ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Pucsok József: Igen, van sportoló, aki nem doppingol!
2004. október 22., péntek, 17:27|Utolsó módosítás: 2004. október 22., péntek, 18:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Pucsok József október 4-én tartott előadást a Mindentudás Egyetemén Teljesítményfokozás, dopping és sport címmel. A kutató orvos, aki számos szakmai társaság és bizottság tagja, pl.: alelnöke a Magyar Sporttudományi Társaságnak és tagja a Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak, október 20-án válaszolt a Társalgóba érkező kérdésekre.

A dobóatléták szabálysértést követtek el Athénban 1/4. oldal >>

Ajánlat
Olvassa el Pucsok József előadását!
Képgaléria
Pucsok József a Vendégszobában


Pucsok József: Sok szeretettel köszöntöm mindazokat, akik a Mindentudás Egyetemén elhangzott, Teljesítményfokozás, dopping és sport c. előadás témájával kapcsolatban kérdéseket akarnak feltenni, szívesen állok rendelkezésükre és várom a kérdéseket!

Ön szerint az Olimpián résztvevő doppingolók tényleg doppingoltak? Természetesen a magyarokra gondolok. (ToNyOcSkA)

- A magyarok athéni olimpián történt doppingesetére vonatkozóan az a válaszom, hogy az érmek elvételét, illetve a NOB és a WADA döntését azért tartom helyesnek, mert a dobóatléták szabálysértést követtek el, amelynek értelmében ugyanolyan vétség történt, mintha gyógyszeresen doppingolták volna önmagukat. Fazekas elhagyta a laboratóriumot, Annus a NOB felszólítására nem tért vissza. Egyébként, hogy doppingoltak-e gyógyszeresen vagy sem, erről nincs több információnk, mint amennyi a médiában megjelent. Ami a súlyemelőket illeti, ez a kérdés még bonyolultabb, valószínűleg a jelenleg is folyó vizsgálat tisztázni fogja, amire úgy gondolom, rövidesen sor kerül.

Doppingnak számít a kávé edzés előtt??? (dalma999)
- A kávéban levő koffeint korábban tiltott listán levő anyagként tartottuk nyilván. Bizonyos mennyiségi határokat a NOB szabályzata megengedett, ez 12 µg/ml vizeletmennyiségre vonatkozott. Akinél ennél többet találtak, az doppingvétséget követett el. Ugyanakkor kb. fél éve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság levette a koffeint a tiltott anyagok listájáról, tehát jelenleg nem számít doppingszernek. Nekem, mint sportfiziológiával foglalkozó szakembernek, az a véleményem, hogy edzés előtt az elfogyasztott koffeinmennyiség - gondolok itt nagyobb mennyiségű kávéivásra - fokozhatja a szívműködést, kiválthat esetleg szimpatikus izgalmat, ami az edzést előnytelenül befolyásolhatja. Az én álláspontom az, hogy edzés előtt ne igyunk kávét, mert a teljesítményre előnytelenül hat. Egyébként maga a koffein nem doppingszer. Ugyanez vonatkozik az erős teára is.

Scitec Nutrition protein és sejttérfogat , izomtömeg-növelő turmixokról mi az Ön véleménye?! (spy80)
- Az izomtömeg-növelő táplálék-kiegészítők - ha megbízható cégtől származnak és megfelelő kontrolljuk, vagy ellenőrzésük Magyarországon megtörtént, akkor - nyugodtan fogyaszthatók és az izomfehérje felépítésében szerepük lehet. Különösen ajánlott testépítőknek, vagy a nehézatlétika egyéb területén sportoló egyéneknek, gondolok itt súlyemelőkre, dobóatlétákra. A készítmény összetétele biztosítja azt a plusz fehérjebevitelt, amely az említett sportágak fehérjeigényeit mint táplálék-kiegészítő biztosítja.

Jó napot! Maga szerint egyre több élsportoló fog nyúlni doppingszerekhez a jövőben? (deneverorszag)
- Bízom benne, hogy nem, mivel az ellenőrzés is fokozódik, és a versenyen kívüli szúrópróbaszerű ellenőrzések is egyre inkább és egyre gyakrabban érvényesülnek. A mai műszerezettség és analitikai módszerek lényegében teljes mértékben alkalmasak arra, hogy a legkisebb mennyiségű doppinganyagokat, vagy azok bomlástermékeit kimutassuk. A jövő kérdése inkább a genetikai dopping, amelyre igazán nem vagyunk felkészülve.

Ön szerint, ha őszintén belegondol, van olyan élsportoló, aki nem doppingol? (green_path)
- Igen, van, nem minden sportoló doppingol, néhány évtizedes praxisomban több olyan sportolóval találkoztam, aki világbajnok, Európa-bajnok, vagy olimpiai aranyérmet, vagy egyéb helyezést ért el dopping nélkül. Közeli baráti körömben is vannak ilyen sportolók.


1/4 következő oldal >>

1. A dobóatléták szabálysértést követtek el Athénban

2. A sportolóknak szükségük van táplálék-kiegészítőkre

3. Léteznek nem kimutatható doppingszerek

4. Jók a multivitaminok is, de a legjobb, ha sok zöldfélét fogyasztunkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor