ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kovács György: A digitalizáció nyertese a tévénéző
2007. november 20., kedd, 18:09|Utolsó módosítás: 2007. december 28., péntek, 18:36

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az ORTT elnöke a chaten elmondta, hogy a testület valóban nehezebben szankcionálhat, mint korábban, de idő kérdése, és visszaállhat a régi rend. A közelgő digitális átállástól nagy változásokat vár, úgy látja, hogy a nyertes csakis a néző lehet. Miközben magánemberként sekélyesnek tartja egyik-másik kereskedelmi tévé kínálatát, úgy látja, hogy a valódi probléma, hogy az alacsony színvonalú műsorok nézettsége kiemelkedő. A Petőfi rádió átstrukturálásával alapvetően egyetért.


1/3. oldal >>

Fotó: Szabó Pál
Ajánlat
Sok Nap-keltét nézett az ORTT
Az ORTT nem vizsgálja a székházostromot
Jogi lépések az ORTT határozata ellen
A retropornós Kultúrházat vizsgálja az ORTT
MTV: kevesebb az ORTT-kritika
53 tévés-rádiós panaszt vizsgáltak
A panaszbizottság szerint sértő volt a Mokka
Ajánlat
Az ORTT oldala

Új film gyártási költségeihez hol, illetve hogyan lehet pályázni? [bp9kerpasit]

- A testület minden év elején közzéteszi pályázati naptárát, és ezt követően, ennek megfelelően az adott pályázatok kiírásra kerülnek. Ekkor lehet pályázni. Kérem, figyelje a Műsorszolgáltatási Alap honlapját.

Ön nem látja úgy, hogy a kereskedelmi tévéken rengeteg "szenny" műsort adnak? Mónika meg hasonlók! [Castaway]

- Kétségkívül vitatott a kereskedelmi televíziók műsorszolgáltatása. A testület ezt folyamatosan észleli és szankcionálja. Ezen túlmenően konzultációkat is kezdeményez a műsorszolgáltatóval, konkrétan a Mónika-show kapcsán is sor került ilyenre. Ennek következtében a Mónika-show-ban elkövetett jogsértések száma jelentősen csökkent. Az alapprobléma, hogy számomra fura módon az alacsony színvonalú műsorok nézettsége kiemelkedő. A kereskedelmi tévék profitorientáltak, így számukra a bevétel a legfontosabb.

Ön magánemberként néz népbutító műsorokat? [Castaway]

- Nem.

Nem kéne büntetni a kereskedelmi tévéket bizonyos hírek elhallgatása miatt? [Terensz]

- A műsorszolgáltató szerkesztésébe a testület nem avatkozhat bele. A felelősség a műsorszolgáltatóé. Azt gondolom, hogy Magyarországon a hírek eljutnak a nézőhöz, hallgatóhoz, alapvetően a kiegyensúlyozottság is megvalósul, még ha térben és időben akad probléma is.

Valóban nem szankcionálhat már az ORTT? [tévénézok]

- Az Alkotmánybíróság döntése értelmében 2008 január 1-től a szankció alkalmazása jelentősen megnehezült. Jelenleg folyik a parlamentben a digitális átállásról szóló törvény módosítása, melynek keretében sor kerül a médiatörvény módosítására is. Amennyiben a parlament elfogadja a jelenleg e tárgyban futó javaslatot, akkor a helyzet rendeződik, és a szankcióalkalmazás a korábban megszokott gyakorlat szerint folytatódik.

Egy hetilap szerint az ORTT kurátorai leosztják egymás között a pályázati pénzeket, és azt a politikailag hozzájuk közel állóknak adják. [Nekem_XL-t]

- A lap téved. A pályázati forrásokat a testület döntése alapján, nyilvános pályázatok alapján osztjuk el szakértő bírálóbizottság segítségével. Ezek éves összege mintegy 3 milliárd forint. Működtetünk egy nagyon szűk pályázati lehetőséget, amit egyedi támogatásnak hívunk. Ennek éves összege 50-60 millió forint. Ez a keret arra szolgál, hogy a konkrét pályázati eljárásokba bele nem férő, ám mégis valamely kulturális cél megvalósítását támogathassuk az azt kérelmező kezdeményezése alapján. Ez esetben van lehetősége a beérkező támogatások közül egy-egy testületi tagnak javaslatot tenni a támogatásról, melyről minden esetben a testület dönt.

Szeretném bejelenteni, hogy a 2007. 10. 16-án az RTL Klubon a Balázs-show megsértette a fiatalkorúak védelméről szóló törvényt. [bp9kerpasit]

- Kérem, írásban küldje el a címünkre: ORTT 1088 Reviczky utca 5. Vagy e-mailen: kovacs.gyorgy@ortt.hu, ígérem, a testület elé terjesztem panaszát.

Mit tesznek akkor, ha valamelyik országos csatorna azt mondja január elsejétől, hogy köszönjük, ebből a karikázgatósdiból ennyi elég volt? [asdf_hu]

- Hát elég nagy gondba kerül ez a műsorszolgáltató, ugyanis a médiatörvényt be kell tartani a műsorszolgáltatónak. Ha ezt nem teszi, a hatóságnak számos eszköze van a jogkövető magatartás kikényszerítésére. Egyébként nem gondolom, hogy egy műsorszolgáltató erre a lépésre szánná el magát.

Igaz, hogy nem ír ki több frekvenciapályázatot az ORTT? [lajos]

- Erre a korábbi válaszomban már utaltam, hogy a digitális átállás, frekvenciagazdálkodás könnyítése érdekében a parlament átmenetileg tiltaná új pályázatok kiírását. Mintegy két héten belül várható a törvényjavaslatról való szavazás.

Ha egy adót a "köz" nem hallgat vagy nem néz, mert a "köznek" csak nagyon kis hányadát érdekli, akkor az köszolgálat? [tankap]

- Nem a nézettség vagy hallgatottság dönti el a közszolgálatiság kérését. Ezzel nem azt állítom, hogy a közszolgálat kizárólag a nézhetetlen vagy hallgathatatlan műsorszolgáltatást jelenti. Az a jó közszolgálat, amely úgy közöl tartalmakat, úgy tájékoztat, oktat és szórakoztat, hogy a legszélesebb hallgatói és nézői igények kielégítését megcélozza, mindeközben a társadalom széles rétegei tekintik meghatározó, mértékadó médiumnak. Ha arra utal, hogy időszerű volt a Petőfi rádió újrastrukturálása, azzal alapvetően egyetértek.


1/3 következő oldal >>

1. Kovács György: A digitalizáció nyertese a tévénéző

2. Digitális átállás, 12-es karika éjjel fél 2-kor

3. Rádiós témákKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor