ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


ASVA: Nem jogsértő a saját célú másolás
2005. június 22., szerda, 10:22|Utolsó módosítás: 2005. június 22., szerda, 16:31

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Olvasóink Kálmán Andrást, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) igazgatóját kérdezhették a szerzői jogokról. A kérdések leginkább a fájlcserélő hubok üzemeltetőinek felelősségét, az adathordozókba beépített szerzői jogdíjak jogosságát firtatták.


"A magáncélú letöltés klasszikus esetben legális..." 1/2. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Ajánlat
Magyar szoftverrel az illegális filmletöltések ellen
Vérdíj a magyar filmkalózok fejére
Magyar nyomozókat képeznek a jogvédők
Ajánlat
Az ASVA honlapja
Képgaléria
Kálmán András a Vendégszobában


Köszöntöm az [origo] chatszobájának a látogatóit! Nagyon izgulok, de muszáj elvállalni ezt a fórumot is. Tudom, hogy nem vagyok sem IT-, sem pedig netes guru, de lássuk...

Pontosan milyen anyagok jogai fölött diszponál az ASVA? Filmek? Zenék? Minden? (Ratt_rott)
- Az ASVA az audiovizuális dolgok közül a filmek és azok különböző hordozói, illetve a Playstation konzoljáték jogaival foglalkozik, azokat védi. Ez persze nem jelenti azt, hogy behunyjuk a szemünket, ha zenét vagy más játékokat találunk jártunkban-keltünkben.

Önök csak védik a szerzők jogait, vagy kezelik is ezeket? Ha kezelik, tudná érzékeltetni, hogy mekkora kulturális érték fölött rendelkeznek? (kitekat)
- Nem kezeljük. Az ASVA az egyetlen olyan jogvédő intézmény, amely nem ún. kollektív jogkezelő, mint például a Mahasz, Artisjus stb. Ez tisztábbá teszi a viszonyainkat, mi csak jogokat védünk, a zsebek áttételesen vannak jelen.

Hogyan lehetek ASVA-dolgozó? (Ding_Ding)
- Egyelőre csak úgy, ha behozza a fizetését, amit majd kifizetünk.

Miért jó az ASVA működése? (Praetorianus)
- Ugye nem úgy érti, hogy miért profi, hanem hogy mire jó? Arra jó, hogy valamelyest mentse a létező filmszakma érdekeit, és egyúttal az újfajta digitális forgalmazás irányába is hasson.

Ki pénzeli önöket? Ezt az összeget miért nem fordítják az árak leszorítására? Ugyanis az illegális tartalmak, ill. azok cseréje főleg anyagi okokra vezethetők vissza. (Akos)
- Mi támogatásnak hívjuk, nem pénzelésnek (kinek a pap, kinek a papné). A támogatóink: Motion Picture Association (amelynek hét nagy amerikai filmstúdió tagja). Ezen kívül minden magyar filmforgalmazó és forgalmazóegyesület.

Most akkor van pontos jogállás a fájlcserélők használatáról, tiltásáról? Van-e előrelépés, közeledett-e egymáshoz a két fél nézőpontja? (kesh)
- Nem tudok ilyen szembenállásról, számunkra egyértelmű a fájlcserélők jogi helyzete: aki tartalmat a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tesz, annak a cselekedete aszerint ítélhető meg, hogy vajon az általa nyilvánosságra hozott tartalom szerzői jogi felhasználására van-e engedélye. Mi lenne ennek az ellentétele?

Az ASVA szerint csak a magáncélú letöltés legális? Azaz amikor a letöltő nem adja tovább az illegális tartalmat. (info_dchub_hu)
- Ez ennél komplikáltabb: a magáncélú letöltés klasszikus esetben legális, de bizonyos körülmények között lehet illegális: továbbadás, más gépén történik stb.,  és emellett lehet egy fájlcserélő is legális, ha a csere jogszerű, vagyis a szerző erre engedélyt adott. Klasszikusokat idézve: nincsen recept.

Saját részemre mit tölthetek le, ami nem jogellenes? (trimi)
- Mindent, ami eredetiben és engedéllyel van fent. Ugyanis nem tud engem még egy remek jogász sem meggyőzni arról, hogy a ma legális magáncélú letöltés kimossa a jogellenességből a tilos módon feltöltött tartalmat. Félő, hogy amit feltölt, nem is a mű, hanem annak egy másolata.

Önök mint alapítvány kapnak-e bármilyen támogatást a szerzői jogok tulajdonosaitól, illetve a filmforgalmazóktól? (Hacktivity)
- Igen, kapunk. Éves támogatásunk kb. 30 százaléka az MPAA-tól, 70 százaléka a magyar cégektől (egyéni forgalmazóktól vagy az ő szövetségeiktől) származik.

Fotó: Fábián ÉviÉs miért kell ezeket védeni? Kiszolgáltatjátok a magyarokat a külföldi multiknak? És a mi jogainkat ki védi? Hová lesz egyáltalán a büntetésre befizetett pénz? (Geri)
- Nem okoskodni akarok, de a magyar állami és filmipari bevételek 85-90 százaléka amerikai filmek bevétele után fizetett adókból és járulékokból származik. Ami pedig a magyar filmek kalózmásolatait illeti, ha anyagilag nem is olyan nagy kárt szenvednek, saját mértékükhöz képest elviselhetetlen következményekkel kell számolniuk (lásd pl. Nyócker, Csudafilm, A napfény íze). Ugyanis a mai támogatási rendszerben a legális néző után kap a rendező támogatást a következő filmjéhez. A letöltögetéseknek sajnos ehhez nincs közük.

A nagy kérdésem az Usteam nevű, anime filmekkel foglalkozó weboldallal kapcsolatos. Érdekes módon egészen idáig semmi probléma nem volt vele, most meg pillanatok alatt lett. A kérdésem az lenne, hogy miért kellett töröltetni a webhelyen lévő filmeket, főleg, hogy rajongók által ingyen készített feliratok voltak elérhetők hozzájuk? (GregWinterheart)
- Amennyiben megkapjuk az értesítést a szerzőtől vagy jogosítottjától, készséggel bevalljuk: hibáztunk. Most nem hiszem.

Éppen ma reggel volt egy félórás telefonom egy rendőrségi eljárás alatt álló személlyel, akinek gépét is lefoglalták. Találtak rajta filmet, mp3-at, lakásán másolt DVD-t. A mai magyar jog szerint a letöltés és magáncélú másolás engedélyezett, őt mégis vádolják, és retteg. Ön szerint elképzelhető az eset? Ha igen, ön szerint helyénvaló ez így? Ez az ASVA törekvése, hogy a magáncélú másolást is betiltassa? (Bognar_Akos)
- Sajnos elképzelhető. A szerzői jog nehéz terület. Szükség van a rendőrök állandó továbbképzésére is. Az ASVA-nak nem célja, hogy a magáncélú másolók és letöltők ellen fellépjen, de azért azt ne várja senki, hogy bátorítsuk ezeket a tevékenységeket. Sok olyan esettel találkoztam, amikor nem lehetett eldönteni, történt-e jogsértés vagy sem. Igaza van, az ASVA-nak a nagyhalak irányába kell elmozdulnia.


1/2 következő oldal >>

1. "A magáncélú letöltés klasszikus esetben legális..."

2. "Az európaiaknál a szerző végtelen tisztelete és ajnározása a jellemző"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor