ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Csermely Péter: Sok gyenge kapcsolat a siker titka
2005. szeptember 16., péntek, 11:57|Utolsó módosítás: 2005. szeptember 19., hétfő, 10:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Csermely Péter tizenöt év után vált "hűtlenné" a stresszfehérjékhez, amikor megismerkedett a hálózatkutatással. A gyenge kapcsolatok fontossága, az általa indított Kutató Diákok Mozgalma, a biokémia nagy kérdései szerepeltek sok más mellett a Társalgó vendégeivel folytatott beszélgetésben.


A stresszfehérjék vigyáznak ránk 1/4. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Ajánlat
A Mindentudás Egyeteme honlapja
Képgaléria

Csermely Péterről készült képsorozat a VendégszobábanCsermely Péter

Linktár
A Mindentudás Egyeteme a Linktárban
Fórum
Csermely Péter: Hálózatok sejtjeinkben és körülöttünk
Szólj Te is hozzá!

Csermely Péter: Sok szeretettel üdvözlök mindenkit a magam és a gyenge kapcsolatok nevében. Ezek a gyenge kapcsolatok segítenek bennünket abban, hogy sikeresek legyünk, és egyszerre stabilak is. Erről szólt a hétfői előadásom a Mindentudás Egyetemén.

Hogy jön a biokémiához a hálózatkutatás? (cool)
- 15 éven keresztül stresszfehérjékkel foglalkoztam. Ezek a fehérjék a sejtes fehérjehálózat közepén ülnek, és vigyáznak arra, hogy a stressz után helyrejöjjön a szervezetünk. Ezek a stresszfehérjék arra is nagyon jók, hogy ki- vagy bekapcsolják azt a rejtett változatosságot, amitől állatok, növények vagy akár emberek egy csoportja túlélheti az iszonyatos károsodást.

Milyen a visszhangja a könyvének? (holmio_01)
- A választ kérdéssel kezdeném: melyiknek? Ugyanis eddig 6 könyvem jelent meg, de nyilván a kérdés a legutóbbira, a Rejtett hálózatok ereje c. könyvre vonatkozott, amely a Mindentudás Egyeteme-előadás anyagának egy bővebb változata. Ez a könyv csak a múlt héten jelent meg, de már megjelenés előtt is több százan olvasták, és a tudományos érdekességeken felül saját életükre vonatkozóan is tanácsot kaptak belőle.

Hogy sikerült a hétfői előadása? Nem volt lámpaláza akkora tömeg előtt? (karl_boro)
- Érdekes volt több mint 400 ember előtt beszélni. Egyetemi oktatóként megszoktam a 150-200 fős tömeget, de 400 ember lényegesen több ennél, ugyanis 150 embert még egyesével "be lehet fogni", azaz lehet emlékezni az arcokra, de 400 embernél ez már lehetetlen, és ez egy új, érdekes helyzetet teremtett nekem. Az előadást meghallgatta Sólyom László köztársasági elnök úr is, ami külön öröm volt a számomra. Az előadás végén - bár nem mértem -, legalább 3 percig szólt a vastaps, ami bizonyára a siker jele.

Népszerű téma a tudósok közt a hálózatkutatás. Barabási Albert-László is írt egy príma könyvet ebben a témában. Önnek mi a véleménye róla? (cool)
- Barabási Albert-László jó barátaim egyike, legutoljára éppen néhány hete találkoztunk. Könyve: a Behálózva, egyike volt azoknak az olvasmányoknak, amelyek engem a hálózatkutatáshoz eljuttattak. Nagyon izgalmas volt a könyvében az, hogy általános alapelveket szinte minden hálózatra érvényesnek talált, függetlenül attól, hogy a hálózatok elemei emberek, fehérjék vagy akár atomok voltak.

Milyen fejlemények vannak a FEBS (Nemzetközi Biokémiai Konferencia) és a Kutató Diákok ügyében? Várható-e hasonló jellegű rendezvény itthon, vagy máshol világban? (Gy)
- Júliusban Budapesten egy 2700 fős konferenciát rendeztek a biokémikusok, ahol 89 ország küldöttei vettek részt. Ez volt a FEBS-konferencia, ami azért is rendkívüli volt, mert 140 középiskolás kutató diák segített a konferencia lebonyolításában. Ezek a diákok a résztvevők kedvencei lettek, és a segítségükkel egy új hagyományt teremtettek az ilyen típusú nemzetközi konferenciák terén. Felmerült, hogy a 2006-ban Isztambulban megrendezésre kerülő hasonló konferenciára is "importálják" őket, de jelenleg erről még folynak a tárgyalások. A Kutató Diákok Mozgalma - www.kutdiak.hu - jövőre lesz 10 éves, és izgalommal várom, hogy az idei csaknem ötezer fős diáklétszám addig mekkorára fog nőni.


1/4 következő oldal >>

1. A stresszfehérjék vigyáznak ránk

2. A biokémiai kutatásokhoz ma már nagyon komoly informatikai háttér kell

3. A "csendes" DNS-szakaszok megfejtése a jelen kihívása

4. Az atombomba "gyenge kapcsolatokat" épít a társadalombanKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor