ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Muszbek Katalin: Mindig a beteg egyénre figyelünk
2004. február 18., szerda, 17:11|Utolsó módosítás: 2006. január 9., hétfő, 14:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

"A lélek nagy úr, még a testen is tud segíteni, ha nagy bajban van. Az én munkám egyik fontos eleme, hogy a beteg lelki energiáit próbálom mobilizálni a megküzdés érdekében. Sokszor ez már nem a gyógyulás, hanem a megbékélés, az elfogadás, vagy az indulatok kiadása - kinek mire van szüksége." A Daganatok.hu vendége volt dr. Muszbek Katalin pszichiáter, a Magyar Hospice Alapítvány vezetője.


1/4. oldal >>

Felhívás a hazai hospice szervezeteknek
A Daganatok.hu szerkesztősége várja minden olyan szervezet jelentkezését, amely a hospice szellemében végi munkáját. A szervezet bemutatkozó anyagát és a konkrét információkat közzétesszük honlapunkon.
A leveleket az info@daganatok.hu címre várjuk.
Ajánlat
Magyar Hospice Alapítvány
A Magyarországon tevékenykedő hospice szervezetek
Segítség a rákbetegeknek - a hospice mozgalom Magyarországon
Onkopszichológia

Muszbek Katalin: Szeretettel üdvözlöm a chatelőket, hogy a rákbetegséggel kapcsolatos szorongásról és szenvedésekről beszélgessünk.

Hová fordulhat valaki, ha segítséget akar kérni egy daganatos beteg ápolásában?

- A daganatos betegek kezelését többnyire onkológiai osztályok végzik, tehát a területileg illetékes kórház onkológiai osztályához kell fordulni. Amennyiben gyógyító kezelésre már nincs lehetőség, akkor krónikus osztályok, ápolási osztályok állnak a betegek rendelkezésére. Szerencsére már mintegy 25 hospice csoport végzi a nem gyógyítható rákbetegek hospice szellemű ápolását az országban.

Mit jelent a palliatív kezelés?

- A palliatív kezelés a gyógyító kezelések megszűnése után alkalmazható. Tüneti kezelést jelent, ami vonatkozik mind a testi, mind a lelki tünetek enyhítésére.

Milyen segítséget kaphat ma valaki Magyarországon az otthonápoláshoz?

- Szerencsére az otthonápolási hálózat már igen szépen kiépült, ami természetesen nem hospice ellátást jelent. A lakóterületen kell érdeklődni az elérhető otthonápolási csoport felől.

Lehet kérni egy kórházi osztályon, hogy hospice szellemben ápolják?

- Ha az igazat akarom mondani, akkor sajnos csak kevés helyen ismerik ezt a szellemiséget.

Én rákos vagyok 2 éve. Most újra megemelkedett a szervezetembe a ráksejtek száma, ezzel vizsgálnak. De most már nehezebben élem meg a helyzetet, mert jobban félek! Mit tanácsol? Szedjek valamit az idegességre és félelemre a visszaesés miatt? Vagy forduljak én is pszichiáterhez? Talán ő tudna segíteni nekem?

Forrás: [origo]- Szívesen segítünk munkatársaimmal Önnek a konkrét problémáiban, látogassa meg weboldalunkat (www.hospicehaz.hu), ahol különböző elérhetőségeinket megtalálja. Várjuk!

Mennyi az öröklött tényező a különféle betegségek kialakulásában? Létezik-e hatékony megelőzés a rák ellen?

- Magam nem vagyok onkológus, így nem vagyok kompetens a kérdés megválaszolásában. A rák egy sokeredetű betegség, amit magam is tudok a szakterületemről az, hogy bizonyos lelki tényezők (szorongás, depresszió, veszteség) segíthetik az immunvédekezés gyengülését, és ezzel hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

Az én családi körömben van egy nagykanizsai család, akiket már nagyon régóta sújt a rák, és még más ismeretlen betegség is. Fel tudnak-e még állni, lehet-e még jó az életük?

- Nem magam találtam ki, de azt mondhatom, hogy mindenki számára van remény, a remény hal meg utoljára. Próbálják megkeresni azokat a csatornákat, ahol segítséget kaphatnak. A rákbetegség nem öröklődik, csak bizonyos hajlam és az sem kötelezően - emiatt nem kellene feleslegesen szorongani, inkább konzultálni kellene szakemberekkel.

Mi a segítő hozzáállás, ha a hirtelen felismert, biztosan halálos agydaganatban szenvedő beteg végig tagadja betegségének halálos voltát? És próbál saját erőből meggyógyulni. Szabad-e szembesíteni?

- A tagadás a pszichés elhárító mechanizmusok egyik ismert formája. A betegnek ez jelenti azt a falat, ami a valóság - halálos betegség - és a hit, hogy meg fog gyógyulni között áll. Semmiképpen nem szerencsés a durva szembesítés, inkább figyeljen oda arra, hogy a beteg milyen finom jelzéseket küld, amelyekre lehet ugyanolyan finoman reagálni. Ha tud, kérjen segítséget a jó kommunikációhoz.

Hová fordulhat az, aki nem tud megszabadulni a családtagja betegségének emlékétől? Létezik, hogy az idő nem enyhíti, hanem súlyosbítja a helyzetet?

- Alapítványunk segíti a gyászolókat is, szeretettel várjuk gyászcsoportunkba. De egyéb információt is szolgáltathatunk, ehhez nézze meg honlapunkat.

Ha valaki mellrák miatt elvesztette a fél mellét, hogyan tudja magát elfogadni - milyen fórumok vannak, ahol ezt segítenek feldolgozni?

- Elsősorban ajánlom a rákbeteg szervezeteket, ahol a betegségen átesett emberek találkoznak és segítik egymást. Keresse a Rákbetegek Országos Szövetségét (címlista honlapunkon megtalálható ezen a címen - a szerk.).

Megfigyelhető, hogy a városi emberek az utolsó órákban sokkal jobban kapaszkodnak az életbe, mint a falusiak. Van ennek valami életkörülményre visszavezethető oka?

- Sajnos az urbanizáció és az elmúlt 50 év sok vonatkozásban megváltoztatta a természetes halált. A falusi környezetben a tradíciók ma is jobban élnek, az emberek szokva vannak a nyílt megbeszéléshez, látják a nagyobb családokban és a szomszédságban a haláleseteket, és kevésbé riadnak meg tőle, mint a városi emberek. Jó lenne tanulni és visszamenteni ebből a kultúrából, amit lehet.

Üdvözlöm! Egy éve vagyok rákos, és azóta ha bármi bajom van, azt hiszem, hogy áttét képződött. Mit tegyek?

- Sokan élik át ezt a szorongást, a legkisebb banális betegség is a rák kiújulását juttatja a betegek eszébe. Pszichológiai segítségnyújtást javaslok, mi is szívesen segítünk, nézze meg honlapunkat.

A betegek fájdalmát valóban meg lehet szünteni?

- Az esetek mintegy 80-90%-ában a rákbetegek fájdalma nagyon jelentősen enyhíthető, illetve megszüntethető. Megfelelően felkészült szakemberek segítségét kell kérni. Hallottam egy olyan adatot, hogy a brit hospice-okban már nem a fájdalomcsillapítás a lényeges kérdés, mert ezt szinte megoldották, inkább a lelki és spirituális kérdések foglalkoztatják a betegeket.

Tapasztalata szerint van-e valami alapja, hogy a haldokló, aki mellett állandóan ott van valaki az utolsó időkben és szinte szünet nélkül, mégis gyakran akkor hal meg, amikor épp egy egész rövid időre nincs mellette senki?

- Igen, ismerem ezt a jelenséget. A szoros kötődés gyakran nem engedi elmenni a haldoklót. Az a pillanat, amikor magára marad, teszi lehetővé, hogy befejezze életét.

Ha a haldoklók "lelkével" is foglalkoznak, hogyan tudnak egyformán segíteni hívőknek és olyanoknak, akik nem hisznek semmilyen halál utáni állapotban? Szerepet játszik a segítségükben az Önök saját hite, higgyenek bármiféle élet utáni folytatásban?

- A betegek támogatásánál igen fontos szempont, hogy mindig a beteg egyénre figyelünk. Aki vallási támogatást igényel, annak különböző felekezeti lelkészek segítenek. Természetesen különbözőképpen reagálnak az emberek, függően attól, hogy miben hisznek. Az alapítvány munkatársai semmilyen módon nem gyakorolhatnak nyomást a betegekre a saját hitük vagy hitetlenségük szellemében.


1/4 következő oldal >>

1. Muszbek Katalin: Mindig a beteg egyénre figyelünk

2. A hospice ellátásról

3. A Magyar Hospice Alapítványról

4. Egy ember az alapítvány mögöttKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor