ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Rajnavölgyi Éva: Az őssejtek felhasználási lehetőségeit is kutatjuk
2007. május 10., csütörtök, 14:28|Utolsó módosítás: 2007. május 14., hétfő, 15:21

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Rajnavölgyi Éva a debreceni Immunológiai Intézet vezetője. Az egyetem elvégzése után rögtön az immunológiai kutatások területén kezdett dolgozni. A legnagyobb intellektuális örömöt a kutatómunkában találja meg, és ezt még fokozza, ha ebből valamennyit átadhat hallgatóinak, fiatal kutatóknak. Úgy véli, a kutatásnak sosincs vége. A Vendégszobában az immunrendszerről és a kutatóintézetről egyaránt beszélgetett a látogatókkal.


Vírusfertőzés ellen az antibiotikum nem használ 1/2. oldal >>

Fotó: Szabó Pál
Rajnavölgyi Éva
immunológus
1973-ban kémia-biológia szakos tanárként végzett az ELTE-n. Szakterülete az immunológia, azon belül a sejtes immunválasz működése és klinikai felhasználási lehetőségeinek kutatása. Immunológiai kutatásai során tanulmányozta az ellenanyagok szerkezetének és funkcióinak összefüggéseit, és elsők között vezette be Magyarországon a monoklonális ellenanyag-termelés módszerét. 1986-ban az USA-ban töltött tanulmányútja óta a T-limfociták funkcióit és az antigén-bemutatás mechanizmusait kutatja, amely folyamatokban a dendritikus sejtek kiemelt szerepet játszanak. 2000 óta a debreceni Immunológiai Intézet élén végzi kutatómunkáját. Tudományos munkáját megosztott Akadémiai Díjjal, Eötvös-díjjal, Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal, Went István-díjjal ismerték el.

Üdvözlöm az olvasókat!

Rák ellen is terveznek vakcinát? Melyik rák ellen? [juhejja7]
- A rák gyógyítására egyetlen gyógyír nem lehetséges. Minden ráktípus ellen elvileg egyedi tervezés szükséges, bár azonosítottak többféle ráksejtben is előforduló közös célpontokat.

Üdvözlet! Igaz az, hogy a főtt ételek gyengítik az immunrendszert? Miért? [swing_kira_lizzy]
- Ez így általánosságban nem igaz. Tény, hogy a főzés során a fehérjék, vitaminok veszíthetnek hatékonyságukból, tápértékükből.

Jó napot kívánok! Múltkor volt egy több hetes torokgyulladásom, én az első perctől antibiotikumot akartam, de nem ajánlották! Tényleg káros? [pesti srác 89]
- Amennyiben vírusos fertőzése volt, az antibiotikum nem használ, tehát nincs értelme szedni, és annyiban káros lehet, hogy például az emésztőrendszerben fontos szerepet játszó baktériumokat is károsítja. Egyes vírus fertőzések esetében azonban, mint pl. az influenza, az antibiotikum segíthet a gyakran együttjáró bakteriális fertőzések megakadályozásában.

A gyógyszerek miért gyengítik le az immunrendszert? [kávéka]
- Ez általában nem igaz, mert sokszor elősegítik az immunrendszer megfelelő működését. De valóban vannak olyan gyógyszerek, amelyek úgy hatnak, hogy gyengítik az immunrendszert. Ez azért fontos, mert az immunrendszer túlműködése káros lehet a szervezetre.

Miért van az, hogy Debrecen ilyen fejlett a biológiai kutatásokban? [juhejja7]
- Mert több, a kutatásban elkötelezett, eltérő területen dolgozó szakember működik együtt.

Kedves Éva, az immunrendszer legyengülése okozhat hajhullást? [Réka cica00]
- Igen, ez bizonyos immunológiai betegségek korai tünete is lehet.

Üdv. Elmondaná röviden, mivel foglalkozik ön? [Bliss.]
- A humán dendritikus sejtek egyéb sejtekkel (nyálkahártya, limfociták, érfali sejtek) kialakított kapcsolatát biztosító különböző molekulákkal, jelátviteli folyamatokkal.

Mit javasol, hogy az immunrendszerem ne legyen gyenge? [kávéka]
- Egészséges életmódot, sok mozgást, változatos táplálkozást. Próbálja kerülni a stresszhatásokat.

Hogy néz ki egy ilyen dendritikus sejt? [juhejja7]
- Az előadásban több kép is mutatja ezeket a sejteket különböző szöveteinkben, mozgás közben. Egyébként hosszú nyúlványos sejtek.

Hogy telik egy immunológus hétköznapja? [XRoachX]
- Reggel bemegy a munkahelyére, megnézi, hogy a laboratóriumban tenyésztett sejtek hogy érzik magukat, ellátja őket és megtervezi a következő kísérlethez szükséges tennivalókat. Időt szakít arra, hogy a legújabb eredményeket és pályázati lehetőségeket megnézze az interneten. Este elolvas még egy-két új, tudományos közleményt.

Őssejtekkel is dolgoznak? [juhejja7]
- Igen, felnőtt csontvelői eredetű őssejtek felhasználási lehetőségeit is kutatjuk. Ezekből a sejtekből dendritikus sejtek is nevelhetők.

Üdvözlöm! Igaz az, hogy a szemnek külön immunrendszere van, és örökletes betegségeket ennek kezelésével lehet gyógyítani? [sugarszisz]
- A szemnek valóban speciális immunológiai környezete van. Az örökletes betegségeket általában nem lehet a szemen keresztül gyógyítani.

Mármint a szem örökletes betegségére gondoltam. Egy budapesti professzor szerint ezt a szem immunrendszerének gyengítésével lehet kezelni. Mi a véleménye erről? [sugarszisz]
- Az egészséges szem immunrendszerére az jellemző, hogy túlsúlyban vannak a gátló mechanizmusok. Ha betegség kapcsán ez felborul, akkor a helyileg kialakuló immunológiai reakciók károsíthatják a szemet, amit az immunrendszert gátló gyógyszerekkel lehet fékezni.


1/2 következő oldal >>

1. Vírusfertőzés ellen az antibiotikum nem használ

2. Vitaminok? Csak mértékkel !Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor