ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Baán László: A fiatalok kerüljenek kapcsolatba a kulturális élettel
2004. október 1., péntek, 17:51|Utolsó módosítás: 2006. január 9., hétfő, 14:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Baán László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára volt a Vendégszoba vendége. A Mindentudás Egyeteme szeptember 16-i klubjának résztvevőjét jelenlegi munkájáról, és hamarosan elkezdődő múzeumigazgatói terveiről kérdezték az érdeklődők.


"A Szépművészetit Európa vezető múzeumai közé visszük" 1/2. oldal >>

Forrás: [origo]
Ajánlat
Baán László fotógaléria
A múzeum - a XXI. századi ismeretszerzés színhelye. ME-klub, szeptember 16.

Baán László: Köszöntöm valamennyi érdeklődőt a vendégszobában, várom kérdéseiket, nem pusztán jelenlegi minőségemben, hanem mint a Szépművészeti Múzeum 2004. december 1-jétől hivatalba lépő új főigazgatója is.

A graffiti kulturális örökség lesz valaha???? (Brick_Top)
- Szerintem 10-20 éven belül elképzelhető, hogy egyes graffitivel festett falfelületek örökségi elemmé válnak - van már erre példa: a berlini fal.

 Azt kérdezném, hogy mi a véleménye Gyurcsányról? (Szepfiu20)
- Köztisztviselőként sem tisztem, sem feladatom politikai kérdésekben állást foglalni.

Önöknek van egy nagy listája, mi az, ami a jövőben kulturális örökséggé válik? Elmondaná mi az ami a közeljövőben az lesz, és mi az, ami tudja, hogy azzá kéne válnia, de nem lehet az?
- Hogy mi válik a kulturális örökség védett részévé, arra a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tesz javaslatot, s végül a miniszter rendeletben dönt. Ez a lista a jövőben nyilvánvalóan egyfelől bővülni fog, ugyanakkor a védett műtárgyak esetében szükséges a revízió és a védett tárgyak számának csökkentése.

Tisztelt Baán úr, be fog tudni törni a Szépművészeti a világ nagy múzeumainak élvonalába az Ön vezetése eredményeképp? (libapasztor)
- Szándékom és célom szerint a Szépművészeti Múzeumnak az elkövetkezendő öt évben el kell érkeznie oda, amire lehetőségei predesztinálják: Európa vezető múzeumai közé . Gyűjteményünk a most az EU-hoz csatlakozott országok hasonló intézményei közül a legerősebb, a múzeumnak nagyok a tradíciói, nyitnunk kell úgy a hazai látogatók, mint a nemzetközi múzeumi élet irányába, hogy ugyanolyan érdemes és érdekes legyen a szépművészeti múzeumba ellátogatni, mint Európa más vezető, első 20. múzeumába.

Tud ajánlani valami olyan képet, tárgyat a Szépművészeti Múzeumból, amit ön szerint feltétlenül meg kell néznünk? (ninikeee)
- A Szépművészeti Múzeum a látogatók által talán kevésbé ismert, de leginkább világrangú gyűjteménye a grafikai gyűjtemény. Oda folyamatosan ajánlom a látogatást, az igazán érdeklődők megfelelő engedélyezés után egyes aktuálisan ki nem állított fantasztikus remekműveket is megtekinthetnek. A régi képtár gyűjteményében is van számos olyan remekmű, amelyet a világ bármelyik múzeuma irigyelhetne, legelsősorban a spanyol gyűjtemény, élén el Greco műveivel. Nem szabad kihagyni a világ egyetlen hitelesnek tekinthető Leonardo szobrát sem .

Forrás: [origo]Elmondaná, hogy egészen pontosan mi is az Ön munkája? Mire terjed ki és kire? (zsolt71)
- Jelenleg helyettes államtitkárként a nemzeti kulturális örökség minisztériumának költségvetéséért vagyok felelős, annak tervezéséért és végrehajtásáért. (Idén a minisztérium költségvetési támogatása mintegy 78 milliárd forint.)

Tisztelt Baán úr, mit fog a gyakorlatban jelenteni a soron kívüli jegy intézménye - ha jól emlékszem az elnevezésre? (libapasztor)
- Nem tudom pontosan mire gondol, azt szükségesnek tartom, hogy legyen lehetőség jegyeknek elővételben történő megvásárlására, és egyes nagy kiállítások esetében az előre egyeztetett időpontra történő belépő megvásárlására, így elkerülhetőek lesznek a Monet kiállítás kapcsán tapasztalt többórás sorbanállások.

Baán úr, az elkövetkezendő években milyen ütős kiállításokat terveznek a múzeumba hozni? (libapasztor)
- Most készítjük leendő kollégáimmal a 2005-2006-2007. évi kiállításterveket, ebből két nagy kiállítás már előkészítés alatt áll: 2005 tavaszán az egyiptomi kopt művészetet bemutató kiállítás, 2006 tavaszán pedig Zsigmond király - az egyetlen magyar királyunk, akiből német-római császár lett - korának művészetét és kultúráját bemutató kiállítás.
Azok a kiállítások, amelyek már az én vezetésem alatt fogunk megtervezni és létrehozni, alapvetően két irányúak lesznek. Az egyik az ún. tematikus kiállítások, amikor egy bármely látogató által értelmezhető és átélhető téma köré szervezzük a kiállítás anyagát, amely a műtárgyak tekintetében akár több évszázadot is átölelhet.

Egy-egy nagyobb kiállítás (lásd. Monet, Picasso, stb...) megrendezésében milyen szerepet tud vállalni az Ön minisztériuma? (cool)
- Ennek megfelelően például 2007 karácsonyán remélem megnyithatjuk a Gyermek az európai képzőművészetben c. kiállítást, ahol nem pusztán művészettörténeti, hanem társadalomtörténeti és gyermeklélektani megközelítésben is láttatnunk kell majd a témát... Természetesen nem pusztán a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteménye alapján , hanem a világ számos múzeumának gyűjteményéből kölcsönkérve jelentős és fontos képeket. A másik nagy kiállítási témakör az egy-egy jelentős művész életművének bemutatása lesz, reményeim szerint olyan nevekkel, akikért nem pusztán a hazai közönség, de határon túliak is eljönnek majd hozzánk. Ma Magyarországon egyetlen múzeum sincs abban a helyzetben, hogy saját bevételeiből, saját erejéből jelentős, nagy kiállítást szervezzen. Ehhez szükség van a Kulturális Minisztérium támogatására, a Nemzeti Kulturális Alap támogatására és lehetőség szerint a szponzorokéra is.

Milyen támogatást ad a minisztérium a fiatal magyar kortárs művészeknek? Vagy ebbe semmilyen beleszólásuk nincs? (jean_luc)
- A fiatal művészek támogatására egy jelentős ösztöndíjrendszert működtetünk, éves szinten több tízmillió forintos kerettel, szinte valamennyi művészeti ágban. Ezen túlmenően a művészek bemutatkozását is tudja segíteni a minisztérium, az adott program támogatásában, de ez utóbbi inkább a Nemzeti Kulturális Alap feladata. Természetesen a minisztériumhoz tartozó nagy nemzeti kulturális intézmények is (Nemzeti Filharmonikusok, Magyar Állami Operaház, Műcsarnok stb.) folyamatosan adnak teret a fiatal tehetségeknek bemutatkozásukhoz.


1/2 következő oldal >>

1. "A Szépművészetit Európa vezető múzeumai közé visszük"

2. "Legfontosabb feladatom most a Múzeum"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor