Ifj. Knézy Jenő: 10-15 év kell a magyar focinak

Vágólapra másolva!
A tévés riporter, műsorvezető, kommentátor, aki a közelmúltban az Év Sportújságírója lett, kissé pesszimistán látja a magyar sport jelenlegi helyzetét. Tart tőle, hogy az U19-es válogatott nem lesz később Európa-bajnok, és az olimpián sem vár nyolc-tíz magyar aranyat - de reméli, hogy kellemesen csalódik. Meccsre nemigen jár, Varga Zoltán kirúgása óta a Fradit sem szereti már. Bár sokat "sportol" ősztől is, a Duna TV-n közben egy bűnügyi műsor indítását tervezi. A chaten kérdezték olvasóink, ő pedig elhintett pár érdekes sztorit.
Vágólapra másolva!

Várod már az olimpiát? [Pötyi]
- Persze, hogy várom. Bár én futballpárti vagyok, úgyhogy ebből a szempontból egy labdarúgó-vb nagyobb élmény, de nyilván mint magyar ember és mint kommentátor is már nagyon várom, hogy elkezdődjön. Az érmekről szólva, van egy A tervem, ez a jobbik. Ebben 5-6 aranyérem szerepel. És van egy B tervem, amit nem nagyon szoktam hangoztatni, mert sajnos ezt érzem reálisabbnak. Ebben viszont csak 3 arany szerepel, és ne legyen igazam, de én nem érzem úgy, hogy ez egy nagyon jó olimpiája lenne majd a magyar sportnak. Remélem, hogy rám cáfolnak.

A vízilabdások ön szerint megtörik a "szerb" átkot? [Messiboy16]
- Az a helyzet, hogy én nagyon szeretem őket, személyesen is ismerem néhányukat, meg Kemény Dénessel is jóban vagyok. Úgyhogy most diplomatikusan kéne fogalmaznom. Maradjunk abban, hogy 50-50%. Így, azt hiszem érthető, hogy mire gondolok.

Milyen nehézségek adódnak a külföldi közvetítéseknél? [rtreww22]
- Mesélek egyet. Kerékpáros-világbajnokság, Stuttgart. A Malév gépe Budapestről kétórás késéssel indul, ami azt jelenti, hogy mire kiérünk Németországba, az autókölcsönző természetesen bezár. Nyolc óra múlva a helyszínen kéne lenni, akkreditálást el kéne intézni, a szállást el kéne foglalni és még pihenni is kéne a közvetítés előtt. Nagy nehezen megoldottuk, szereztünk kint autót, éjjel egykor Stuttgartban, majd reggel nem akartak minket beengedni a pályához, mondván, hogy nincsen akkreditációnk. Hiába mondtuk, hogy azért szeretnénk bemenni, hogy elintézzük. Úgyhogy nem kevés leleményre volt szükség, hogy végül is megoldjuk a feladatot, aztán a közvetítés előtt kiderült, hogy nem működik a vonal, és nem volt semmilyen kapcsolatunk az itthoniakkal. Végül két perccel adás előtt sikerült rendbe tenni mindent és kellett közvetítenünk úgy, hogy a néző mindebből semmit ne érzékeljen: hogy fáradtak, idegesek vagyunk, nem aludtunk. De így utólag már csak mosolygunk és sztorikat gyártunk Sipivel.

Rég láttalak a kosárpályán, pattogtatsz még valahol? [albakópé]
- Már nagyon ritkán. Jó két éve nem volt kosárlabda a kezemben, egyszerű oka van. Nem vagyok edzésben, és félek attól, hogy megsérülök. Az agyam tudja, hogy mit kéne csinálni, hogyan kéne ugrani, de mivel az izmok és ízületek nincsenek úgy karbantartva, ahogy a kosárlabdához kell, ezért nem szeretném kockáztatni a sérülést. Nagy ritkán kispályás focira elmegyek.

Milyen volt szerinted a foci-Eb? [egy laza csevel]
- Sajnos nem olyan csapat nyert, melynek szurkoltam. Alapvetően a németeknek és a portugálok drukkoltam egyébként. De ezt leszámítva nagyon élveztem, szerintem jobb volt, mint a négy évvel ezelőtti, pont az ilyen meglepetéscsapatok, mint például a törökök miatt.

A mostani U19 mire lehet képes a jövőben? [LütyoZEG]
- Pesszimista vagyok velük kapcsolatban, és nem azért, mert rosszak, hanem mert Magyarországon eddig még soha semelyik korosztálynak nem sikerült kifutnia magát. Mindig minden jónak ígérkező válogatottat szétszedtek, úgyhogy csak remélni tudom, hogy ez most nem lesz. Ha egyesével nézem őket, akkor borzasztó tehetségesek ezek a srácok, nem véletlen, hogy nagy részük már nem is itthon játszik.

Milyen ma a magyar foci? [viki20]
- Jobb, mint öt éve volt, de még így is nagyon messze vagyunk Európától. Én általában mindig csak a tétmérkőzéseket veszem alapul ennek megítélésénél, mert csak ez számít. Csak remélni tudom, hogy a sok baj ellenére nemzetközi szinten lesz egyszer jó magyar foci, de ez szerintem legalább 10-15 év.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]


Melyik a kedvence az európai topligák közül? És ki a kedvenc játékosa? [temurketsbaia]
- Az angol bajnokságot nagyon szeretem, kedvenc játékosom viszont nincsen, kedvenc csapataim vannak szerte Európából. Chelsea, Real Madrid, Bayern München, Lazio.

Eurosport, Duna TV, MTV: melyik, hogy tetszik, tetszett? [Spinesi]
- Az Eurosport és a Duna TV még van jelenleg is. Mindegyik más. Az Eurosportnál 11 éve dolgozom, ez egy ilyen családias hangulatú dolog, semmi lámpaláz, semmi izgalom. A Duna TV más munka, ott képernyőzöm, és ez teljesen mást kíván az embertől. Amit eleinte nem nagyon szerettem, és most már megbarátkoztam vele, hogy van kamera is veled szemben. Meg egy élő műsor, hogyha az ember az arcát adja, akkor az teljesen más, mint simán leközvetíteni egy futballmérkőzést. Amúgy pedig helyszínről sokkal nagyobb élmény közvetíteni, mint stúdióból.

Hogy kerültél az Eurosporthoz mint közvetítő riporter? [Ranagol_5]
- 1996-ban az atlantai olimpiára kerültem oda először, az előzményekről pedig annyit, hogy apu szerette volna, hogyha valamiképpen a sport közelében maradok. Tudtom nélkül a Palik Lacival megbeszélte, hogy mi lenne, ha én bemennék és kipróbálnának, vagy egyáltalán beleszagolnék abba, hogy milyen ez a kommentátori munka. Így aztán egyik délelőtt csörgött a telefonom, és Palik hívott, hogy akkor egy óra múlva fel tudok-e menni hozzá. Én akkor jól megijedtem. És aztán elmondta, hogy itt az olimpia, kosárlabdában otthon vagyok, nemrég hagytam abba a játékot, lenne-e kedvem a Vitár Róbert mellé beülni szakkommentátornak? Így indult a dolog.