ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Női szemmel az Xbox 360-ról
2007. október 6., szombat, 9:57|Utolsó módosítás: 2007. október 24., szerda, 15:09

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A PlayStationtől vagy a Wii-től fél a Microsoft? Mitől függ az Xbox Live bevezetése? Milyen érzés nőként a hímnemű gamerek között dolgozni? Az Xbox 360 játékgéppel foglalkozó divízió közép-kelet-európai marketing menedzsere, Joó Ildikó chaten ezeket a kérdéseket is megválaszolta olvasóinknak.


Fotó: Hajdú D. András
Joó Ildikó, a Microsoft Xbox-felelőse
Ajánlat
Még van néhány PlayStation 3
Olvasóink már chateltek a PlayStation 3...
Wii-hírek elsőkézből
...illetve a Nintendo Wii hazai termékfelelőseivel is.
Képgaléria
Joó Ildikó (Xbox 360) a Vendégszobában


Nem furcsa dolog, nő létére ilyen dologgal foglalkozni?:) A munkatársai egyenrangúan kezelik? [Ófika]
- Szerintem itt nem a nem számít, hanem a szakmai tudás. Igaz azonban, hogy ez az iparág erőteljesen maszkulin, de talán épp ezért örülnek és becsülik meg a női játékosokat és munkatársakat.

Mitől félnek jobban, a Wii-től vagy a PS3-tól? [masterthief]
- Félni egyiktől sem félünk, jelenleg a régióban az eladásaink messze meghaladják mindkét másik platformot. Pillanatnyilag a piac építése és a videojáték népszerűsítése a célunk. Ebben közösek az érdekeink. 

Igaz az, hogy Önöknek egy Xbox eladásán veszteségük van, és a hozzá kiadott játékok árából szép lassan "valóban" megveszi a felhasználó a konzolt? [Kódném 47]
- Ez egy általános stratégia, az első években a hardver ára még annyira magas lenne, hogy kevés felhasználó számára lenne elérhető. Ezért a gyártók - így a Microsoft is - az életciklus elején feláldozzák a profit egy részét a platform népszerűsítése érdekében.

Mikor lesz Xbox Live magyarul? [drolum]
- Egyelőre sajnos nem, a Live online játékrendszerének bevezetése nagyon összetett feladat. Függ a legálisan eladott konzolok mennyiségétől, az adott ország lakosságának méretétől, a pillanatnyi internet penetrációtól. De befolyásolja például a Live ID-k száma, vagyis a nagyon magas számú hazai MSN-felhasználó jó ütőkártya kezünkben az Xbox Live-ért folytatott harcban.

Megéri magyar nyelvű játékokat kiadni? A Halo 3 miért nem az? [masterthief]
- Mindenképp megéri, hisz ez is egy eszköz arra, hogy többletszolgáltatást nyújtsunk a felhasznalóknak. A játékosok zöme szereti az anyanyelvén játszani a különböző játékokat. Itt jegyezném meg, hogy az Xbox 360 az egyetlen olyan következő generációs platform, amire már több játék is magyar nyelven jelent meg.

A játékok lokalizációja azonban nemcsak a magyar csapattól, vagy a Microsoft-központtól, hanem a fejlesztőstúdiótól is függ. A Halót kiadó Bungee például úgy érezte, hogy maximális kapacitás mellett sem tud 17 nyelvnél többet a számára elvárt minőségben kiadni. Így sajnos a Halo 3 magyar nyelven nem érhető el.

Ön szerint hány Xbox 360-at nyúznak itthon a gamerek? [masterthief]
- Csak becsült adatokkal szolgálhatok, mert a Microsoft sajnos nem volt jelen itthon az Xboxszal rögtön a világszintű premiert követően: Magyarországon tavaly októberben dobtuk hivatalosan piacra a terméket. Véleményünk szerint, - illetve a legnagyobb szoftver kiadókkal konzultálva - idén karácsonyig az országban használatban lévő Xbox 360-ok száma 30 ezer darab körül lesz.

Miért nyírták ki ilyen drasztikusan az első Xboxot? A PS2-vel nem bánik így a Sony. [masterthief]
- A legtöbb xboxos játék Xbox 360-on is lejátszható. A konzol élettartama nem csak a platformtulajdonostól, de szoftverfejlesztő cégektől is nagyban függ. Egyértelmű, hogy itt az értékesített darabszám a fontos, és sajnos az előző generációval nem kelhettünk versenyre. Szerencsére az eddigi eladásaink, illetve a piaci elemzők várakozásai alapján ez tényleg egy új generáció lesz.

A másolt játékok használatát hogyan tudják megakadályozni?[jakabbalint]
- Sajnos ez a piac melegágya az illegális másolatoknak, amivel nemcsak a kiadót, de a fejlesztő cégeket is büntetik a kalózok. Miután az eladott darabszám számít például a lokalizálásnál, vagy akár a Live illetve egyéb szolgáltatások bevezetésénél is, igyekszünk mindenkit arra ösztönözni, hogy a kedvenc játékait legális formában vásárolja meg. A Live-on keresztül rendszeresen ellenőrizzük a konzolokat, és különböző algoritmusok alapján  periódikusan letiltjuk az illegális felhasználókat. Persze megakadályozni nem lehet a másolást, de igyekszünk, hogy mind volumenében, mind arányaiban minimálisra csökkentsük.

Fotó: Hajdú D. András

Ön mivel győzné meg a vásárlókat, miért vásároljanak inkább Xboxot a PS3 helyett? [Budapest réme]
- Sokkal szélesebb a játékkínálat, illetve olyan címek is a portfóliónkba tartoznak, amelyek a konkurens platformon nem elérhetőek. Ilyen például a jelenleg nagy sikerrel bemutatott Halo 3 vagy Project Gotham Racing 4.

Várható-e valamilyen fejlesztés az Xbox hardverében? Az asztali PC-k már a DirectX 10-es rendszert használják, míg az Xbox csak a DirectX 9-et tudja.[Budapest réme]
- Folyamatosan fejlesztjük az Xboxot, a legtöbb upgrade a játékokon keresztül érkezik, de elképzelhető, hogy a jövőben nagyobb hardveres változások is lesznek.

Lehet-e Xboxhoz például egeret vásárolni? Számomra elképzelhetetlen egy stratégiai játék a konzol irányítójával :) [Budapest réme]
- Nem, egér nem elérhető Xboxhoz, de érdemes kipróbálni a kontrollerrel irányítható stratégiai játékokat. Hisz ezeket már erre az irányításra optimalizálták.

Vennék egy Xboxot, de zavar, hogy hangos a hűtése, a barátnőm nem tudna aludni. Javítanak ezen? [drolum]
- Sajnos az Xbox hűtése valóban nem zajtalan, de ha a játékokat nem néma üzemmódban futattjuk, akkor ez egyáltalán nem feltűnő - a legtöbb játékban nagyon élvezetes a kooperatív illetve az egyéb multiplayer módok: rá kell venni a barátnőt, hogy csatlakozzon. :)

Igaz az, hogy az Xbox360 állandóan túlmelegszik? [RICHARD19921204]
- Igen, hallottunk már ilyen problémáról, de tudtunkkal ez eddig minőségkárosodással nem járt.

Lesz -e változás az ügyben , hogy ne ilyen könyen karcolodjanak meg a játékok miközben üzemel a konzol? [FeeL Th* b**t]
-  A karcolódás legfontosabb oka, hogy a DVD nyomásakor minimális egyenetlenségek keletkeznek a felületen. Sajnos a gyors sebesség ahhoz vezet, hogy ilyenkor a CD karcolódik. Igyekszünk az ilyen eseteket a terméktámogatásunkon keresztül kezelni.

Igaz, hogy a jövőben a PC-s és xboxos játékok is egy lemezen jönnek ki? Tehát egy játékot két platformon is lehet majd használni? [banyamama1950]
- Erről jelenleg nincsen információnk.

Miért van az hogy Xboxra hamarabb dobják ki a játékokat mint PC-re? [öcsi112]
- Ez változó. Nagyon sok játék egyszerre jelenik meg több platformon is, azonban ha a játékfejlesztő stúdió például Xboxra szakosodott, ez a verzió hamarabb elkészül, és a PC-s verzióra várni kell. 

Úgy tudom, hogy lehet egyszerre játszani PC-n és Xboxon ugyanazt a játékot interneten egymás ellen. Nincs hátrányban ilyenkor az Xboxos játékos a PC-sel szemben a kontroller miatt? [Budapest réme]
- Miután én konzollal játszom, nehéz megitélnem, hogy PC-n egy játék könnyebb vagy nehezebb-e, de például a Shadowrun játékosaitól még nem érlezett ilyen panasz.

Hogyan viszonyul a cég a játékfüggéshez? [roxxor]
- Mi a videojátékokat a jelenkor leginnovatívabb szórakozási formájának tekintjük. Igyekszünk ezen a területen maximálisan kielégíteni a játékosok igényeit. A konzolon elérhető a szülői felügyelet (parental control) funkció, amellyel előre beállított 
szabályok alapján játszhat a felhasználó. Vagyis meghatározható a napi játékkal eltöltött maximális idő, illetve a korosztályos besorolások alapján az erőszakos tartalom mennyisége is. Ennek ellenére extrém esetekkel mindig találkozunk.

Mikor lesz olcsóbb az Xbox 360? [peterland12]
- A karácsonyi szezonban nagyon sok akcióval készülünk. Érdemes lesz böngészni a különböző áruházláncok katalógusait.

Az Xbox 360 Elite verziója mennyibe fog kerülni? [delgados]
- Hivatalos ár nincs, ezt minden kereskedő saját maga alakíthatja. Az induló ajánlott fogyasztói ár 118 990 forint, de elképzelhető, hogy lesznek eltérések a piacon.

Ildikó, mikor játszott először videojátékot? Melyik a kedvence X360-on? És PC-n? [drolum] 
- Először valószínűleg a Ponggal játszottam: biztos emlékeztek, ez az a tévéjáték volt, ahol egy golyót kellett mozgásban tartani, két kis vonalka segítségével a képernyő két szélén.

Aztán nagy kedvencem volt a kezdeti Prince of Persia, majd nagyon sokáig Nintendo-fanatikus lettem - gondolom nem kell bemutatni Mariót és világát. Xbox 360-on
pillanatnyilag mi mással játszanék, mint a Halo 3-mal?! Persze azért a Guitar Hero-t sem vetem meg. PC-n utoljára a World of Warcraft és a Civilization 4 kötötte le a figyelmemet.

Nagyon gyorsan eltelt ez az egy óra, köszi a kérdéseket. Meglepően sokszínű volt a témaválasztás és érdekes dolgokat feszegetettek. Sajnos vár otthon a Halo 3, így ennyi fér bele mára. Sziasztok!

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor