ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kósa Éva: A televízió megtévesztésig hasonlít az érzékelésre
2004. november 18., csütörtök, 17:34|Utolsó módosítás: 2004. november 18., csütörtök, 18:16

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kósa Éva pszichológus a Mindentudás Egyetemén a tévézésnek a gyermekekre gyakorolt hatásáról tartott előadást. A csevegőszobában a tévézés és a számítógépezés veszélyeiről, a felnőttek szerepéről és felelősségéről beszélgetett a kérdezőkkel.


Az érzelmileg magukra hagyott gyermekek a legveszélyeztetettebbek 1/3. oldal >>

Forrás: [origo]
Ajánlat
Kósa Éva előadása a Mindentudás Egyetemén
Képgaléria
Kósa Éva a Vendégszobában


Kósa Éva: Jó estét kívánok, várom a média és a gyerekek kapcsolatára vonatkozó kérdéseket!

Hogyan döntötte el, hogy ezen a pályán fog dolgozni? (Markboy01away)
- Mindig érdekelt, hogy milyen dolgok befolyásolják azt, hogy fejlődik valaki. Mi határozza meg, hogy a személyiségünk így vagy úgy alakul. Így a pszichológiára esett a választásom, azon belül is a fejlődés kérdése érdekelt. Hamarosan az a kérdés foglalkoztatott leginkább, hogyan zajlik a szocializáció. Az a folyamat, amelynek során az egyén egy olyan felnőtté válik, aki alkalmazkodni tud az őt körülvevő kulturális környezethez. Ezt a folyamatot több tényező befolyásolja, de az utóbbi évtizedekben ebben a média egyre nagyobb szerepet játszik.

A tévé hatásainak említésénél kell-e veszélyről, veszélyekről beszélnünk? (cool)
- Igen, potenciális veszélyek vannak. Ami a gyerekeket illeti, a vele töltött idő túlzott mértéke és a nem kontrollált tartalmak, amiket látnak, járhatnak negatív következményekkel. Az időt illetően azt kell tudni, hogy három év alatt a szakemberek nem ajánlják a televíziózást még kis mennyiségben sem.
A kisgyerekeknek saját tapasztalásuk útján kell felfedezniük a világot. A baj ott kezdődik, hogy olyan dolgokat látnak, amelyeket a televíziós nyelv sajátosságai miatt nem mindig értenek meg, másrészt olyan dolgokkal találkoznak, amelyeket a felnőttek az utóbbi évtizedekben már többnyire megszűrtek és nem engedtek a gyerekek elé. Így a meg nem értett dolgok és a felnőtt világ ijesztő arca nem mutat pozitív képet a felnőttségről, és feszültséget, torzított képet mutat a valóságról.

Ön szerint mennyire torzul gyermekeink lelke a tévében látott brutalitás hatására? (_sCr3w_)
- Igazi veszélyről akkor beszélhetünk, ha a gyerekek magukra vannak hagyva a televízióban látottak feldolgozásával, és ha olyan műsorokat néznek, melyeket nem gyerekeknek szánnak. Nyilván azokra a gyerekekre lesz nagyobb hatással az agresszív tartalom, akik érzelmileg magukra vannak hagyva. Egészséges fejlődés esetén a gyerekek viselkedéséhez az alapvető mintát a róluk gondoskodó, őket szerető felnőttek adják.

Ön mit nézetne a gyerekekkel? Ma már a mesék is olyan obszcének, nyersek, brutálisak, hogy már a nagyszüleimnek se szívesen mutatnám meg. Mégse nézheti a Spektrumot a gyerek hideg téli estéken. Vagy ne is tévézzen? Mégiscsak olcsóbb, mint játékokat vásárolni... (nem vagyok ilyen, csak túloztam a kérdésemben) (cool)
- Kevés és megválogatott tévémesén kívül a jó öreg könyveket és diafilmeket ajánlom. A diafilmek nagyon régimódinak tűnnek, de az azokban ábrázoltakat a gyerekek megértik, és a tartalmukat is követni tudják. A diafilm nem használja azt a filmes nyelvezetet, amit a gyerekek 6-7 éves korukig gyakran félreértenek. Másrészt a felolvasott mesék és a diafilmek is sokkal kevésbé tűnnek valóságosnak, mint a televízióban látottak. Ez nagyon fontos, mert a gyerekek hosszú évekig nehezen tesznek különbséget a valóság és a fikció között.

Milyen rossz hatása van a tévénézésnek a gyermekek egészségére? (Jamaica812)
- Kisgyerekeknél gyermekorvosok, pszichiáterek és pszichológusok nemritkán találkoznak az egészséget érintő negatív következményekkel is, pl. a hosszú órákig vibráló képernyőt néző gyerekek esetében látáskárosodás, az órákig tartó helytelen testtartás és az egészséges mozgás hiánya miatt gerincproblémák is előfordulhatnak.  Az ijesztő tartalmak pedig szorongást, alvászavart vagy más viselkedéses problémát okozhatnak. Mindez a nem megfelelő használat mellett fordulhat elő.


1/3 következő oldal >>

1. Az érzelmileg magukra hagyott gyermekek a legveszélyeztetettebbek

2. Hogy a valóságshow a valóságot mutatja: ez tévedés!

3. Nem igénytelen a mai fiatalságKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor