Nem ciki bukósisakban síelni - Nagy Balázs síoktató a Vendégszobában

Vágólapra másolva!
A magyarok számára még mindig Szlovákia és az osztrák Murau a legkedvelétebb és legolcsóbb célpont a téli síelésre. A kezdők akár már 2-3 nap alatt eljuthatnak arra a szintre, hogy élvezzék a siklást, de indulás előtt nem árt gondoskodni a megfelelő kondicióról és saját biztonságunkról sem. Nagy Balázs síoktató járt a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!

[Nagy Balázs] Üdvözlöm a kedves chatelőket, várom a kérdéseket!

Jó napot. Mely tájakat ajánlja Magyarországon síelésre? [másinyka]
- Magyarországon elég nagymértékben növekszik azoknak a helyeknek a száma, ahol el lehet tölteni akár egy egész hétvégét is. A Mátra környékét javaslom, nincs túl messze Budapesttől, másfél óra alatt oda lehet érni, és egész jó pályák vannak, amennyiben jó a hóhelyzet.

Miért síelnek egy csómóan? A szánkó olcsóbb jóval és ugyanolyan élvezet. [Nordi Pofanbas]
- Próbáld ki a síelést, és döntsd el, hogy melyik az élvezetesebb.

Tisztelt Nagy Balázs ! Mennyi idő, amíg egy átlagos ember teljesen meg tud tanulni verseny szinten síelni? [Dyrtyho]
- Nem feltétlenül fontos, hogy versenyszintre feltornásszuk magunkat, egy turista síző akár 2-3 nap alatt eljut olyan szintre, hogy élvezze.

Szia kedves Balázs! Én idén télen megyek először síelni! Az lenne kérdésem, hogy mire kell ügyelnem ,ha minél sikeresebb szeretnék lenni a sípályán? [Teniszke]
- Nem árt, hogyha síelés előtt heti rendszerességgel elmész sportolni valamit, hogy fizikailag felkészítsd magad, javaslom a sífelszerelés bérlését, ahol szakemberek tudásszinthez mérten hozzád igazítják a sílécet és az egyéb dolgokat, és ha ezek megvannak, akkor egy nagy adag kitartással, akarattal néhány nap alatt menni fog a dolog.

Ön szerint idén lesz annyira hó mindenütt,hogy rendesen lehessen síelni? [Dyrtyho]
- Idén hatalmas hó lesz mindenütt, azt mondják a hozzáértők, és reméljük, hogy ez hazánkban is érvényesülni fog, hogy ne kelljen olyan messzire utazni.

Mennyire növekszik a sí balesetek aránya? [Dyrtyho]
- Jelenleg azon dolgozunk a kollegáimmal, hogy minél kevesebb síbaleset legyen a sípályákon, s ezért javaslom mindenkinek, hogy az első lépéseket mindenképpen oktatóval tegye meg, és a későbbiekben is, ha teheti, forduljon oktatóhoz. Amennyiben betartja a síelés alapszabályait, akkor a balesetek elkerülhetők.

A síelés nagyon veszélyes sport , és mégis sokan síelnek. Miért van ez? [nagyon ducicsaj3]
- Egyáltalán nem veszélyes sport, ha ugyanúgy ésszel csináljuk, mint az összes többi sportot, akkor rendkívül élvezetes és biztonságos.

Ha valaki legelőször megy síelni, mivel kezdi a tanulást? [egy mci-i csaj]
- Az első lépések a léchez szoktató gyakorlatokkal kezdődnek. Majd tematika szerint felépített gyakorlatokkal folytatódnak, attól függően, hogy a tanítványnak milyen a koordinációs képessége, illetve a kondíciója.

Milyen felszerelés kell a biztonságos síeléshez? [szeretlekjános]
- Mindenképpen szakember által beállított felszerelést válasszunk, és ne próbáljuk meg magunknak állítgatni, mert komoly sérülések következhetnek ebből.

Hogyan melegítsünk síelés előtt? [melegedokucko]
- Heti rendszerességgel menjünk mozogni egy kicsit a síelés előtt, majd a sípályán a főbb izomcsoportok átmozgatása után megkezdhetjük csúszást.

Balázs ! Külföldön mely helyek a legkedvezőbbek a környezet és szállás szempontjából? [gerykeeeeeee]
- Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban is találunk nagyon jó kis helyeket, de ha az olcsóbb és alacsonyabb színvonalat kedveljük, akkor nézzük meg Szlovákiát. Ha pályaszálláson szeretnéd eltölteni a szabadságodat, akkor irány Franciaország, ha pedig reggelente belefér egy kis utazás a sípályára, akkor Ausztria.

Hol vannak a legolcsóbb síterepek? [melegedokucko]
- Ausztriában főleg Murau a magyarok által legkedveltebb síterep, Franciaországban pedig egy komplett csomag árért pályaszálláson akár 7 napot is síelhetünk, ezt nagyon szokták szeretni az utasok is. A legolcsóbb mindenféleképpen Szlovákia, de a külföldi befektetőknek köszönhetően már majdnem osztrák szinten van, viszont a színvonal az jóval alacsonyabb. Ha olcsón akarnak sok mindent kapni, akkor Franciaország.

Miért baj hogyha a színvonal alacsonyabb? [nagyon ducicsaj3]
- A kezeletlen pályáknak, a hosszú sorban állásnak, az udvariatlan liftkezelőknek nem biztos, hogy mindenki örül.

Van különbség a lécmárkák között, vagy ez csak kamu? [basalaci]
- Természetesen van különbség, de egy átlagos síző ezeket nagyon ritkán érzi meg. A felső kategóriás különböző márkájú lécek már majdnem egy szinten vannak. Lécvásárlás előtt feltétlenül kérje ki szakember véleményét!

Melyik sílécmárkát ajánlod? [Teniszke]
- Népszerű márka az Atomic, én személy szerint nagyon sok helyen ezzel a márkával síeltem, de a Rossignol is nagyon jó kis lécnek bizonyul, volt már szerencsém kipróbálni.

Kezdő vagyok, milyen felszerelés megvételét ajánlja? [basalaci]
- Mindenképpen kérd ki szakember segítségét a boltban, ahol megvásárolod, ott már az eladók rendelkezésedre állnak. Biztosan a legmegfelelőbb felszerelést fogják neked eladni.

Hello! Egy olyan embernek, aki még sosem síelt, hány nap kell, hogy haladó váljon belőle? [vörösköröm]
- Ha elég kitartó, akkor akár 2-3 nap alatt eljut egy olyan szintre, melyen a pályák nagy részét be tudja síelni. És még élvezi is.

Kedves Balázs! Kezdő síelőnek érdemes az elején minél kisebb rádiuszú léccel próbálkoznia? [belzebub!]
- Nincs meghatározva pontosan, hogy a kezdők számára milyen rádiuszú lécet ajánljunk, de kétségtelenül könnyebb dolguk van a kisebb rádiuszú, rövidebb lécekkel. Ma már az oktatási tematika is a carving lécekre támaszkodik.

Milyen biztosítást érdemes kötnie egy kezdőnek? [mazdraerik]
- Az alapbiztosításon túl mindenképpen kössél sport+ vagy sí+ biztosítást, ezt már a legtöbb biztosítónál megteheted, mert a baleset után fölmerülő költségek már meghaladják az alapbiztosításban foglaltakat. Biztosítás nélkül semmiképp ne induljunk el síelni, akár 2-3 ezer forintért egész hétre bebiztosíthatjuk magunkat.

Mi az ideális kor a kezdéshez? [mazdraerik]
- 4 éves korban már el lehet kezdeni a síelést. Budapesten működik néhány gyermek sí iskola, ahol szakemberek tanítgatják a kicsiket, felkészítik őket műanyag pályán a havas lejtőkre. Nincs ideális kor, ez bármilyen korban elkezdhető és tanulható.

És milyen korig lehet csinálni? [béla1223]
- 4 éves kortól bármeddig.

Mennyi pénzből lehet megúszni egy olcsó, de viszonylag jó síutat, ha a felszerelést is bérelném? [aerhdfgj]
- 60-70 ezer forintból már egy egész jó síterepre el lehet jutni, és emellé 10-12 forintból meg tudod oldani a bérlést is.

Melyiket javasolod a leginkább, a síelést vagy a snowboard-ozást ? Melyik a legveszélyesebb és miért? [Dyrtyho]
- Mindenki döntse el, hogy melyikhez lenne inkább kedve, manapság egyre több a snowboardos a sípályákon, én mindenképpen a síelést javaslom. Igazából a sípályán senki sincs biztonságban, mindegy, mi van a lábán, de ha figyelünk és betartjuk a sípályán a szabályokat, akkor nem kell tartanunk a veszélyektől.