ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kósa Éva: A televízió megtévesztésig hasonlít az érzékelésre
2004. november 18., csütörtök, 17:34|Utolsó módosítás: 2004. november 18., csütörtök, 18:16

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Hogy a valóságshow a valóságot mutatja: ez tévedés! << 2/3. oldal >>

Forrás: [origo]
Ön nem tartja "veszélyesnek" a különböző valóságshow-kat? Szerintem teljesen elferdítik a fiatal, befolyásolható gyerekek gondolkodását, életszemléletét. (AMDFan)
- A valóságshow-kban az egyik legnagyobb tévedés, hogy a valóságot mutatják. Nehezen elképzelhető, hogy fiatal, ép emberek a világtól elzárva, munka nélkül töltsenek napokat, és pusztán emiatt sikeresek, híresek és ismertek legyenek. Ugyanakkor mégis vannak fiatalok, akik számára ez az út emiatt vonzónak tűnik. Ők már nem látják azt, hogy ez a pünkösdi királyság milyen rövid, hogy az ismertséget csak az intim szféra megmutatásával elérők később milyen keserű tapasztalatokat szereznek. Hiszen amint már nem tudnak újabbat és meglepőt mutatni, a média más szenzáció után néz.

Egy emberre rengeteg dolog hatással van (gyakorlatilag minden, amivel kapcsolatba kerül). Hogyan szűrik ki ezek közül, hogy mi az, ami biztosan a tévé bűne/erénye? (IST3N)
- Teljesen igaza van, hogy az embereket folyamatosan számtalan hatás éri. És ezeket a hatásokat saját személyiségük különbözősége folytán másképp is dolgozzák fel. Ezért az ilyen típusú vizsgálatokat nagyon gondos tervezéssel és módszertani igényességgel hajtják végre. Pl. egy megszokott módszer az, hogy először egy nagyobb mintán megvizsgálják, hogy a mintában szereplő emberek mennyit használják az adott médiumot, pl. televíziót. Ez után például megvizsgáljuk, hogy egyes jelenségeket (pl. agresszió, női szerep, foglalkozások) milyennek tartanak. Ekkor már össze lehet hasonlítani, hogy azok, akik sokat nézik a televíziót, inkább hajlanak olyan módon lefesteni ezeket a jelenségeket, mint ahogy a televízió ábrázolja. Ha így találjuk, akkor nagyszámú mintán végzett vizsgálat után arra következtethetünk, hogy a televízió nézés mennyisége szerepet játszott a nézetek kialakulásában.

Nekem soha nem volt tévém, ennek köszönhetően nagyon sokat olvastam, amíg felnőttem... Ez jobb, nem? Látom, hogy az osztálytársaim hogyan gondolkodnak, úgy gondolom, hogy a tévé teljesen eltorzítja az emberek gondolkodását. Igaz ez? (lizuslizus)
- Azt hiszem, nem. Ahogy a könyvek között is van silány, vacak és értéktelen, ugyanúgy a televízióban is találunk jót és értékeset. A lényeg, hogy válogassuk meg, mit nézünk, ahogy megválogatjuk, hogy mit olvasunk.

Miért vonz minket ennyire a tévé? És miért tudunk ilyen nehezen lemondani róla, ha egyáltalán le tudunk? (Eszthy)
- A televízió az első médium, ami megtévesztésig hasonlít az érzékelésre. Olyan, mintha látnánk, hallanánk a dolgokat. Ennek révén sokkal könnyebben szerzünk benyomásokat másokról, a világról, mintha pl. olvasni kezdenénk. Az olvasás nem érzékletes szimbólumokat használ, annak megértése nehezebb, és erőfeszítést is igényel.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. Az érzelmileg magukra hagyott gyermekek a legveszélyeztetettebbek

2. Hogy a valóságshow a valóságot mutatja: ez tévedés!

3. Nem igénytelen a mai fiatalságKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor