ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


iGO: Kérdezz-felelek a műholdas navigációról
2006. július 9., vasárnap, 10:19|Utolsó módosítás: 2006. július 10., hétfő, 14:11

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Olvasóink az iGO nevű, tenyérgépeken használatos műholdas navigációs szoftver fejlesztőit, Késmárki Lászlót és Blahut Györgyöt faggatták a GPS-eszközök jelenéről és jövőjéről. Mint kiderült, a szoftver új verziójába számos újítás kerül, s a készülő változatot akár a nagymama is tudja majd kezelni.


Fotó: Marton Bálint
Ajánlat
Zsebnavigátor az autóba
GPS-berendezések és navigációs szoftverek tesztje
Ajánlat
Kelet-európai országok a PDA-s térképen
Veszélyes is lehet a GPS vezetés közben

Titeket még sosem hagyott cserben vagy navigált félre a GPS? El mertek indulni papírtérkép nélkül egy hosszabb útra? (Saciesferi)
- Nem mernénk elindulni GPS nélkül hosszabb útra :) Ha a térkép csak 99 százalékos, még mindig ötvenszer jobb, mint egy papírtérkép. Egyébként most jöttem haza egy egyhetes angliai körútról, és a régi "asszony + papírtérképes" navigációhoz képest határozott volt a fejlődés. A baloldalon vezetéssel együtt. Függőséget is okoz egyébként, egy idő után, ha nincs nálad a GPS-ed, ugyanolyan hatást vált ki, mintha nem lenne nálad a mobilod.

Az iGO a memóriából veszi az adatokat, vagy frissíti az úthálózat bármilyen regisztrált változását műholdon keresztül? Félrenavigál-e pl. útátépítés után? (Atis_2X)
- Memóriából veszi, a normál GPS-műholdak csak pozícióinformációt adnak. Ahhoz, hogy dinamikusan követni lehessen a forgalom/úthálózat változatását, egyéb kapcsolat (pl. GPRS/RDS) kapcsolatra van szükség. Nemsokára Magyarországon is megjelen az a TMC (Trafic Message Channel) információszolgáltatás, amely képes megmondani, ha egy adott útszakaszon, kereszteződésben dugó vagy átépítés van, így a navigációs rendszer az útvonal generálásakor ezeket a pontokat el tudja kerülni. Ezt a szolgáltatást az iGO már most is támogatja, de jelenleg csak Nyugat-Európában használható, várhatóan azonban egy-két év múlva itthon is működőképes lesz.

Azt szeretném tudni, hogyan működik ez az egész GPS-dolog? Szükséges hozzá előfizetés?(Funboy35)
- A GPS hardverek árában benne foglaltatik a korlátlan műholdhasználat, azaz gyakorlatilag ingyen van.

A kocsimba szeretnék egy navigációra is alkalmas PDA-t. Mennyiből úszom meg térképszoftverrel együtt a legolcsóbban? (Saciesferi)
- Attól függ, hogy mely térképeket szeretnél használni. Amennyiben csak Magyarországot, az már százezer forint alatt ki tud jönni.

Az iGO-t kocsiban való használatra tervezték? Lehet használni túrázás, bringázás közben? (Saciesferi)
- Szerintünk a PDA-k még nem (voltak) elég fejlettek az ilyen jellegű felhasználásra. Mostanság jönnek ki a vízálló, hosszú ideig töltés nélkül használható készülékek, sőt olyanok is, melyekbe digitális iránytűt is beépítettek. Így mi is tervezzük, hogy az ilyen jellegű felhasználást is megfelelő funkciókkal támogassuk.

Az iGO miért csak PDA-ra jelenik meg? (Saciesferi)
- Egyelőre erre van kapacitásunk. Egyébként nem csak PDA-ra jelenik meg az iGO, van egy autóba szerelhető eszközökre szánt, úgynevezett blackboxos verzió is, bár ez még nem jelent meg. A jövőben tervezzük mobiltelefonokra való megjelenést is, szerencsére a mobilok is gyorsan fejlődnek. Emellett PC-s és webes kliensen gondolkodunk még, ezek is készülni fognak, ha lesz rájuk fejlesztői kapacitásunk. Egyébként érintőképernyővel szerelt, Microsoft Smartphone-okon már használható a szoftverünk, a jövőben tervezzük a "klasszikus" mobilok támogatását is: először Windows platformon, később Symbianon és Javán is.

Fotó: Marton Bálint

Mi alapján kerülnek bele éttermek, látnivalók a térkép érdekes pontjai közé? Ezért fizetni kell? (Saciesferi) 
- A térképészek mérik fel az ilyen helyeket, illetve felhasználók bejelentései alapján is kerülnek fel pontok. Ingyen van, Magyarországon a terkep.topmap.hu internetcímen lehet jelenteni az érdekes pontokat, a legtöbb adatot betáplálók időként ajándékot is kapnak - legutóbbb például a legszorgalmasabb tíz felhasználót iGo Európa-térképpel jutalmaztuk.

Létezik bringaút-térkép a GPS-ekhez? Esküszöm vennék egyet, ha lenne. (sacikaesferike)
- Igen, a külföldi térképek már támogatják ezeket, a magyar térképek formátuma viszont csak nemrég óta kompatibilisek ezekkel, úgyhogy a megoldás még elég kezdeti, de már alakul.

Előfordult már velem, hogy a GPS egy szántóföld közepére utat jelölt, noha annak nyoma sem volt. Az ilyen hibák hogy kerülhetnek a térképre? Kinek jelezzem? (Sarika)
- Ugyanott, a terkep.topmap.hu oldalon. 

Mondjatok árakat! Mennyiből jön ki egy Európa-térkép? (sacikaesferike)
- A teljes iGO Európa termék (amely kelet- és nyugat-európai országokat tartalmaz, bruttó 73 900 forintba kerül, a Nyugat-Európa-térkép ára 52 900 forint, a Kelet-Európáé 46 900 forint, s az ár magában foglal egy egy gigabájtos, gyors SD-kártyát is. Az iGO Magyarország-térkép 2006-os változata 26 900 forintba kerül.

Miért nem lehet bérelni térképeket? Pl. én most Lengyelországba készülök, de mivel nagyon ritkán járok arra, nem fogok térképet venni egy vagyonért. A Pannonnál már van ilyen. (Saciesferi)

- Az egy másfajta megoldás, ott nem használod, csak bérled a térképet, s használatához a mobiltelefonnal folyamatos GPRS-kapcsolatban kell lenned a központi szerverrel, mivel a készülék memóriájában nincs térképadat. A mostani roamingdíjakkal az adatátvitel elég drága lehet. Amúgy az ötlet nem rossz, lehet, hogy előbb-utóbb lesz kártyabérlési lehetőség nálunk is, bár a gyártók stratégiája általában inkább az, hogy minél többen vegyék meg a szoftvert, így annál jobban csökken az ára. Ha pedig egyszer valaki megvette a térképet, mindig nála van és használhatja.

Hányan fejlesztik az iGO-t? (Joe..)
-
Az iGO-projekt négy fővel indult, most tíz ember felett vagyunk, folyamatosan felvételiztetünk, az év végére szeretnénk elérni a harmincfős létszámot a fejlesztőknél. Szerencsére nagy az érdeklődés, érdekes a téma, a fejlesztésben megtalálható kihívás (kis eszközökön a hatalmas adatmennyiségek tárolásának megoldása stb.)

Fotó: Marton Bálint

A jövőben milyen fejlesztéseket várhatunk? (Joe..)
-
Rengeteg ötletünk van és a felhasználók is rengeteget írtak, olyan sok van, hogy nem is győzzük :) Ezért a jövőben szeretnénk nyíltabbá tenni a programunkat, hogy mások is fejleszthessenek olyan modulokat hozzá, amelyek a saját specializált területeikhez kellenek. Ami minket illet, az autóba építhető blackboxos verziót szeretnénk idén kiadni, jövőre pedig megjelennénk egy olyan Magyarország-térképpel, amely már háromdimenziós domborzat, házak megjelenítésére is alkalmas. Ezen kívül tervezünk egy hanggal történő vezérlést biztosító programmodult: csak bemondod a programnak, hová mennél, és odanavigál. A felhasználói felületet is szeretnénk átdolgozni, s egy opcionális, egyszerűsített verzióval kiegészíteni, hogy akár a nagymamám is tudja használni. :)

Szerintetek a PDA-k jók bármi másra a gps-navigáción kívül? (sacikaesferike)

- Sokan a PDA-t csak navigálásra használják, de nekik igazából nem is PDA, hanem PNA - vagyis személyi navigátor - való. Sajnos a tenyérgépekről hiányzik egy jó keretrendszer, egy ilyen fejlesztésén dolgozunk egyébként mi is most. A telefonos PDA-k kezelhetőségéről egyelőre csak botrányos tapasztalataink vannak, ezért is készülünk egy olyan megoldással, amely lehetővé teszi az érintőképernyős kezelést a géphez adott kis pálcika mellett akár ujjal is.

Melyik az a készülék, amit leginkább ajánlotok a szofteretekhez? (..Punto-P..)
- PNA-nak a Mitac Mio C310-et, mobiltelefonnak a Mio A701-et, PDA-nak meg szinte bármelyik modellt, amelyben van beépített GPS. A VGA, vagyis 640x480 pixeles felbontást támogató tenyérgépek képe sokkal szebb, bár ezt lehet, hogy menet közben nem mindig lehet észrevenni. Kocsiban egyébként ideális egy nagy méretű képernyő,  például a HP 4700-as típusnak 4 collos megjelenítője van.

Néztem a minap egy hirdetési újságot tele különféle GPS-rendszerekkel, ti miben vagytok jobbak mint a többi? (Kódném 47)
- Technológiailag szerénység nélkül mondhatjuk,hogy a legjobbak vagyunk. Térképtömörítésünk messze a legjobb a piacon, a program keresőfunkciója, vizuális megjelenítése is nagyon gyors. A felhasználói felületet ujjal is lehet használni, ezt még nem sok rendszer témogatja. Térképeink a konkurens termékekhez képest Kelet-Európában sokkal jobbak, mert közvetlenül a térképkészítő cégekkel vagyunk kapcsolatban. Emellett a hardvergyártókkal is igen jó viszonyt ápolunk, már készülnek az új, iGO-ra optimalizált készülékek. Készül egy olyan zsebgépekbe szánt processzor is, amelynek a tervezői nemrég jártak nálunk, hogy a chipet az iGO-ra optimalizálják.

Hackelhetetlen a szoftveretek? (..Punto-P..)
-
Ilyen szoftver sajnos nincs, a mi termékünk sem kivétel, de elkövetünk mindent azért, hogy kalózkópiái ne terjedjenek el. Például a legális verziókat használóknak folyamatos ajándékokkal kedveskedünk - új térképekkel, frissítésekkel -, az illegális verziók terjesztői és használói ellen pedig már jogi lépéseket indítottunk el.

Forrás: [origo]

Így navigál az iGO

Az iGO mikor jelent meg? (Joe..)
A program első verziója 2005-ben jelent meg, az 2006-os, legújabb verzió a hannoveri CeBIT-en debütált az idén, ahol hatalmas sikert aratott, nagyon sikerült vele felráznunk a navigációs szakmát. Várhatóan nagyon-nagyon sokáig a piacon fog maradni, mivel határozottan piacvezetők szeretnénk lenni két éven belül.

Azt hallottam, hogy három hang közül lehet választani az iGO 2005-ben. Hogy tudom lecserélni az alap hangot? Nem nagyon tetszik. (Mr.KözvetlenBp)
- Frissíts a 2006-os verzióra ingyenesen, ennek módjáról a www.i-go.com-on találsz leírást. Az új verzióban a magyar hangból kétféle van, de ezen felül húsz másik nyelvet tartalmaz. A programot tartalmazó SD-kártyán a voice nevű mappában találhatók a .zip kiterjesztésű fájlok, ezeket csomagold ki a PC-re, s cseréld ki benne a .ogg formátumú hangfájlokat például olyanra, amelyeket te magad vettél fel.

Köszönjük a kérdéseket, a továbbiakban a my.pdamill.com fórumán tudtok velünk fejlesztőkkel közvetlenül kapcsolatba lépni. Az iGO-val kapcsolatos általános kérdéseket az info@i-go.com e-mail címen tudjátok feltenni.

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor