ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Pucsok József: Igen, van sportoló, aki nem doppingol!
2004. október 22., péntek, 17:27|Utolsó módosítás: 2004. október 22., péntek, 18:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Jók a multivitaminok is, de a legjobb, ha sok zöldfélét fogyasztunk << 4/4. oldal

Ön szerint mekkora veszélyt jelentenek a különböző fitnesz- és gyúrótermekben árusított szerek? (gyurogyuri)
- A fitnesz- és gyúrótermekben árusított szerekről az a véleményem, hogy következő szempontoknak kell megfeleljenek: a gyártó cég megbízhatósága, a gyártott anyag összetétele, a cég által megadott referencia, a termék tisztasága, hogy csak azokat az anyagokat tartalmazza, ami a termék címkéjén megbízhatóan a gyár által feltüntettek. A Magyarországon előírt vizsgálatokon átesett, korábban a KERMI, az Országos Élelmezéstudományi Intézet vagy a Sportkórház laboratóriuma ellenőrizte ezeket a készítményeket az elhangzott szempontok szerint. Az EU-csatlakozás lehetőséget biztosít szigorúbb kontroll nélkül az említet táplálék-kiegészítők forgalmazására és behozatalára, különösen vigyázni kell a hormonokkal való szennyeződésre, mert ezeket a készítményeket nem csak felnőttek, hanem sokszor tizenévesek is fogyasztják és fiataloknál a hatás sokkal súlyosabb lehet

Kérem, mondjon pár olyan tipikus betegséget, tünetet, amelyet doppingszer használata okozhat! (dangerboy)
- A fehérjebeépítő hormonoknál, hogy néhány nevet mondjak, tesztoszteron, nandrolon, stanozonol, dianabol hosszabb ideig történő fogyasztása esetén férfiaknál a májduzzanat, prosztatanagyobbodás, esetleg vizelési nehézség, a májenzimek emelkedése, amit laborvizsgálat igazol a mellékhatások első jelei. Későbbiekben, amennyiben a fogyasztás nem áll le, súlyos májkárosodás, cukor- és zsíranyagcsere-zavar, sárgaság keletkezhet, a bőrön test-szerte jelentkező kiütések, főleg az arcon és a háton. Nőknél a menstruáció zavara, vagy elmaradása, a mell mennyiségének csökkenése, hangmélyülés, férfias szőrösödés és férfias izomzat alakulhat ki. Különösen veszélyes gyerekeknél, tizenévesekre gondolok, ahol a nagymennyiségű hormon leállítja a hossznövekedést és alacsonynövést okozhat. Mindazon anyagcserezavarokkal számolni lehet, amelyek a májműködésre, az idegrendszerre és az izomzatra jellemzőek. A másik veszély, hogy a szer abbahagyása után a nagytömegű izomzatra nagy mennyiségű zsír rakodik, kialakul az elhízás, és az elhízás talaján számos szövődmény, mozgásszervi zavarok, magas vérnyomás, férfiaknál korai impotencia és nemzőképtelenség.

Mi van akkor, ha egy sportoló szervezetében nem doppingot, hanem drogot találnak? Pl. marihuána. Ilyenkor ugyanolyan szankciókkal sújtják? (Retee)
- A marihuána jelenleg tiltott listán van és a kemény drogok is természetesen a tiltott listán szerepelnek, gondolok itt a morfiumszármazékokra, vagy akár a kokainra. A hozzászokás és a következmények veszélye miatt az amatőr sportolók ritkán nyúlnak a kemény drogokhoz. A hasis szívása természetesen a sportolók között is előfordul.
A profi sportban nagyon gyakran alkalmaztak kemény drogokat, pl. kokaint, ami számos mellékhatása révén a sportolók korai elvesztését jelentette.

Hamarosan itt a tél. Mit javasol, mit fogyasszunk a szintetikus pirulák helyett az influenza, megfázás elkerülése végett? (piroska)
- Igen, jön a tél, szerencsére gyümölcsökben, zöldségfélékben nem szűkölködünk, és azt hiszem, hogy a szokásos magyarországi vegyes táplálkozás mellett a zöldfélék alkalmazása a mindennapos étrendünkben és konyhatechnikánkban pótolja a szintetikus készítményeket. Természetesen sokszor a zöldfélék kielégítő fogyasztása a pénztárcánktól is függ, de ezekre áldozni kell és lemondani esetleg a napi sörről, vagy egyéb italféleségekről, kávéról, vagy nagyobb mennyiségű borról a zöldfélék javára. Ha a tél mindent elfecsérelt, akkor a tavasz közeledtével ajánlhatók a kitűnő magyarországi és természetesen a külföldi vitaminkészítmények is, amelyek a táplálkozás hiányából adódó és főleg a zöldfélék kevesebb fogyasztása miatt előálló vitamin-, nyomelem-, ion- és egyéb antioxidáns-hiányt pótolhatja.

Érdemes-e a dobozos multivitamin-italokat fogyasztani, vagy feleslegesen dobjuk ki ezekre a pénzt? Tényleg van bennük kellő mennyiségű vitamin? (kerdezo)
- A korábbi kérdésekre adott válaszaimban már érintettem, hogy a megfelelő vitaminkészítmények ionokkal és nyomelemekkel kombinálva megbízható cégektől megfelelő ajánlásokkal és kielégítő ellenőrző vizsgálatokkal alkalmasak a fogyasztásra, tartalmazzák a feltüntetett mennyiségeket. Jómagam is fogyasztok ilyen készítményeket, és másoknak is ajánlhatom.

Milyen hatása van a kreatinnak a szervezetre, ill izomzatra? (spy80)
- A kreatin különösen a monohidrát formájában világszerte elterjedt az izomműködést elősegítő táplálékkiegészítő, különösen a testépítésben és az ún. statikus sportokban használják. A vérben lévő kreatin az izomműködés során gyorsan lebomlik, és pótlására a kreatin monohidrát alkalmas, a nemzetközi elméleti és gyakorlati tapasztalatok szerint napi 20 gramm kreatin monohidrát elfogyasztása veszélytelen, az izomműködéshez szükséges ATP pótlására kitűnően alkalmas. Nagyobb mennyiségben fogyasztása nem ajánlott, mivel izomgörcsök esetleg izomsérülések keletkezhetnek.

Mindenkinek köszönöm a kérdését, remélem a jövőben is lesz alkalom arra, hogy az internet segítségével a témát érintő kérdésekre válaszoljak!

[origo]


<< előző oldal 4/4

1. A dobóatléták szabálysértést követtek el Athénban

2. A sportolóknak szükségük van táplálék-kiegészítőkre

3. Léteznek nem kimutatható doppingszerek

4. Jók a multivitaminok is, de a legjobb, ha sok zöldfélét fogyasztunkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor