Egyre több mag lesz a processzorokban

Vágólapra másolva!
A processzorgyártók három-négy generációval járnak a mostani csúcsnak számító lapkák előtt. Hamarosan jönnek a nyolcmagos chipek, az akkumulátorról egy napon át üzemképes laptopot azonban még csak fejlesztik - Golubeff Róbert és Gacsal József, az Intel Magyarország vezetői csevegtek olvasóinkkal.
Vágólapra másolva!

Most ha jól tudom, a négymagos processzorok a legjobbak a piacon, előttük a duplamagosak voltak. Ezután a nyolcmagos chipek jönnek? [Bálint_1985!]
- Talán jövőre már megjelennek a nyolcmagos típusok, de lehet, hogy több mag is kerül beléjük. Bemutattunk már 80 magos (teraflop) processzort is - kísérleti körülmények között.

Milyen nagy fejlesztések várhatók bármely téren jövöre? [91Norb!91]
- Az idén gyártástechnológia-váltás várható, 65 nanométerről 45 nanométerre csökken a csíkszélesség, jövőre várható új architektúra. Tehát egyik évben technológiaváltás, az utána következőben pedig architektúra-váltás következik. Emellett a vezeték nélküli képességek nagy mértékű fejlesztése, integrált Wimax, integrált grafikus megoldások megerősítése.

Mikorra várható egy olyan laptop, ami 8 órás üzemre képes, wifizéssel, stb. együtt? [trikoretek]
- Ezen az Intel dolgozik, mi is nagyon szeretnénk egy ilyet :)

Mit gondolnak, milyen processzor lesz egy átlag magyar PC-ben 2010 tájékán? [asokapanagyharag]
Ilyen. Ez ugyan egy általános előrejelzés, de nem hinnénk, hogy a magyar háztartások lényegesen különböznének ettől.

Mit nyújt a legmodernebb laptop-processzoruk? Teljesítmény és energiatakarékosság érdekel. [berberkocsi]
- Teljesítmény szempontjából a laptopokba szánt processzorok ugyanazt nyújtják, mint az asztaliak, manapság ugyanaz az architektúra van bennük. Energiafelhasználás szempontjából 20-30 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint a régiek, mert több intelligencia van bennük: nem csak a külső perifériákat kapcsoljá ki, amikor nincs szükség azokra, hanem akár a processzor belső, éppen nem dolgozó részeit is képesek inaktiválni.

Olvastam már száz és kétszáz dolláros laptopról is. Itthon várható ilyen olcsó gép az Inteltől? [hetesbusz]
- Az Intel laptopot nem gyárt. Vannak fejlesztések az olcsóbb, hordozható gépek irányában, de ha ténylegesen használható, működő gépet akarunk, a 100 dolláros határ, úgy, hogy gazdaságosan lehessen gyártani, jelenleg nem látszik reálisnak. Ha jól láttuk az interneten, a 100 dolláros notebookot Indiában jelenleg 600 dollár körüli áron kínálják eladásra.

Hány generációval járnak előbb a kutatások az aktuálisan piacon lévő termékeknél? [csipkés zombi]
- Legalább 3-4.

Mikor érkeznek a legújabb Celeron processzorok? [Graffitis srác 7]
- Nálunk ugyanakkor jelennek meg a legújabb termékek, mint bárhol a világon.

Igaz, hogy a Celeron lapkák mindig az eggyel korábbi generációt képezik? [trikoretek]
- A Celeron processzorok mindig a legkedvezőbb árú processzoraink, architekturális szempontból viszont nem nevezném korábbinak, pl. az idei év végén már Celeron processzorok is lesznek Core mikroarchitektúrával.

Fotó: Szabó Pál

Milyen processzorból adják el a legtöbbet? Asztali, laptop, szerver, egyéb? [hetesbusz]
- Jelenleg még asztali, de a notebook piac egyértelműen gyorsabban növekszik, vannak már olyan országok, ahol több noteszgép fogy, mint asztali PC.

Miért alacsony relatíve az új Core 2 Duo lapkák órajele? [gorillaharcos]
- Mert a teljesítmény növelésnek nem az órajelnövekedés az egyik megoldása, alacsonyabb órajelen lényegesen kevesebbet fogyasztanak a processzorok. Ellenben ha több adatot dolgozunk fel alacsonyabb órajelen, a processzor végső teljesítménye nagyobb lehet, mintha kevesebb adatot dolgozunk fel nagyobb órajelen.

Meg tudja mondani mikorra várhatóak a négymagos processzorok? [DJMORFEUS]
- 2006 vége óta kaphatóak.

A jelenleg piacon lévő két, illetve négymagos proceszorok teljesítményét mi fogja kihasználni ? [AMD64 POWER]
- Már vannak mind játék, mind irodai programok, amelyek képesek erre. De az ilyen kérdés mindig felmerül, amikor van egy új hardvertechnológia: még kevés olyan program van, ami támogatja a többmagos működést de a szoftvergyártók kénytelen lesznek kihasználni. Például játékokhoz, szimulációkhoz, beszédfelismerés-funkciók megvalósításához.

Az árukat tekintve elérhetők lesznek egy átlagos ember számára is ezek a dolgok ? [___S.rob888.]
- Már most is elérhetők, hamarosan újabb árcsökkenések várhatók, a technológia fejlődésével.

Önök mért látják jobbnak az Intel processzorokat az AMD-k nél? [ramstein..]
- Nem csak mi látjuk jobbnak, meg kell nézni független összehasonlító méréseket.

Mi az a csíkszélesség? Magyarázza el, miért jó ennek a csökkentése! [bulikutya]
- A csíkszélesség gyakorlatilag a processzorban lévő tranzisztorok szélessége. Ezek csökkenése azért jó, mert egyrészt több tranzisztor fér el ugyanazon a lapkán, másrészt kevesebb árom szivárog, kevesebbet fogyaszt, és minthogy közelebb vannak egymáshoz, gyorsabbak, azon kívül egyre olcsóbbak is.

Lesz az Intelnek zöld processzora, számítógépe? Ez egyre inkább számít. [gorillaharcos]
- Van, a termékeink megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak, ólommentesek pl. (RoHS), nemrég indítottuk el a Google-lel közösen azt a kezdeményezést, ami az egész iparágat ebbe az irányba igyekszik terelni, és ehhez gyakorlatilag minden gyártó csatlakozott.

Várható olyan processzor, ami nem igényel majd mechanikus hűtést, mint a régi szép időkben? [csipkészombi]
- Az úgynevezett beágyazott termékekben vannak ilyenek.

Fotó: Szabó Pál

A Playstation 3 processzora sokkal gyorsabb az Intelénél? [trikoretek]
- Céleszközök teljesítményét, amelyet egy specifikus felhasználásra készítettek, nem célszerű összehasonlítani általános számítógépekkel. Például a telefonomban 200 MHz-es processzor van, és mégis működik :) Ha a játékokra gondolsz, akkor azokat megírják több platformra is általában, úgy, hogy élvezhetően lehessen játszani PC-n is, és, hogy kihasználja az adott processzor képességeit is.

Hogy lehet az, hogy egyik új konzolban sem Intel processzor van? [asokapanagyharag]
- A konzolgyártókat kell kérdezni.

Milyen PC-t használnak Önök? Milyen az itthon kapható leggyorsabb típus? [mokaviki]
- Mindegyikünk háztartásában több PC van. Amit munkára használunk, az Centrino technológiás notebook. A leggyorsabb itthon kapható processzor a Core 2 Quad Extreme, ami elérhető, ezt asztali PC-kbe lehet szerelni. Erről minden overclock védelem le van véve, ha valakinek nem lenne elég a teljesítménye, saját felelősségére akár túl is pörgetheti.

A szerves alapanyagú chipekről lehet tudni vmit? [vulévu]
- Ez az egyik legújabb bejelentésünk. A protein chip, aminek az a lényege, hogy megteremti a szerves és a szervetlen rendszerek között az átjárást. Magára a szilícium lapkára kerül rá egy protein alkatrész, amihez már lehet szerves anyagot kapcsolni. Innentől mindenkinek a fantáziájára bízom, még a kutatóknak is kérdéses, de vannak ezzel kapcsolatos magyar kutatások is például az ELTE szerves kémia tanszékén.

Várhatók 128 bites processzorok valamikor, vagy már esetleg vannak ? [DJMORFEUS]
- Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy vannak, hiszen a Core 2 Duo processzorokban vannak olyan részek, amelyek a 128 bites utasításokat egyben dolgozzák fel, pl. egyes multimédiás utasítások esetében. Teljes 128 bites processzorhoz a megfelelő, ezt kihasználó operációs rendszer és alkalmazások is kellenének, ám ezek még nem léteznek.

Mikor lesz érezhető az mostani C2D processzorok árának csökkenése az új, 1333 megahertzes FSB-t használó, Bearlake lapkakészletre épülő processzorok megjelenésének hatására? [trassher]
- A következő negyedévben.

Mikora várják az AMD becsődölését? [AMD64 POWER]
- Mi nem várjuk.

Igaz, hogy visszatér a Pentium MMX? [mokaviki]
Az utasításkészlet lényegesen javított változata benne van az új processzorokban, mint márkanév pedig már rég megszűnt.

Érdekelne, hogy vannak-e olyan digitális processzorok, amelyek tudnak szélsőségesen beállított hőkörülmények között is működni, ha a megfelelő előirások szerint be vannak csomagolva? [Joey Beltram]
- Vannak, gondoljunk például az autóiparra, ahol mind a vezérlés, mind a benne lévő szórakoztatóelektronika bizony ki van téve változó hőmérsékleti, mechanikai körülményeknek.

Gyártanak valamit a processzorokon kívül? [hahahorgasz]
- Hajjaj...! Egyrészt nemcsak számítástechnikai termékekeket gyártunk, hanem kommunikációs eszközöket is, pl. flashmemóriát, szoftvereket, szoftverfejlesztő eszközöket, mindenféle hálózati eszközt, stb.