ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Forray R. Katalin: Közös játszmát játszunk
2005. november 29., kedd, 18:20|Utolsó módosítás: 2005. november 29., kedd, 19:00

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Forray R. Katalin nevelésszociológus gyönyörűségét leli az emberek különbözőségében, környezetében gyerekkora óta mindig voltak roma emberek. Előadását a Mindentudás Egyetemén a cigány és nem cigány gyerekek együtt vagy külön történő oktatásának problematikájáról tartotta, és ugyanerről  beszélgetett a Vendégszoba vendégeivel is.


Meg kell tanulnunk egymást 1/3. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Ajánlat
A Mindentudás Egyeteme honlapja
Képgaléria
Forray R. Katalin a Vendégszobában


- Sziasztok, mostantól lehet kérdezni a Mindentudás Egyetemén tartott előadásom: Együtt vagy külön, cigányok, magyarok, iskola témakörében.

Miért pont ezt a szakmát választotta? [Norbikád@.hu]
- Milyen szakmát választottam? Nevelésszociológus vagyok, érdekelnek a társadalmi különbségek, izgalmas, hogy többfélék vagyunk, fontosak a cigányok, romák, szeretem őket.

Mit fogtok tenni vagy épp elkövetni annak érdekében, hogy a magyarok elfogadják a romákat? [pIeRcInGeScSaJ14]
- Mit fognak tenni a magyarok annak érdekében, hogy ne legyenek előítéletesek, gyűlölködők? Közös játszmát játszunk.

Cigány vagy roma... a kettő ugyanaz, de mégsem.. hogyhogy? [TIBI BÁCSI.]
- A különböző nyelveken (német, angol, francia stb.) a cigány szó általában negatív, előítéletet hordozó kifejezésnek minősül. A Cigány Világkongresszus nemzetközi szervezet döntött úgy, hogy politikai összefüggésben a roma kifejezést használjuk. Minden népnek joga van önmagát valami módon megnevezni, és ezt másoknak tiszteletben kell tartaniuk. Magyarországon az az érdekes helyzet van, hogy a cigányok jelentős hányada önmagát nem romának nevezi, hanem cigánynak, ezért nekünk ezt is tiszteletben kell tartanunk. Amúgy a cigány, roma közösségnek sok alcsoportja van, az oláh cigányok nevezik magukat romának, amely szó romani vagy lovári nyelven embert jelent, és egyúttal a nép neve is.

Én csak azt szeretném megkérdezni, miért folyik mindenhonnan ez a ROMA dolog, lassan már, ha azt mondom, hogy én magyar vagyok, akkor rasszistának bélyegeznek? [célAcél]
- Szerintem nem folyik mindenhonnan. Olyan népcsoportról van szó, amelynek igen nagy hányada jogfosztottan, nyomorban tengődik, ez természetesen egy normális társadalom számára elviselhetetlen. Emellett pedig olyan népről van szó, amelyiknek egy része még őriz régi hagyományos kulturális elemeket, őrzi a nyelvét, ez pedig nagy érték kultúránk számára.

Ön szerint kell közös iskola a magyaroknak és a cigányoknak? Nem rontaná le ez a színvonalat nemcsak értelmileg, hanem környezetileg is? [palin]
- Igen, persze hogy kell!!! Együtt élünk, egy városban, egy faluban, egy országban, meg kell tanulnunk egymást, nem értem a kérdés végét: mit jelent a környezetrombolás? Az együttlét rombolja a környezetet?

Mindig szoktam nézni a Mindentudás Egyetemét. És azt szeretném kérdezni, hogy kiket hívnak fehér cigányoknak? [fecoka83]
- Nem tudom, nem hallottam még ezt a kifejezést. Gondolom, két jelentése lehet, az egyik: olyan nem cigányok, akik úgy viselkednek, ahogy az előítéletes ember a cigányoktól elvárja, a másik pedig az lehet, hogy olyan nem cigány ember, aki szereti a cigányokat. Utána fogok nézni vagy írd meg a jelentését! Köszi, újat tanultam!

Ön szerint nem kellene visszaállítani a cigányvajda döntési lehetőségét egymás közötti vitás kérdésekben? [randabanda]
- A törvényt nem helyettesítheti egy kis közösség vajdája. Ha egy csoport elfogadja a vezető vajda tekintélyét, akkor nincs akadálya annak, hogy a vitás esetek eldöntésében rá hallgassanak. A cigány csoportok legnagyobb része azonban már nem él olyan tradicionális közösségben, mint egykor..


1/3 következő oldal >>

1. Meg kell tanulnunk egymást

2. A roma gyerekeknek az átlagnál több gondjuk van az iskolával

3. A fiatalok sokkal kevésbé előítéletesekKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor