ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Horváth Attila: A fertőzések felszámolása társadalmi feladat
2005. május 12., csütörtök, 16:08|Utolsó módosítás: 2005. május 12., csütörtök, 16:28

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Horváth Attila bőrgyógyász az ME-n tartott előadásában a nemi úton terjedő betegségekről beszélt. A Vendégszobában megosztotta nézeteit a kérdezőkkel arról, hogy miként lehetne e betegségek terjedését korlátozni, illetve néhány konkrét fertőzéssel kapcsolatban adott jó tanácsokat.


Várjuk a védőoltásokat... 1/3. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Ajánlat
dr. Horváth Attila a Mindentudás Egyetemén
Képgaléria

Nézze meg képgalériánkat!Dr. Horváth Attila a Vendégszobában

Linktár
Mindentudás Egyeteme a Linktárban

Önnek milyen élményt nyújtott ilyen nagyszámú közönség előtt előadást tartani (ME)? (kandinszly)
- Huszonkilenc éve tartok tantermi előadásokat az orvosi egyetemen, így némi gyakorlatra szert tettem, de ezzel együtt az előadás számomra is élmény volt, elsősorban a kérdések. A tantermi előadásaim során ilyen sok kérdést általában nem szoktam kapni.
 
Ön szerint miért képtelenek megfékezni a súlyosabbnál súlyosabb nemi betegségek terjedését a Távol-Keleten? Pont azt lehet hallani, hogy arrafelé nagyon kezd betörni a gazdagság. Ez csak gondolkodás kérdése? (kolompar_55)
- A szexuális érintkezéssel terjedő betegségeket sehol, még a nagyon fejlett, nagyon jól szervezett egészségügyi ellátással rendelkező országokban sem tudják felszámolni. Ez egy igen jelentős különbség a többi fertőző betegséggel összehasonlítva. Az oka összetett, röviden megfogalmazva: az emberek szexuális magatartásának megváltozása.

Melyek azok a nemi betegségek, amelyek halálosak lehetnek? És hogyan ölnek? (cool)
- A halálos talán nem jó kifejezés, helyette súlyosat lenne célszerűbb használni. Az AIDS-fertőzés vagy a fertőzéses májgyulladás mindenféleképpen ide sorolhatóak, ezek hosszabb távon életveszélyesek lehetnek. A HIV-fertőzés az immunrendszer teljes leépítése következtében védtelenné teszi az illetőt a különböző, esetenként banális fertőzésekkel szemben is. A hepatitis B a májműködés károsításával - ha az elér egy bizonyos szintet - szintén az élettel összeegyeztethetetlen lehet. És akkor itt vannak még azok a kórokozók, amelyek rosszindulatú daganatot is kiválthatnak, ezek a humán papilloma vírusok (HPV).  A méhnyak-csatorna rákja például nagyon gyorsan lefutó súlyos állapot.

Ön szerint semmilyen körülmények között nincs esély ezeknek a betegségeknek a kiirtására? (dancergirl)
- Nagyon aggódom, hogy nincs. Ha megengedi, röviden megindokolom. Ezeknek a fertőzéseknek a terjedésében az emberek nemi aktivitása játszik döntő szerepet, olyannyira, hogy szinte az egész kóros történés középpontjába helyezhető mint  pathogenetikai faktor. A ma kibontakozó társadalmi trendek, amelyek a jelek szerint a jövőben csak erősödni fognak, ezt a fajta magatartást erősítik. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezeknek a fertőzéseknek a felszámolása nem egészségügyi feladat, sokkal inkább nagyon összetett társadalmi feladat. Én ma nem látom annak lehetőségét, hogy hatékonyan lehetne a társadalmi aktivitást befolyásolni. Ami a biológiai  lehetőségeket illeti, ott talán a védőoltások kifejlesztése hozhat nagymértékű javulást. Megítélésem szerint azonban ezekkel is csak szinten tarthatók ezek a fertőzések. Ráadásul a humán papilloma vírus, valamint a HIV-vírus elleni, készülőben lévő védőoltásokat egyelőre csak kisebb körben alkalmazták, és az eredmények még értékelésre várnak. Szomorú példának ott vannak előttünk a klasszikus nemi betegségek, amelyeket mind a mai napig nem sikerült kiirtani.

Mi a véleménye arról, hogy a szájüregi rákok kialakulásában olyan vírusok is szerepet játszanak, amelyek főként orális szex során kerülhetnek a szervezetbe? (jean_luc)
- Orális szexen kívül egyéb módon is odajuthatnak azok a vírusok, melyek a szájüregi hámeredetű daganatokat okozzák. Tehát a veszély reális.


1/3 következő oldal >>

1. Várjuk a védőoltásokat...

2. Folyamatos felvilágosítás kellene, nem kampányok

3. A HIV-vírus "high tech" biológiai képződményKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor