ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kovács Ilona: Bizonyos értelemben a szem a lélek tükre
2006. október 16., hétfő, 14:33|Utolsó módosítás: 2006. október 16., hétfő, 16:10

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kovács Ilona pszichológus, látáskutató. Sportolóként mottója volt, hogy egy percre sem szabad lazítani, mert azonnal megelőznek, amint a legjobbnak hiszed magad. Vallja, hogy a támogató környezetnek, mely fiatal korában a családban és az iskolában körülvette, nagy szerepe van tudományos karrierjében. Tanítványainak egy tanácsot szokott adni: döntési helyzetben a kíváncsiságuk és a szívük vezérelje őket, akkor nem hibázhatnak.


A színtévesztő "őszi erdőben" él 1/2. oldal >>

Fotó: Szabó Pál
Kovács Ilona
Ajánlat
A Mindentudás Egyeteme honlapja
Ajánlat
Kovács Ilona a Mindentudás Egyetemén
Képgaléria
Kovács Ilona a vendégszobában

Linktár
A Mindentudás Egyeteméről a Linktárban

Mindenkit üdvözlök! Kovács Ilona pszichológus vagyok, azzal foglalkozom, hogy az agyunk hogyan segít a látásban, hogyan tanulunk meg látni, és hogy mi történik mindazzal, ami szemünkön keresztül bejut agyunkba. Ezzel kapcsolatban várom kérdéseiket!

Igaz, hogy az a testrész, ami nem nő csecsemőkorunk óta, az a szem? [hayabusa.gsx-r]
- A szem 18 éves korig nő.

Miért van egyáltalán szükség ezen a területen pszichológusra? Mivel foglalkozik pontosan? [Kathleen...]
- Azzal, hogy az agy hogyan dolgozza fel a vizuális információt. Ezen a területen a pszichológus inkább mint neurobiológus, kicsit mint informatikus, de mindenképpen mint kísérleti ember dolgozik. Tehát nem klinikai vagy iskolapszichológusi munkáról van szó.

Külön tudorai vannak a hang-, szag- és ízfeldolgozásnak is? [rabszolgapasi]
- Bizony ám! Nagyon feljövőben lévő terület a szagingerek agyi feldolgozása. Tavaly az orvosi Nobelt a szagreceptorok genetikus módszerekkel való feltárásáért adták.

Igaz, hogy a szem a lélek tükre? [davidka17]
- Bizonyos értelemben igen. De ez elvezet a témától. A szemünk az arc egyik leginkább mozgatható része, és csakúgy, mint a száj, e mozgások révén nagyon sok mindennek, például az érzelmeknek a kifejezésére is szolgál. Ezen kívül a szem környéki struktúrák a hormonok és az életkor függvényében nagyon szembetűnő változáson mennek át, amiből sok minden leolvasható, a test és a lélek állapotáról, de ez nem kifejezetten az én területem.

És hogy is van ez az újszülöttel: mikor hogyan lát? Hogy alakul ez? [rabszolgapasi]
- Az újszülött eleinte nagyon alacsony kontrasztú, rossz téri felbontású képet lát, mely az első 6 hónap során a szem és a szemidegek gyors fejlődése következtében elég gyorsan javul. Ezután következik egy hosszú, több mint egy évtizedet igénybe vevő agykérgi érési és tanulási folyamat.

Minek/kinek a buzdítására kezdett el foglalkozni e "témakörrel"? [HUMORman]
- 1989-ben elkezdett érdekelni a látás, az, hogy a szemen túl mi van. Elmentem az Akadémiai Könyvtárba, és megtaláltam a magyar származású Bela Julesz Cyclopean Vision című könyvét, ami nem csak nagyon érdekes volt, de számos izgalmas demonstrációt, random stereogramot tartalmazott. Kapcsolatba léptem a szerzővel, aki hajlandó volt New Jersey-beli laboratóriumában fogadni és több mint egy évtizedig ott is maradtam és kitanultam a szakma csínját-bínját.

Hogy lehetséges az, hogy némely ember ki tudja olvasni a szemből a betegségeket? [good by]
- Fogalmam sincs :)

Mi az oka annak, ha valaki színtévesztő? [<démonka>]
- Az emberi szemben 3 féle színérzékelő receptor van, mindháromnak jellegzetes fényelnyelési görbéje van. Ezek közül kettő: a piros és a zöld receptorok érzékenységi görbéje néha "egymásra csúszik". Ilyenkor igazából csak két receptorfajta működik, ami korlátozza a diszkriminálható színek körét. Az ilyen színtévesztő egy olyan színvilágban él, mint amilyen az őszi erdő, barnás, narancs színeket lát főleg.

Az agy egésze vagy csak bizonyos részei vesznek részt a látás képfeldolgozásában? [!pasi30]
- Az agy kb. 30%-a kifejezetten a látással foglalkozik. Ezen belül nagyjából 70 különböző agyterületet különítünk el, melyek mind-mind más, látással kapcsolatos funkcióval foglalkoznak.

Hogyan vizsgálják a látás és az agy kapcsolatát? [Marozsennoje]
- Kísérleti pszichológiai, elektrofiziológiai és modern képalkotó módszerekkel.

Szemünk mennyi színt képes felismerni? [davidka17]
- Szemünk csak hármat a piros, zöld és kék receptorok révén, viszont agyunk e receptorok aktivitásából egy olyan kombinált jelet kap, ami alapján akár egymillió különböző árnyalatot is képesek lehetünk megkülönböztetni.

Az érdekelne, hogy a 3D-s "jelfeldolgozást" az agyunk milyen mértékben tanulja és milyen mértékben velünk született képesség ez? [rcws]
- A 3D-s látás, vagyis a binokuláris, megint más néven sztereolátás képessége úgy van előre programozva agyunkban, hogy a születés utáni második-harmadik hónap végére kialakulnak azok a neurális kapcsolatok az elsődleges látókéregben, melyek lehetővé teszik a két szem képe közötti korreláció detektálását. Ez azonban csak akkor következik be, ha a két szem képe eléggé hasonló. Ha a baba kancsal, vagy az egyik szeme sokkal gyengébb, akkor a korreláció hiányában nem alakul ki sztereolátás. Tehát a sztereolátást egyrészt a genetikai program, másrészt maguk a vizuális ingerek vezérlik.


1/2 következő oldal >>

1. A színtévesztő "őszi erdőben" él

2. Vizuális illúziók, "optikai csalódások" használatával mérjük, hogy mit hogyan lát az emberKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor