ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kósa Éva: A televízió megtévesztésig hasonlít az érzékelésre
2004. november 18., csütörtök, 17:34|Utolsó módosítás: 2004. november 18., csütörtök, 18:16

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Nem igénytelen a mai fiatalság << 3/3. oldal

Forrás: [origo]
Nagyon érdekes volt az előadása, szívesen hallgattam volna még további részleteket arról, milyen hatása van még a televíziózásnak a gyerekekre azon túl, hogy egészen kicsi korukban nem értik még egészen, mi is történik a képernyőn. Bizonyára történtek vizsgálatok arra vonatkozóan, hogyan befolyásolják a filmek, sorozatok a gyerekek társas kapcsolatait. Pl. hatnak-e a filmek a konfliktusok megoldására? (csjh)
- Ha a gyerekek döntően a televízióból szereznek információt az emberek viselkedéséről, a konfliktusok megoldási módjairól, akkor lehet, hogy az ott látottak fogják befolyásolni az ő viselkedésüket is. A baj az, hogy a televízió sokszor sematikus képet mutat emberi szerepekről, konfliktusokról és azok megoldási módjáról.

Lát-e összefüggést az igénytelen tévéműsorok és az egyre igénytelenebbé váló magyar fiatalság között? (i_like_it_loud)
- Nem hiszem, hogy egyre igénytelenebb a mai fiatalság. Egy új médium megjelenésekor általában felerősödik a félelem, hogy elvesznek a hagyományos értékek. Így volt ez a képregények megjelenése idején is, amikor attól féltek, hogy előbb-utóbb senki nem olvas már könyveket. Úgy gondolom, bízhatunk abban, hogy a tévével is megtanulunk okosan élni. Szókratész is hasonló módon panaszkodott, úgy látva, hogy az akkori fiatalság nem tiszteli az időseket, csak az élvezeteken jár az esze.

Igaz, mostanság már kevés olyan rajzfilm van adásban, mint pár évvel ezelőtt (legalábbis én így veszem észre), hanem most a filmek vették át a főszerepet, és ezek torzítják a fiatalság elméjét. Mit lehet ez ellen tenni? Azt nem lehet, hogy eltiltjuk a gyereket a tévé elől. (riff)
- Az eltiltás biztos nem célravezető, és nem is volna hasznos, azt kell elérnünk, hogy a gyerekek is megfelelő módon válasszák ki, mit érdemes a televízióban megnézni. Ehhez persze legelőször a felnőtteknek kell egy ilyen magatartást mutatni.

Ön a televíziót vagy a számítógépet tartja veszélyesebbnek? Miért? (n0k0m)
- Két külön műfajról van szó, így nem is lehet összehasonlítani őket. A számítógép önmagában semmilyen tartalmat nem közvetít, ott minden attól függ, hogy mire használjuk. Nagy a különbség, hogy valamit írunk rajta, órákat valamilyen játékprogrammal töltünk, vagy éppen a csetszobában csetelünk. Mindegyiket lehet jól és rosszul is használni, pont az lenne a lényeg, hogy az előnyeikkel tudjunk élni.

Szerintem a számítógépes játékokat az ember vezérli, esetleg taktikázik, gondolkodik, reagál a dolgokra, és minden úgy történik, ahogy azt akarja, sőt ő dönti el, mivel játszik. Míg a televíziónál csak nézi azt, amit leadnak neki, gondolkodni se kell. Egyébként, aki normális, abból nem lehet hülyét csinálni tévével vagy játékokkal :) , bizonyos hajlamnak kell hozzá lenni. Ön ezekről mit gondol mint szakértő? (n0k0m)
- Óvnék a túlzott általánosítástól. A televízióban is nézhetünk olyat, ami nemcsak passzív befogadást igényel, és a számítógépes játékot is lehet olyan mértékben művelni, ami inkább árt, mint használ. A józan és kritikus hozzáállás segít a televízióban látottakat helyesen érteni. Ez az attitűd megóv bennünk a túlzott befolyásolhatóságtól is.

Ha nem tévézek, az jó, nem ? Melyik a rosszabb, a net vagy a tévé? (Baltazar1)
- Nincs jó vagy rosszabb, attól függ, mire használja. A neten is talál rosszat és a tévében is talál jót.

Köszönöm a kérdéseket és az érdeklődést. Viszontlátásra!

[origo]


<< előző oldal 3/3

1. Az érzelmileg magukra hagyott gyermekek a legveszélyeztetettebbek

2. Hogy a valóságshow a valóságot mutatja: ez tévedés!

3. Nem igénytelen a mai fiatalságKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor