ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Pucsok József: Igen, van sportoló, aki nem doppingol!
2004. október 22., péntek, 17:27|Utolsó módosítás: 2004. október 22., péntek, 18:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Léteznek nem kimutatható doppingszerek << 3/4. oldal >>

Mi a véleménye az abc-kben kapható multivitamin- és pezsgőtablettákról? (vilivereb)
- A kereskedelmi szabályok szerint az abc-kben árusított multivitaminok, mielőtt az üzletbe kerültek, komoly vizsgálatokon estek át, ami vonatkozott az összetételükre, a bennük lévő anyagok mennyiségére és számos olyan vizsgálat történt, amely igazolta ezen készítményekről, hogy alkalmazásuk nem jár veszéllyel, nincs mellékhatásuk és az ajánlott mennyiségben nyugodtan fogyaszthatók. Természetesen itt különbséget kell tenni a vízben és a zsírban oldódó vitaminok között, mert a zsírban oldódókra szigorúbb szabályok és fogyasztási ajánlások vonatkoznak. A pezsgőtabletta lényegében világszerte elterjedt, sokan óvakodnak a fogyasztásuktól, mivel félnek, vagy tartózkodnak az adalékanyagoktól. Lényegében normális, azaz a megadott és biológiailag megállapított mennyiségek fogyasztásánál a pezsgőtablettát ugyanúgy lehet alkalmazni. Várom a további kérdéseket!

Mit gondol, léteznek eddig nem ismert, nem kimutatható doppingszerek? (zoli-partylife)
- Léteznek. Az egyik ilyen csoport, amivel már a szakemberek is foglalkoztak, a növényi eredetű ún. szteroidok, vagy növényi hormonok, ezen kívül az előadásban is említett THG, ez az amerikai laboratórium  által kimutatott fehérjebeépítő hormon, amelynek a kémiai neve tetrahidrogestinon és szerkezetéből adódóan ugyanolyan hatással bír, mint a többi gyógyszerként is alkalmazott fehérjebeépítő hormon.
Kb. 10 éve használják, és csak 2004-ben derült ki, hogy doppingszer. Ekkor került a tiltott anyagok listájára. Ez a példa azt bizonyítja, hogy mindig lesznek titkos anyagok, amelyek a teljesítményt fokozhatják, és ezekről a hivatalos szervek - gondolok itt  a sportvezető szervekre - nem tudnak és a laboratóriumok sem ismerik.

Mi a véleménye a homeopátiáról? (termi)
- A homeopátia véleményem szerint komoly tudomány, de csak akkor, hogyha művelői megfelelő felkészültséggel, hozzáértéssel és gyakorlattal rendelkeznek. Mindezek nélkül a homeopátia kuruzslásnak tekinthető.

Az ellenőrzés tényleg jól működik a szteránvázas vegyületeknél, de senki sem említi a cytokineket, és a növekedési faktorokat. Ha azt vesszük, hogy az androgének többségét átlag 40 éve találták ki - és ma ünnepeljük, hogy ezeket ki lehet mutatni - valójában nem azt söpörjük a szőnyeg alá, hogy képtelenség kontrollálni a modern kor 'vívmányait'? (xgx)
- A növekedési faktorok és a cytokinek is a jövő doppingszerei, nevezetesen a növekedési faktorok közül a inzulinszerű növekedési faktor, az  IGF1 már tiltott listán van. Hatását jól ismerjük, inzulinszerű hatása mellett a fehérjebeépülést is fokozza, természetesen egyéb növekedési faktorok is érdekesek, a cytokinek hatását is részben ismerjük és számos élettani és kóros folyamatban tanulmányozzuk. A teljesítményfokozással kapcsolatban szerepük még nem igazán került elő. A növekedési faktorok előnyt élveznek.

Vérvétel útján mennyire kimutathatók a drogok? Mikor lesz ez a megoldás olyan állapotban, hogy átvegye a szerepet a rendkívül megalázó vizeletes mintavételtől? (Jaky)
- A vérvétel fontos lenne a doppinganyagok ellenőrzéséhez, ugyanis a vérben a bevett anyag nagyobb koncentrációban, mennyiségben fordul elő, mint a vizeletben. A vizeletben legtöbbször az elfogyasztott gyógyszer bomlástermékeit mérjük. A vérvétel a vérhormon vizsgálatához már az olimpiákon alkalmazva van, így Athénban is közel 700 vérvétel történt. A sportolók nagy része tiltakozik a vérvétel általános alkalmazásától, mivel ún. invízav beavatkozásnak számít, ami a sportoló erének megszúrásával  végezhető el. A szúrás lehet veszélyes, fertőzést terjeszthet - pl. hepatitis, vagy aids - vagy egyéb fertőzések, másrészt a sportolók rosszul tűrik. A vizeletvétel, bármennyire megalázó, egyszerűbb és veszélytelen, a manipulációkat kell kiszűrni.


<< előző oldal 3/4 következő oldal >>

1. A dobóatléták szabálysértést követtek el Athénban

2. A sportolóknak szükségük van táplálék-kiegészítőkre

3. Léteznek nem kimutatható doppingszerek

4. Jók a multivitaminok is, de a legjobb, ha sok zöldfélét fogyasztunkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor