaptuk meg a díjkiadás jogát a Privacy Internationaltől.

Miként vélekednek Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos tevékenységéről? Csak az inkriminált nyilatkozatával érdemelte ki a díjat? (bumbi)

- Nem mi minősítettük Péterfalvi Attila működését, hanem az internetezők, mert ő a közönségdíjat kapta meg. A zsűrinek csak az volt a szerepe, hogy megszűrte az interneten keresztül jövő jelöléseket. Az indoklás szerint egyébként nem csak ez az egy nyilatkozata volt, amiért megkapta a díjat, hanem hasonló nyilatkozataival együtt tesz rosszat a privacy hazai megítélésének - véleményünk szerint. Végül is majdnem mindenki arra számított, hogy a közönségdíjat a szoftverszabadalom fogja elvinni, ami úgy gondoljuk, hogy valamennyire jelzi, akik itt véleményt nyilvánítottak, mit tartanak a privacyvel kapcsolatban fontosnak.

Péterfalvi Attilán kívül átvette-e más a citromdíjat? Külföldön át szokták venni a kétes értekű elismerést? (otto)

- Magyarországon ő az első, aki átvette a citromdíjat, külföldön egyszer egy Microsoft-alkalmazott is megtette ezt. Egyszer pedig egy nagy cookie-zó cég a rákövetkezendő évben szponzorálta a díjátadón a süteményeket (!), szintén nem itthon. Nagyon örültünk annak, hogy most Péterfalvi Attila eljött, átvette a díjat, beszédet is mondott, és a díjátadó után ottmaradt beszélgetni az érdeklődőkkel.

Milyen szempontok alapján válogatják össze a hazai zsűrit? (kombo)

- Kezdetben a kuratórium olyan közszereplőket és személyiségeket kért föl, akikről úgy gondoltuk, hogy van affinitásuk a témához, érdekli őket, és a személyük többé-kevésbé hitelessé teszi a Nagy Testvér-díjat, de rögtön az elején is volt a társaságban jogász, akinek nagyjából ez a szakterülete. Mostanra a zsűri összetétele pontosan szándékainknak megfelelően egyre inkább szakmaivá vált, a területen foglalkozó szakemberekenk nem elhanyagolható része benne ül a zsűriben, de természetesen továbbra is vannak közszereplők.
 
Tervezi-e a Magyar Közlönykiadó, hogy a Nagy Testvér-díj nyomán változtat online regisztrációs rendjén? Kaptak-e másoktól pozitív vagy negatív visszajelzéseket? (olvaso)

- Nem tudjuk, sőt a közlönykiadó a megkeresésünkre se válaszolt - azt tudni kell, hogy a jelöltek listájának nyilvánosságra hozatala  előtt a zsűri minden jelöltet megkeres azzal, hogy tegyen észrevételt, ha nem ért egyet a jelölés indokaival, mert például ténybeli tévedésen alapul. Ők ezt sem tették meg, nem tudjuk, mi lesz a sorsa a közlönyök online megtekintésének.

Tavaly valóban hackertámadás érte a szavazórendszert? Lehet-e erről tudni valamilyen részletet? (mongol)

- Igen, crackertámadásnak nevezném inkább. Nem magát a szervert, hanem csak a szavazáshoz használt programot. Mi úgy gondoljuk - de ez persze nem biztos -, hogy valaki azt az általunk elkövetett hibát használhatta ki, hogy az egyik fájlnak az írásjogát nem a legszigorúbbra állítottuk, hanem annál eggyel enyhébbre. Tehát nem csak az egyetlen program tudta írni a fájlt, ami írta az adatokat. Ez hiba volt, tanultunk belőle. Egyébként kaptunk egy levelet egy román ingyenes levelezőszolgáltatón kereszetül, melynek írója magyar nyelven azt állította, hogy ő éppen nagyon kattogtatott, amikor a rendszer összeomlott. Eredetileg szó volt arról, hogy feljelentést teszünk a rendőrségen emiatt, ettől azért álltunk el, mert túl bonyolult lett volna a dolog: mi  Magyarországon vagyunk, a levél Romániából jött, a szerver pedig Ausztriában van.

Forrás: [origo]
Részt vett már valamelyikük egy külföldi díjkiosztón? Az miben tér el a hazaitól? (bomba)

- Több osztrák díjátadón voltunk, ők rendszerint egy nagyon népszerű alternatív szórakozóhelyen rendezik meg, ezer-ezerötszáz ember nézi végig az egészet, karneváli hangulat, akkora kivetítők, mint a szobának az egész fala, a díjátadó végén percekig megy a szponzorok listája. Tehát ott nagy show van, van úgy, hogy Nagy Testvér-zeneszámok versenyét is megrendezik, amelyekre népszerű együttesek nevezhetnek be. Ehhez képest a mi átadónk egy nagyon kicsi kávéházban van, főként a szűk szakma jön el, és nincsenek show-elemek. 

Idén Székely Iván adatvédelmi szakértő kapta a pozitív díjukat. Honnan kellene őt ismernünk? (fabry)

- Ő maga is elmondta, hogy nem szerepel sokat, de akik adatvédelemmel foglalkoznak, azok tudják, hogy a magyarországi adatvédelmi kultúra meghonosításában ő a kezdetektől fogva az egyik legmeghatározóbb egyéniség volt. Jelenleg több felsőoktatási intézményben tanít, ő honosította meg pár éve hazánkban az adatvédelmi audit gyakorlatát, ami azt jelenti, hogy adatkezelők átvilágíttatják saját tevékenységüket egy igen speciális, a személyes adatok védelme szempontjából. Valóban egy szűk kör ismeri, de számukra ő tényleg olyan meghatározó személyiség, aki megérdemli ezt a pozitív díjat.
 
Mivel foglalkoznak a civil életben? Nem félnek internetezés közben? (panadol)

- Galántai Zoltán tudománytörténész a civil életben és viszonylag megbízható Linuxot használ, viszonylag megbízható tűzfallal és nagyon szigorú beállításokkal. Szabó Máté pedig jogász és adatvédelmi szakértő, inkább mások adatait félti és védi, a sajátjaira olyan nagy gondot nem fordít, hogy féljen internetezés közben. Kérünk mindenkit, hogy jövőre is kísérje figyelemmel a magyarországi Nagy Testvér-díj eseményeit: a www.nagytestverdij.hu címen lehet tájékozódni, itt vannak elérhetőségek is.


1/3 következő oldal >>

1. "Nagyon örültünk annak, hogy Péterfalvi Attila eljött"

2. "Elkérheti-e egy BKV-ellenőr a személyes irataimat?"

3. "Az internet előnye a pszeudonim véleménynyilvánítás"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor