ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Pucsok József: Igen, van sportoló, aki nem doppingol!
2004. október 22., péntek, 17:27|Utolsó módosítás: 2004. október 22., péntek, 18:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


A sportolóknak szükségük van táplálék-kiegészítőkre << 2/4. oldal >>

Ön hogyan ítéli meg a drogokat? Tényleg van kemény és lágy drog? (esdeka)
- Igen, van kemény és lágy drog, egy példa: a marihuána, amely lényegében a fű formájában, amit a fiatalok cigarettaként szívnak, lágy drognak számít.  Magyarországon komoly politikai vitát is okozott és okoz a marihuána engedélyezése vagy tiltása. Hosszabb távon azonban a lágy drog fogyasztása egyenes utat jelent a kemény drogok felé, ugyanis a hozzászokás veszélye egyre inkább követeli a dózis növelését és a nagyobb adagok alkalmazását, nevezetesen a marihuánától az út a hasis fogyasztásához vezet, ami viszont már kemény drog és számos súlyos szövődménnyel jár. Azt hiszem ez a legjobb példa a kérdés megválaszolására.

A profi sportolók egyébként tipikusan miket szednek a fokozott igénybevételük kompenzálására? Nem doppingszerre gondolok, vitaminokra, stb. Miket használhat egy amatőr sportoló? (sportman)
- Egy amatőr sportoló, aki rendszeresen edz és versenyez, annak a szervezete az edzés igényei és a szervezet terhelése miatt a rendszeres napi táplálkozással bevitt tápanyagokon kívül kiegészítést igényelhet. Erre alkalmasak a különböző táplálék-kiegészítők, amelyeknek lényegében teljesítményfokozó hatásuk nincs, viszont azt az anyagcsere-egyensúlyt, amely a nagyobb teljesítmény eléréséhez szükséges, a táplálkozáson kívül biztosítani tudják. Gondolok itt elsősorban a fehérje- és aminosav-készítményekre, a vitaminokra, a nyomelemekre, az ionokra, amelyek igénye a terhelés intenzitásának növelésével megnőhet és a normál napi táplálkozás esetleg a megnövekedett igényeket pótolni nem tudja.
Ezek a készítmények Magyarországon is számos formában forgalomban vannak, lényeges a készítmények eredete, tisztasága, a gyári ajánlás pontossága, és az, hogy ne tartalmazzon különböző szennyezőanyagokat, gondolok itt elsősorban a fehérje-beépítő hormonokra.

Kedves József, körülbelül mikor volt az, amikor a sportolók még valójában a saját teljesítményüket adták és nem használtak komoly doppingszereket? Az ókorban? Vajon mi az utolsó olyan sportteljesítmény, amit az ember szerek nélkül képes volt elérni? (epoka)
- A kérdés nagyon összetett: az ókori olimpiákról is van már írásos feljegyzés, vagy valamilyen anekdota, ami szerint különböző növényi kivonatokat, párlatokat és főleg húst nagy mennyiségben fogyasztottak teljesítményfokozás céljából. Az ókor után, ha a lovagi, vagy a középkorra gondolunk, ezeknek is megvolt a boszorkánykonyhája, ami természetesen a nem létező gyógyszeripar termékeit növényi eredetű, vagy állati eredetű anyagokkal pótolta. A gyógyszeres teljesítményfokozás igazából a 19. sz. végétől indult el.
A kérdésre adott válaszom azzal válik teljessé, hogy a doppingnak is megvan a maga története és történelme, de mindig voltak olyan sportolók, akik nem nyúltak teljesítményfokozás céljából többletanyaghoz, vagy éppen gyógyszerekhez.


<< előző oldal 2/4 következő oldal >>

1. A dobóatléták szabálysértést követtek el Athénban

2. A sportolóknak szükségük van táplálék-kiegészítőkre

3. Léteznek nem kimutatható doppingszerek

4. Jók a multivitaminok is, de a legjobb, ha sok zöldfélét fogyasztunkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor